Konditor Sverre Sætres oppskrift

Nydelig sjokolade- og solbærkake

Prøv denne fantastisk deilige sjokoladekaken. Vi garanterer at du blir hektet! Flere oppskrifter får du i eget bilag i Norsk Ukeblad nr. 40.

Med denne vakre sjokolade- og solbærkaken vil du garantert imponere gjestene dine! (Foto: Kim Holthe)
Med denne vakre sjokolade- og solbærkaken vil du garantert imponere gjestene dine! (Foto: Kim Holthe) Foto: Kim Holthe
Sist oppdatert
I Norsk Ukeblad nr. 40 får du 12 herlige sjokoladekakeoppskrifter. (Foto: Kim Holthe)
I Norsk Ukeblad nr. 40 får du 12 herlige sjokoladekakeoppskrifter. (Foto: Kim Holthe)

Du trenger 1 springform på 22 cm i diameter.

Nøttebunn:

40 g mandler eller nøtter

1 toppet ss hvetemel

2 eggehviter

60 g sukker

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Hakk mandler og hvetemel i en matprosessor. Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn.

Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott. Fyll i smurt kakering.

Stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-30 minutter. Ta ut, og avkjøl.

Sjokoladekrem:

Ha litt kakaopulver oppi marsipanen, og trykk ut sirkler som du legger utenpå hverandre. Til slutt får du en vakker rose! (Foto: Kim Holthe)
Ha litt kakaopulver oppi marsipanen, og trykk ut sirkler som du legger utenpå hverandre. Til slutt får du en vakker rose! (Foto: Kim Holthe)

3 eggeplommer

40 g sukker

0,4 dl + 2 dl kremfløte

125 g mørk sjokolade med

60 % kakao

Finhakk sjokoladen, og smelt den i vannbad.

Ha eggeplommene i en bolle, og tilsett sukkeret mens du pisker lett med en visp.

Kok opp 0,4 dl fløte, og tøm den over eggeplommene mens du visper lett.

Tøm den smeltede sjokoladen i eggeblandingen mens du rører med en visp.

Pisk 2 dl fløte til en lett krem.

Vent til sjokoladeblandingen blir lunken (35-40 grader) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott i to omganger.

Nå er sjokoladekremen klar til å brukes i kaken.

Lag bunnen og avkjøl. Lag sjokolademoussen, og stryk den på bunnen. Den skal rekke ca. halvveis opp i ringen.

Solbærmousse:

3 gelatinplater

150 g solbær, fryst og tint

2 eggehviter

60 g sukker

11/4 dl kremfløte

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Ha bærene i en matprosessor og lag puré av dem. Varm så halvparten av pureen i en kjele. Ta kjelen av platen når blandingen når kokepunktet. Kryst vannet ut av gelatinen, og smelt den i den varme pureen. Bland godt. Tilsett resten av pureen, og rør alt godt sammen. Ha pureen i en bolle, og la den stå i romtemperatur til den blir kald. Det tar ca. 20 minutter.

Pisk sukker og eggehvite til marengs. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en håndvisp. Pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i solbærmarengsen i to omganger med en slikkepott.

Fyll solbærmousse på sjokoladekremen til kakeformringen er full. Stryk av med en palett slik at den blir jevn. Det blir noe mousse til overs. Fyll i glass og ha til dessert.

La kaken stå i kjøleskapet til den stivner, ca. 4 timer.

Lokk:

2 dl solbærsyltetøy

Stryk syltetøyet på toppen av kaken, og ta av ringen på kakeformen før servering.

Pynt:

1 marsipanrull

litt kakao

bær til pynt

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også