Å finne sin perfekte match kan gjøre underverker.

Disse matparene kan faktisk gjøre deg sunnere om du inviterer dem til bords!

1. Tomater + olivenolje  = beskytter mot kreft

Dette paret liker de aller fleste, runde og gode som de er i smaken. Tomater inneholder lykopen som kan ødelegge frie radikaler, redusere det dårlige kolesterolet og senke blodtrykket. Ved å spise stekte tomater med bittelitt olivenolje på, øker du opptaket av lykopen, siden det er fettoppløselig. Da er det jammen flaks at tomater med olivenolje smaker digg …

2. Te + kaker = hjernebooster

Dette paret er populære på festen! Den vitenskapelige forklaringen er at svart te er rik på polyfenoler (en type antioksidanter), mens vegetabilsk margarin (som du kan putte i kakene…) har mange flerumettede fettstoffer. Forskere på universitetet i Barcelona har funnet ut at mus som spiser store mengder av begge deler, produserer hjerneceller. Så da er det bare å slenge over kjelen og ikke ha dårlig samvittighet når du fyller opp kakefatet for favorittgjestene en gang i blant – dere koser dere jo, og blir smartere. Nam!

3. Chips + eddik = lengre metthetsfølelse

Ojoj – her er det et par som kan gjøre nytte for seg! Studier på universitetet i Arizona har vist at å tilsette eddik til karbohydratholdig mat som chips, kan begrense stigningen av blodsukkeret. Kanskje dette er paret du inviterer i passe doser i helgene. Men artig fun fact, det er det ingen tvil om!

4. Yoghurt + finskårne mandler = avstressende

Kanskje et par du heller inviterer på frokost eller lunsj? Yoghurt og mandler sammen gir en mengde lysin og arginin, to aminosyrer som hjelper med å bekjempe stress og anspenthet. Japanske undersøkelser viser at de som har spist dette sammen, har følt seg roligere og mer avslappet. Så dryss litt mandler i yoghurten neste gang skuldrene hever seg til ørehøyde.

5. Spinat + sesamfrø = senker blodtrykket

Dette er et par de har forsøkt å spleise i Japan, og det gikk riktig så bra. Der påviste de nemlig at sesamfrøenes innhold av sesamin hjelper kroppen med å ta opp E-vitamin i spinat, som igjen beskytter mot hjerte/karsykdommer. Kanskje de finner hverandre her hos oss også!

6. Sardiner + solsikkeolje = passer på hjertet

Om du ikke har prøvd det før, kan en blind date mellom disse to bli full klaff. Sardiner er fulle av enzymet Q10, og solsikkeolje har mye E-vitaminer. En undersøkelse omtalt i The American Journal of Clinical Nutrition, har vist at den betennelsesdempende delen av E-vitaminet øker med 20 prosent sammen med Q10. En idé å plassere disse på skiva, kanskje?

TOMAT OG OLIVENOLJE: Disse ingrediensene sammen, beskytter deg mot kreft. © Elisabeth Wille

7. Hvitløk + fennikel = god ånde

Den så du ikke komme, tenker vi! Hvitløk er jo ikke akkurat kjent for å skape god ånde, siden den inneholder svovelholdige stoffer. Men fennikel kan altså nøytralisere hvitløksånde ved å øke spyttproduksjonen. Prøv å tilsette fennikelfrø til gryteretter eller andre retter du bruker hvitløk i, siden disse to utfyller hverandre så bra. Dette må være ekte kjærlighet!

8. Humus + sitronsaft = forhindrer blodmangel

Invitere han sure der …? Ja, hvorfor ikke? Kikerter inneholder mye jern, som gir energi og motvirker blodmangel/anemi. For å sikre best mulig opptak har du bruk for C-vitamin, og det er her sitronsafta kommer inn. Så selv suringer kan gjøre god nytte for seg!

9. Egg + spinat = sunne knokler

Nå må alle skranglende skjeletter spisse ørene! Spinat er rik på kalsium, mens egg inneholder D-vitamin, som brukes til å ta opp kalsium. Uten hjelp fra D-vitaminet stjeler kroppen din kalk fra depoter i skjelettet, noe som kan svekke knoklene. Så tenk på det neste gang du slenger sammen en omelett. Mulig du ikke får bulende Skipper’n-muskler av disse to sammen, men du får i hvert fall et hoppende glad skjelett!

10. Gulrøtter + pinjekjerner = styrker immunforsvaret

Gulrøtter har masse A-vitaminer, som kan styrke motstandskraften din overfor bakterier. Kombinert med sink kan A-vitaminene lettere omdannes. Sink er det pinjekjerner som har med seg til bords, så da er det greit å invitere begge to. Hiv dem rett i salaten!

11. Tunfisk + brokkoli ­= styrker immunforsvaret

Dette paret er kanskje litt kjedelige når de kommer hver for seg, så vi håper at begge takker ja til invitasjonen … Tunfisk er en god kilde til selen, som øker produksjonen av kreft­bekjempende enzymer. De samme enzymene økes enda mer av såkalte fytokjemikalier i brokkoli. Faktisk er det 13 ganger så effektivt mot produksjonen av kreftceller å spise de to tingene sammen enn hver for seg. Sammen er de dynamitt!

12. Blomkål + rucola = beskytter mot kreft

Ok, det er et irriterende sunt par, men i rucola fins enzymet myrosinase, som blir særlig aktivt når det spises sammen med blomstrende grønnsaker som blomkål. Kombinasjonen øker produksjonene av fytokjemikalier, som kan påvirke viktige prosesser i cellene som å reparere betennelser. Nok en fin salatkombinasjon der, altså.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!