Jeg spiste meg frisk

Hun trente og spiste sunt, men vekten bare økte. – Til slutt fikk jeg hjelpen jeg trengte, sier Line Alvheim Elmore (30).

Sist oppdatert
SLANK: - Omlegging av kostholdet har forandret livet mitt, smiler Line Alvheim Elmore. (Foto: Bjørn Lunde)
SLANK: - Omlegging av kostholdet har forandret livet mitt, smiler Line Alvheim Elmore. (Foto: Bjørn Lunde)

Lavglykemisk mat

PCOS (Polycystisk ovarialt syndrom) er en kronisk sykdom som kun rammer kvinner og som skyldes en hormonell forstyrrelse. Dette gir minst to av tre symptomer:

Eggstokker med mange cyster, sjeldne eller manglende eggløsninger, tegn på maskulinisering (behåring), samt akne.

Kvinner med sykdommen har økt risiko for overvekt, insulinresistens, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer og trolig visse kreftsykdommer. Risikoen for utvikling av diabetes er høyere enn i befolkningen for øvrig.

Karakteristisk er tidlig utvikling av midjefett.

Anbefalte behandlinger er langsiktige tiltak av forebyggende karakter, samt at de rettes mot eksisterende plager og symptomer.

For å kunne forebygge er det viktig med en diagnose tidlig. Dette innebærer blant annet glukosebelastningstest, som har vist seg å være den best egnede metoden for å avsløre en eventuell latent eller manifest diabetes. Det er viktig å merke seg at fastende blodsukker likevel kan være normalt.

Behandling bør rettes inn mot overvekten og den hormonelle ubalansen. På grunn av tendensen til overvekt med midjefett samt diabetesrisikoen, bør kostholdet være lavglykemisk.

I tillegg bør det benyttes medisin som bedrer insulinfølsomheten.

Medisinen Metformin har vist seg å ha gunstig effekt.

Det kan også gis tilskudd av det kvinnelige hormonet østrogen.

(Kilde: Tidsskrift for Den Norske Legeforening)

Etter at jeg kuttet kraftig ned på karbohydrater og begynte å spise mat som var tilpasset kroppen min, har jeg fått det mye bedre på alle måter, smiler Line.

Bergenskvinnen har PCOS, en sykdom som rammer så mange som én av ti kvinner i fruktbar alder. Sykdommen gjør kvinnene sterkt disponert for diabetes og overvekt, kan gi manglende eggløsning og føre til barnløshet og også hjerte- og karsykdommer.

Det positive er, ifølge lege Trude Hetland, at de aller fleste kan bli fullstendig friske og få et godt liv når de holder seg til et riktig kosthold.

Dramatisk vektøkning

Line har alltid hatt et vektproblem, men ikke i nærheten av det som skulle komme senere. Hun tror utbruddet av PCOS kan ha blitt aktivert av et minipilleprosjekt hun var med på i 2001.

- I løpet av det neste året la jeg på meg 30 kilo og mistet menstruasjonen i et halvt år.

I tillegg til sterk hodepine, fikk Line utslett, betennelser og hyppige innvendige skjelvinger.

- Den dramatiske vektøkningen var for meg uforståelig, for jeg spiste sunt og trente regelmessig. Ingenting ved min livsstil kunne forklare dette.

Fortvilet oppsøkte Line den ene kjente slankeklubben etter den andre. Men der andre fikk gode slankeresultater, sto hun bom stille eller opplevde å gå opp i vekt. Timer hos anerkjente leger og spesialister ga ingen forklaring på problemet.

- Det virker som om mange har for lite kunnskap om PCOS. Jeg fikk diagnosen i 2003, men fikk ingen andre råd enn å gå ned i vekt. Men dette fungerte ikke i det hele tatt siden jeg ikke fikk vite at jeg samtidig måtte kutte ut mat som var rik på karbohydrater.

Derfor fortsatte hun å slite med vekten, selv om hun til og med engasjerte personlig trener.

- Når jeg fulgte Statens Ernæringsråds anbefaling om å spise to brødskiver til lunsj, kunne jeg legge på meg to kilo på én uke bare av det. For meg var det åpenbart at ting i kroppen ikke fungerte. Da var det frustrerende å oppleve at mange sikkert trodde at fedmen min skyldtes overdreven hang til søtsaker og usunn mat, forteller Line.

Via en rekke tilfeldigheter kom 30-åringen i kontakt med lege Trude Hetland ved Dr. Lindbergs Klinikk i Bergen.

- Hun var den første som forsto diagnosen og ville hjelpe meg.

Oppfølgingen det siste året har vært tett og god. De innledende blodprøvene påviste hormonell forstyrrelse, forhøyede insulinprøver og insulin­resistens.

- Årsaken er nedsatt karbohydrattoleranse. Høy insulinresistens gjør at kroppen ikke klarer å forbrenne blodsukkeret slik den skal, sier legen.

Kiloene raste av

- Når muskelcellene blir immune mot insulin, svarer kroppen med å produsere mer av dette. Mer og mer av sukkeret lagres i fettcellene og fører til fedme, spesielt rundt midjen. Dette er høyrisikofett som øker risikoen for diabetes, hjertesykdom og blodpropp i tillegg til høyt blodtrykk og uheldige kolesterolverdier, sier Hetland.

Legen sier at den mangelfulle sukkerforbrenningen i musklene gjorde Lines kropp til et fettlager. Behandlingen var å sette henne på et lavglykemisk, karbohydratfattig kosthold, for å få kroppen til å forbrenne fettlagrene og få bukt med midjefettet.

- Jeg startet med Fedondietten - Eurodiett - før påske i fjor. Allerede første uken gikk jeg ned over fem kilo og ble veldig inspirert. I løpet av de neste 11 månedene, forsvant over 20 kilo til. Dette var kun fett - ikke muskelmasse.

- Nå er jeg snart nede på trivselsvekten min, sier en begeistret Line Alvheim Elmore.

Hun styrker forbrenningen ytterligere gjennom aktiv trening.

Eurodiet består av en kosterstatning med lavt energi- og karbohydratinnhold og høyt proteininnhold. Den omfatter blant annet supper, omeletter og næringsblokker. Ved å tilføre de tillatte grønnsakene, får kroppen færre, men nok karbohydrater til angivelig å fungere optimalt.

Jobb og studier

- PCOs er en så alvorlig sykdom at den hadde fortjent langt større oppmerksomhet. Kostholdsråd som passer den enkelte burde også vært langt mer tilgjengelige.

Dette er noe jeg brenner for. Det inspirerer meg å se hvilken gjennomgripende forandring som kan skje når man forandrer på kostholdet og mottar riktig medikamentell behandling, poengter Trude Hetland, og sier at bare leger som har gjennomgått spesiell opplæring kan bruke og anbefale behandlingsmetoden Eurodiett.

Line beskriver seg selv i dag som lykkelig og velfungerende. Hun er gift, i full jobb og studerer ved siden av. Nå som hun vet hvilke matvarer kroppen hennes tåler, bruker hun i større grad sitt eget kostopplegg.

- Jeg spiser naturlig mat på kroppens premisser. Det innebærer at jeg avstår fra brød, pasta, ris og poteter. Til gjengjeld spiser jeg mye kjøtt og grønnsaker og også en god del frukt. Det har vært utrolig deilig å få satt ord på, og bli kvitt, de alvorlige fedmeproblemene jeg slet med. Nå vet jeg at man virkelig kan spise seg frisk.

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2009, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også