Få med deg fristende oppskrifter og gode vintips i i Norsk Ukeblad nr. 25!

(4 porsjoner)

Ferske reker blir aldri feil en deilig og varm sommerdag. Har du lyst til å servere noe annet enn majones, prøv disse deilige dressingene til rekene. Med urteolje, urteaioli, valnøttpesto og chilirømme blir det fest!

ca. 2 kg ferske reker

Urteolje

(Ca. 4 dl)

2 dl basilikumblad, bladpersille eller blandede urter

1 hvitløkbåt

3 ss pinjekjerner eller skåldede mandler

3-4 dl god olje

salt, pepper

Ha urter, hvitløk og pinjekjerner i en food processor, og bland det fint.

Spe med olje, og smak til med salt og pepper.

La deg inspirere av vårt sjømatbilag og disk opp med enkle retter - rett fra havet. (Foto: Linnea Press)

Aioli

(Ca. 2 dl)

1 egg

1 knivsodd salt

1 ss sitronsaft

1 knivsodd hvit pepper

1 knivsodd sukker

2-3 hvitløkbåter, presset

ca. 2 dl nøytral olje

2 ss friske urter

Bland egg, salt, sitronsaft, pepper, sukker og hvitløk i hurtigmikser eller i begeret til stavmikseren. Pisk det godt sammen, og spe med olje i en tynn stråle. Pass på at oljen piskes godt inn mellom hver speing. Smak om det trengs mer krydder. Hvitløksmaken skal være fremtredende. Finhakk urter og bland det i aiolien.

Oppbevar aioli i tett glass i kjøleskap. Holdbar ca. 1 uke.

Valnøttpesto

(1 lite glass)

½ potte basilikum

100 g valnøtter

50 g nyrevet parmesan

1 dl olivenolje

saft av ½ sitron

Ha basilikum, valnøtter, nyrevet parmesan, olivenolje og saften fra en halv sitron i en bolle, og mos med en stavmikser til en jevn masse.

Pynt med litt valnøtter og basilikum på toppen. Du kan godt lage av en hel potte basilikum og tilpasse de andre ingrediensene til det. Pestoen kan stå i minst en uke i lukket glass i kjøleskap.

Sjømat smaker ekstra godt om sommeren. (Foto: Linnea Press)

Urtekremost

(4 porsjoner)

100 g philadelphiaost

250 g kesam

1 dl grovrevet parmesanost

3 ss hakket dill

1/2 dl hakket bladpersille

flaksalt

nymalt pepper

1. Rør sammen Philadelphiaost og kesam.

2. Bland i parmesanost og urter, og smak til med salt og pepper.

Rouillesås

(4 porsjoner)

2 eggeplommer

1 presset hvitløkfedd

¼ g safran

½ ss dijonsennep

1 ss chiliketchup/ ketchap manis

2½ - 3 dl rapsolja

½- 1 rød chilifrukt

½ krm sambal oelek

flaksalt

1. Det er viktig at alle ingredienser er romtempererte. Visp eggeplommer sammen med hvitløk, safran, sennep og chilisaus.

2. Tilsett oljen dråpevis under visping. Ikke hell den for raskt oppi. Plommene må nemlig rekke å ta opp all oljen før mer tilsettes, ellers skiller sausen seg.

3. Del chilifrukten på langs, ta bort kjerner og vegger og finhakk resten. Bland chili og sambal oelek inn i sausen, og smak til med salt. La smakene modne før servering.

Louis Moreau Chablis passer bra til måltidet. © Joel GESVRES

Vintips:

En frisk og fruktig vin med flott syre og mineralsk preg passer bra til denne retten. En Chablis er perfekt både til et glass på terrassen, og som følge til reker, røkt laks og krabbe. Denne har en gyllen farge og delikate aromaer av eple, pære og sitrusfrukt.

3298006 - Louis Moreau Chablis, 3-literskartong. Kr 480.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!