WIENERBRØDKRANS © FOTO: Maria P og Line Falck

(Ca. 15 wienerkranser)

200 g kaldt smør

25 g (1/2 pk.) gjær

1½ dl kald melk

1½ ss sukker

1 egg

300 g hvetemel

Glasur:

100 g melis

ca. 2 ss vann

ev. kakao

fint revet sitron- eller appelsinskall

Skjær smøret i 2–3 mm tykke skiver, legg dem utover et papir og sett dem i fryseren i ca. 10 minutter mens du lager deigen.

Rør gjæren ut i melken og rør inn sukkeret, sammenvispet med egg og mel. Elt deigen minst mulig, bare så den er godt blandet. Den må ikke bli seig, da blir den vanskelig å kjevle.

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 20x40 cm, ca. 1 cm tykt. Fordel det kalde smøret på ²⁄³ av deigen. Brett først inn den usmurte delen av deigen, deretter en smurt del over. Pakk deigen i plast, og legg den i kjøleskapet i ca. 15 minutter.

Kjevle og brett deigen på samme måte to–tre ganger til. La den hvile i kjøleskapet i 10 minutter mellom hver gang.

Kjevle deigen ut til en leiv 1½–2 cm tykk. Skjær den i ca. 25 cm lange strimler, slå knute på dem og form dem til kranser.

Legg dem på bakepapir på to stekebrett, dekk dem til og la dem stå mens ovnen varmes til 180 grader eller til 200 grader på varmluft.

Stek begge brettene samtidig på varmluft eller ett og ett brett på vanlig varme, i ca. 15 minutter. La dem ligge litt på bakepapiret for å suge opp smør som har rent ut. Avkjøl dem på rist.

Rør sammen melis, vann og eventuelt kakao til glasur, og lag rundinger på kransene. Pynt med revet skall av sitron eller appelsin.

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!