Konditor Sverre Sætres oppskrift
Nydelig sjokolade- og solbærkake
Prøv denne fantastisk deilige sjokoladekaken. Vi garanterer at du blir hektet! Flere oppskrifter får du i eget bilag i Norsk Ukeblad nr. 40.
Du trenger 1 springform på 22 cm i diameter.
Nøttebunn:
40 g mandler eller nøtter
1 toppet ss hvetemel
2 eggehviter
60 g sukker
Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Hakk mandler og hvetemel i en matprosessor. Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn.
Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott. Fyll i smurt kakering.
Stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-30 minutter. Ta ut, og avkjøl.
Sjokoladekrem:
3 eggeplommer
40 g sukker
0,4 dl + 2 dl kremfløte
125 g mørk sjokolade med
60 % kakao
Finhakk sjokoladen, og smelt den i vannbad.
Ha eggeplommene i en bolle, og tilsett sukkeret mens du pisker lett med en visp.
Kok opp 0,4 dl fløte, og tøm den over eggeplommene mens du visper lett.
Tøm den smeltede sjokoladen i eggeblandingen mens du rører med en visp.
Pisk 2 dl fløte til en lett krem.
Vent til sjokoladeblandingen blir lunken (35-40 grader) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott i to omganger.
Nå er sjokoladekremen klar til å brukes i kaken.
Lag bunnen og avkjøl. Lag sjokolademoussen, og stryk den på bunnen. Den skal rekke ca. halvveis opp i ringen.
Solbærmousse:
3 gelatinplater
150 g solbær, fryst og tint
2 eggehviter
60 g sukker
11/4 dl kremfløte
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Ha bærene i en matprosessor og lag puré av dem. Varm så halvparten av pureen i en kjele. Ta kjelen av platen når blandingen når kokepunktet. Kryst vannet ut av gelatinen, og smelt den i den varme pureen. Bland godt. Tilsett resten av pureen, og rør alt godt sammen. Ha pureen i en bolle, og la den stå i romtemperatur til den blir kald. Det tar ca. 20 minutter.
Pisk sukker og eggehvite til marengs. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en håndvisp. Pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i solbærmarengsen i to omganger med en slikkepott.
Fyll solbærmousse på sjokoladekremen til kakeformringen er full. Stryk av med en palett slik at den blir jevn. Det blir noe mousse til overs. Fyll i glass og ha til dessert.
La kaken stå i kjøleskapet til den stivner, ca. 4 timer.
Lokk:
2 dl solbærsyltetøy
Stryk syltetøyet på toppen av kaken, og ta av ringen på kakeformen før servering.
Pynt:
1 marsipanrull
litt kakao
bær til pynt
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.