Min mor på 68 år har nettopp fått påvist diabetes type II og høyt blodtrykk. Hun har lenge vært overvektig. Hun veier rundt 80 kg og er ca. 160 høy. Ellers har hun vært frisk. Hun er imidlertid svært glad i god mat og er en flink kokk. Hun baker kaker tre-fire ganger i uken og lager mye tradisjonell norsk mat med jevnere sauser, fett kjøtt og gode desserter. Hun bruker mye helmelk og godt smør. I det hele tatt unner hun seg selv og familien god, men kanskje farlig mat. Nå som hun har fått diabetes, har hun naturligvis et problem. Hun har ikke vært hos dietetiker, men det tror jeg hun kunne trenge. Hun burde vel også ta av noen kilo etter det jeg har skjønt. Jeg kan ikke så mye om dette, men vil gjerne vite mer. Jeg er hennes datter på 31 år. Vi har alle nytt godt av hennes gode mat i lange tider. Det hadde vært bra om vi kunne fått litt mer kunnskap slik at vi kan bistå henne videre. Jeg vil gjerne fortsett å spise hennes gode mat, men menyen må vel endres noe. Hva med mosjon? Nå som hun har høyt blodtrykk, bør hun vel ta det litt rolig?

Hilsen bekymret datter.

Diabetes type II er en livsstilssykdom hos personer som er genetisk disponert. Overvekt og inaktivitet er stikkord her. Diabetes type II skyldes at kroppens celler ikke reagerer på insulin. Insulinet får kroppen til å bruke sukker som befinner seg i blodet. Hvis dette ikke skjer, stiger blodsukkeret, og man får symptomer på for høyt blodsukker. I akuttfasen er dette tørste, slapphet og etter hvert bevisstløshet. På lang sikt er høyt blodsukker en risikofaktor for hjertesykdom. Det er også høyt blodtrykk. Siden begge tilstander blir bedre ved å legge om livsstilen er det mye å vinne. Tiltakene er omtrent de samme. I tillegg kommer medikamentell behandling av begge tilstander. Din mor som høres som hun er en livsglad kvinne, vil fortsatt kunne kose seg med god mat, men med en litt annen meny. Fett kjøtt kan skiftes ut med magert kjøtt. Magre kjøttsorter er kjøtt uten synlig fett. Fjerner man fettet, blir det også betydelig magrere. Sauser kan jevnes med maisenna i stedet for smørjevning. Det er slik alle sauser i Kina jevnes, og smaken er meget god. Raffinert sukker bør unngås, men det er lov å spise frukt uten tilsatt sukker eller med kunstig sukker. Hovedstrategien er lite raffinert sukker, lite fett og rikelig med fiber, frukt og grønnsaker. Din mor bør gå på kurs i regi av Norges diabetesforbund eller til dietetiker. En diabetessykepleier kan også gi mange råd angående mat. Dernest bør hun mosjonere. Høyt blodtrykk reduseres ved å mosjonere. Samtidig går vekten ned. Det er gunstig både for diabetes og høyt blodtrykk. Vil du vite mer, kan du henvende deg til Norges diabetesforbund, norges.diabetesforbund@diabetes.no eller på telefon 23 05 18 00. De har også opplegg for pårørende.

Hilsen Beate.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!