Det er to typer karbohydrater i maten: De raske og de langsomme.

1. De raske får blodsukkeret til å stige raskt. Typisk mat med raske karbohydrater er mat som inneholder mye hvitt mel og sukker. For eksempel boller og skolebrød, kaker, loff, brus og sjokolade.

2. De langsomme får det til å stige langsomt. Typisk mat med langsomme karbohydrater er grovt korn, fullkornsvarer, grovt brød og knekkebrød, bønner, frukt og grønnsaker.

Blodsukker er navnet på sukkeret som kommer ut i blodet når vi har spist. Sukkeret skal inn i de cellene som trenger det, blant annet muskelcellene.

Når det kommer sukker ut i blodet, starter kroppen å produsere insulin. Dette blir også sendt ut i blodet, og har til oppgave å «åpne dørene» inn til cellene, slik at sukkeret kan komme inn i dem.

Mat med raske karbohydrater gir raskt for mye blodsukker som tvinger kroppen til like raskt å lage for mye insulin. Dette kan føre til en overreaksjon som får blodsukkeret til å falle raskt og til et for lavt nivå. I tillegg bidrar insulinet til å omgjøre for mye blodsukker til fett som lagres inne i fettcellene slik at vi legger på oss.

Hvis dette skjer stadig vekk, blir det en påkjenning for kroppen. Den har ikke godt av et stadig svingende blodsukker og overproduksjon av insulin. Det kan gi plager og sykdommer som overvekt, diabetes og annet. Dette er teorien bak rådene om å spise lavkarbo.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!