Bak en herlig sjokoladerullekake

Kaken du bare MÅ smake!

Det er bare å lagre oppskriften først som sist! For denne saftige sjokoladerullekaken med salt karamell, peanøtter og kaffekremfyll får kakehjertet til å banke litt fortere.

HERLIG FRISTELSE: Søt sjokolade, peanøtter og salt karamell er en fantastisk kombinasjon.
HERLIG FRISTELSE: Søt sjokolade, peanøtter og salt karamell er en fantastisk kombinasjon. Foto: Mari Svenningsen/Matprat.no
Sist oppdatert

Dette er en saftig sjokoladerullekake fylt med en myk og deilig kaffekrem. Vi har toppet den med salt karamell og hakkede peanøtter. Pass bare på at rullekaken er helt avkjølt før du smører på kremen. 

Til denne kaken smaker det ekstra godt med en god kopp kaffe.

Du trenger (8 porsjoner):

Karamellglasur:

Tips!

Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis.

80 g sukker

65 g kremfløte

75 g smør i terninger

3 g flaksalt

Kakebunn:

4 egg

2 dl sukker

21⁄2 dl hvetemel

1 ts vaniljesukker

2 ss kakaopulver

1 ts natron

1⁄2 ts salt

2 ss rapsolje

2 ss crème fraîche orginal, 35 %

Marengsfyll med kaffe:

1 eggehvite

3⁄4 dl sukker

300 g romtemperert smør

1⁄2 ts vaniljesukker

ca. 3 ss sterk kaffe

Til pynt:

1 ss kakaopulver

100 g grovhakkede peanøtter

Slik gjør du det:

Lag karamellglasuren først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.  Er det fortsatt sukkerklumper i blandingen, så sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst. 

Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt. 

Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter. 

Sikt hvetemel, vaniljesukker og kakao i en bolle, bland inn natron og salt.

Tilsett melblandingen, olje og crème fraîche i eggedosisen, og bland det raskt sammen på lav hastighet.

Hell røren på en bakepapirkledd stekeplate og smør den jevnt utover. Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 10 minutter. Kaken skal gi lett motstand.

Legg et kjøkkenhåndkle på benkeplaten og sikt over melis til det dekker. Hvelv kakebunnen over på håndklet, dra forsiktig av bakepapiret og rull bunnen sammen i kjøkkenhåndklet. Avkjøl.

Lag marengsfyll. Kok opp en liten kjele med vann, og skru ned platen slik at vannet småkoker. Ha eggehvite og sukker i en ren og tørr bolle. Sett bollen over kjelen, og pisk til sukkeret har løst seg opp. Hell blandingen i en miksebolle eller bruk en håndmikser og pisk til blandingen er dobbelt så stor.

Ha i smør litt etter litt, og bland til en myk og smidig konsistens. Tilsett vaniljesukker og smak til med kaffe.

Rull forsiktig ut kaken og smør marengsfyllet jevnt utover. Rull kaken sammen igjen, bruk håndklet til hjelp. Pakk kaken litt stramt inn i kjøkkenhåndklet og legg den kjølig med skjøten ned.

Ta rullekaken ut av kjøleskapet en halvtime før den skal spises, slik at fyllet rekker å mykne. Sikt over litt kakao og ha på karamellglasur. Dryss over hakkede peanøtter.

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også