Søt, søtere, søtest!
Du vet at det ikke er sunt, men du bare MÅ ha den sjokoladebiten til ettermiddagskaffen. Enda verre er det kanskje med alt sukkeret du får i deg – uten å vite det.


Du har sikkert hørt det før, sukker er og blir usunt!
Selv om sjokolade gir rask energitilførsel til blodet og en følelse av overskudd inneholder sukker absolutt ingen viktige næringsstoffer, kun tomme kalorier. Kortvarig glede, med andre ord.
- Vi trenger alle ulik mengde kalorier og også ulik mengde sukker. En kvinne som spiser rundt 2000 kcal daglig, bør ikke hente mer enn 200 kcal fra sukker, noe som tilsvarer omtrent 50 gram sukker. En halvliter brus inneholder til opplysning 55 gram sukker, forteller Gunn Helene Arsky i DinKost.
- Både barn og voksne bør legge søtsakene til lørdagen. Alt trenger ikke å smake så fryktelig søtt hele tiden, oppfordrer hun.
Sukkerbomber
Ulike former for sukker finnes naturlig i mange matvarer. Frukt inneholder fruktsukker (fruktose) og druesukker (glukose), mens melk inneholder melkesukker (laktose). Hvitt, raffinert sukker kalles også sukrose eller sakkarose, og det er hovedsakelig dette forbruket en ser på når en måler sukkerinntaket. Men alle sukkerartene påvirker blodsukkeret vårt.
- De fleste vet at det største sukkerinntaket kommer fra brus og søtsaker. Men det finnes mange andre matvarer som bidrar til at sukkerforbruket vårt er altfor høyt, uten at du tenker over det. Etter at jern forsvant fra brunosten er dette blitt et produkt som inneholder svært mye sukker og fett. Syltetøy inneholder også mye sukker, her bør du lese på baksiden av glasset og velge det med minst sukker.
Selv om brunt sukker inneholder en mikroskopisk mengde med næringsstoffer, er det ikke sunnere enn hvitt.
- Men det brune smaker annerledes, kanskje trenger du mindre sukker i teen? påpeker Arsky.
Gjør oss syke
At sukker kan gi overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer samt dårlige tenner er det ingen tvil om. Professor Kåre Birkeland ved Aker universitetssykehus forklarer at når sukkerforbruket øker i befolkningen, øker antall overvektige, og dermed også antallet med diabetes type 2.
- Det forskes på om sukker, i tillegg til å gi høyere blodtrykk og insulinstigning, også stimulerer appetitten. Dette vil i så fall raskt føre til overvekt. Hos noen kan dessuten inntak av sukker gi lavt blodsukker et par timer etterpå, noe som gjør at personene føler de må spise igjen, sier Birkeland.
I Norge har 250 000 personer diabetes, 200 000 av disse har diabetes type 2 - og mange vet ikke at de har diabetes en gang. Flere yngre får i dag denne livsstilssykdommen. Har en diabetes, er risikoen for hjerte- og karsykdommer tre til fem ganger høyere enn vanlig.
- Jeg tror nordmenn er blitt flinkere til å begrense inntak av brus og godteri. I innvandrermiljøer ser vi derimot at forbruket er mye høyere, noe som kan forklare de høye diabetestallene, sier Birkeland.