Oppskrift: Kongekake

Helt konge!

Denne kongekaken formes som en kringle eller krans, og smaker godt til en kopp kaffe eller krydret julete.

PORTUGISISK KAKE: «Bolo Rei» betyr kongekake og er en portugisisk kake fylt med tørket frukt.

PORTUGISISK KAKE: «Bolo Rei» betyr kongekake og er en portugisisk kake fylt med tørket frukt. Foto: Foto: Maria P og Line Falck

Publisert Oppdatert

(1 stor kake, ca. 20 stykker)

50 g gjær

1 dl lunkent vann

1½ dl lettøl

4 eggeplommer

revet skall av 1 (usprøytet) appelsin

½ ts salt

125 g sukker

100 g smør, smeltet

600–700 g hvetemel

75 g lyse rosiner

50 g valnøtter, grovt hakket

50 g pinjekjerner

75 g sukat

75 g syltet appelsinskall (apsikat)

1 egg til pensling

Få flere søte oppskrifter fra Norsk Ukeblad:

Julekurvformet ostekake

Nydelig nougatkake

Finske pinner med pistasjnøtter

Marsipankuler med nougat

Rør gjæren ut i lunkent vann, og rør inn øl og eggeplommer. Bland revet appelsinskall, salt og sukker, og rør det inn sammen med smeltet smør.

Bland det meste av melet med rosiner, nøtter, pinjekjerner, sukat og apsikat og elt det inn til en glatt deig, som ikke skal være for fast. Reguler fastheten med resten av melet.

Dekk deigen til, og la den heve på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Elt deigen lett om, trill den til en tykk pølse og form den til en krans på bakepapir. Legg bakepapiret med deigkransen over på stekebrett. Etterhev kransen i 30–45 minutter.

Forvarm stekeovnen til 175 grader mens kransen står til etterheving.

Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nede i ovnen til den er gjennomstekt og gyllenbrun, ca. 45 minutter. Avkjøl kongekaken på rist.

Samleside: Kaker fra Norsk Ukeblad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning