24 sider fristelser fra havet
Ekstra blad til deg: Sommerens beste sjømat
Server ferske reker med nydelige sauser til. Og selvsagt får du vintips til menyen. Få med deg massevis av gode sjømatoppskrifter og vintips i Norsk Ukeblad nr. 25!
(4 porsjoner)
Ferske reker blir aldri feil en deilig og varm sommerdag. Har du lyst til å servere noe annet enn majones, prøv disse deilige dressingene til rekene. Med urteolje, urteaioli, valnøttpesto og chilirømme blir det fest!
ca. 2 kg ferske reker
Urteolje
(Ca. 4 dl)
2 dl basilikumblad, bladpersille eller blandede urter
1 hvitløkbåt
3 ss pinjekjerner eller skåldede mandler
3-4 dl god olje
salt, pepper
Ha urter, hvitløk og pinjekjerner i en food processor, og bland det fint.
Spe med olje, og smak til med salt og pepper.
Aioli
(Ca. 2 dl)
1 egg
1 knivsodd salt
1 ss sitronsaft
1 knivsodd hvit pepper
1 knivsodd sukker
2-3 hvitløkbåter, presset
ca. 2 dl nøytral olje
2 ss friske urter
Bland egg, salt, sitronsaft, pepper, sukker og hvitløk i hurtigmikser eller i begeret til stavmikseren. Pisk det godt sammen, og spe med olje i en tynn stråle. Pass på at oljen piskes godt inn mellom hver speing. Smak om det trengs mer krydder. Hvitløksmaken skal være fremtredende. Finhakk urter og bland det i aiolien.
Oppbevar aioli i tett glass i kjøleskap. Holdbar ca. 1 uke.
Valnøttpesto
(1 lite glass)
½ potte basilikum
100 g valnøtter
50 g nyrevet parmesan
1 dl olivenolje
saft av ½ sitron
Ha basilikum, valnøtter, nyrevet parmesan, olivenolje og saften fra en halv sitron i en bolle, og mos med en stavmikser til en jevn masse.
Pynt med litt valnøtter og basilikum på toppen. Du kan godt lage av en hel potte basilikum og tilpasse de andre ingrediensene til det. Pestoen kan stå i minst en uke i lukket glass i kjøleskap.
Urtekremost
(4 porsjoner)
100 g philadelphiaost
250 g kesam
1 dl grovrevet parmesanost
3 ss hakket dill
1/2 dl hakket bladpersille
flaksalt
nymalt pepper
1. Rør sammen Philadelphiaost og kesam.
2. Bland i parmesanost og urter, og smak til med salt og pepper.
Rouillesås
(4 porsjoner)
2 eggeplommer
1 presset hvitløkfedd
¼ g safran
½ ss dijonsennep
1 ss chiliketchup/ ketchap manis
2½ - 3 dl rapsolja
½- 1 rød chilifrukt
½ krm sambal oelek
flaksalt
1. Det er viktig at alle ingredienser er romtempererte. Visp eggeplommer sammen med hvitløk, safran, sennep og chilisaus.
2. Tilsett oljen dråpevis under visping. Ikke hell den for raskt oppi. Plommene må nemlig rekke å ta opp all oljen før mer tilsettes, ellers skiller sausen seg.
3. Del chilifrukten på langs, ta bort kjerner og vegger og finhakk resten. Bland chili og sambal oelek inn i sausen, og smak til med salt. La smakene modne før servering.
Vintips:
En frisk og fruktig vin med flott syre og mineralsk preg passer bra til denne retten. En Chablis er perfekt både til et glass på terrassen, og som følge til reker, røkt laks og krabbe. Denne har en gyllen farge og delikate aromaer av eple, pære og sitrusfrukt.
3298006 - Louis Moreau Chablis, 3-literskartong. Kr 480.
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.