Det er kaldt, mørkt og ekstra deilig med hjemmebakt akkurat nå. På vinteren tilbringer naturlig nok de fleste av oss mer tid innendørs med roligere aktiviteter enn i sommerhalvåret. Evolusjonsmessig er vi nemlig skapt til å gå i dvale når kulden banker på døra.

Og nå som det i tillegg nærmer seg jul, kjenner mange av oss på en plutselig lyst til å bake. Gjerne så ofte som mulig! «Julekaker» blir det mest brukte søkeordet på Google, og Instagram-feeden byr på hjemmelaget konfekt, pepperkaker og Delfiakaker i skjønn harmoni. Det kan faktisk virke som at hele Norge baker.

Er du også hekta på baking om dagen, er disse oppskriftene verdt å sjekke ut. De er nemlig så sunne og proppfulle av bra råvarer, at du gjerne kan nyte dem hele uka!

Gresskarbrownies

Begrepet «sunn kake» når nye høyder med denne superoppskriften på brownies. Eller hva sier du til en ingrediensliste som består av kokosmel, råkakao og gresskar? Og selvfølgelig er kaken enestående på smak også. Win-win!

(avbildet øverst i saken)

Du trenger:

4 ss kokosmel

5 ss råkakao

4 dl gresskarpuré (se instruksjon under)

3 egg

3 ss kokosolje

4 ss honning eller lønnesirup

1 ts bakepulver

1 ts kanel

1 liten klype salt

1 ts ren vaniljepluver eller vaniljestang

1 dl mørk sjokolade eller kakaonibs (valgfritt)

Slik gjør du:

Start med å skrelle og rense gresskaret, og bak det i ovnen eller damp i en kjele. Når det har blitt mykt, kjør med en stavmikser til puré. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ha egg, kokosolje og honning i en mikser, og bland godt sammen. Ha gresskarpuréen oppi, og bland så de tørre og våte ingrediensene godt sammen. Rør eventuelt litt

sjokoladebiter eller kakaonibs i røren til slutt. Ha røren i en bakepapirkledd form og stek på 190 grader i 25–30 minutter. Den skal være myk og saftig i midten.

Paleo muffins med mandelmel og kokos

PALEOMUFFINS: Med bringebær. Nam! © Linda Krabbrød/Margrethe Myhrer Studio

Mia Eckhoff

Mia er ernæringsfysiolog, yogalærer og personlig trener.

Hun er en mester i å komponere sunn mat som smaker fantastisk, og frister med deilige oppskrifter i ShapeUp.

Følg henne på Instagram: @miaeckhoff

Paleo bringebærmuffins

Disse sunne muffinsene er fine å fryse, og er et fint og praktisk mellommåltid.

Du trenger (10–12 stk.):

3 egg

4 dl mandelmel

3 ss kokosmasse

1 dl kokosolje

1 dl honning (ev. litt mindre hvis du ikke ønsker dem så søte)

2 kopper bringebær

1 ½ ts bakepulver

1 ts vaniljepulver

1 ts kanel

1 liten klype salt

Slik gjør du:

Ha kokosolje og honning i en mikser. Visp/bland det godt sammen. Kakk et og et egg oppi. Bland alle de tørre ingrediensene i en egen bolle. Ha så litt og litt av det tørre oppi den våte massen. Rør det godt sammen. Ha bringebærene i helt til slutt. De kan fint røres inn med en skje.

Ha cirka to spiseskjeer av røren oppi muffinsformer. Stek på 180 grader i 30–35 minutter. De skal bli gyllenbrune på toppen og saftige i midten.

Oppskrift på raw sjokolade med dadler og kokos

RÅTT: Raw sjokolade med dadler, kokos og gojibær. © Linda Krabbrød/Margrethe Myhrer Studio

Raw «toblerone»-sjokolade

Du trenger:

6–10 steinfrie dadler (avhengig av hvor søtt du ønsker det)

3 ss råsjokolade

5 ss kokosolje eller kakaosmør

1 dl mandler

2 ss gojibær (valgfritt)

litt honning

en klype himalayasalt

Slik gjør du:

Start med å riste mandlene i ovnen. Spre dem utover et stekebrett med bakepapir, og ha litt honning og salt over. Ristes på maks 150 grader i cirka 30 minutter. Følg med så de ikke blir brent, mandlene skal kun ristes så de blir lysebrune i midten.

Ha dadler, råkakao og kokosfett i en mikser. Hvis du bruker kakaosmør, må det smeltes i vannbad. Noen typer kokosfett burde også smeltes først. Kjør disse tre ingrediensene til en jevn, tykk masse. Smak til med eventuelt flere

dadler hvis du ønsker en søtere smak. Grovhakk de ristede mandlene, og bland sammen med gojibær og sjokoladen. Ha sjokolademassen oppi konfektformer eller form dem med hendene til små kuler. Oppbevar i fryser i minst én time så de får satt seg!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!