Jeg sitter her som nyutdannet student, uteksaminert med master i matvitenskap. Hovedoppgaven min var om næringsinnhold og bakeegenskaper av økologisk dyrket spelt sammenlignet med konvensjonelt dyrket spelt mel. Dette var en del av et stort prosjekt som forskere ved Matforsk jobber med. Til min forskrekkelse leser jeg i Norsk Ukeblad nr. 39 at du informerer om at spelt inneholder mindre gluten og at det er derfor det kan spises av de med glutenintoleranse. Spelt inneholder ikke mindre gluten, snarere tvert imot. Saken er den at proteinene i spelt er satt sammen på en annen måte. Derfor kan de som har allergi mot gluten spise spelt. De som har gluten intoleranse eller cøliaki kan fortsatt ikke spise spelt. Bare til informasjon.

Nyutdannet.

Det var jo fint å få vite. Som mastergradsstudent på et så spesialisert område vil naturligvis dine kunnskaper overstige mine som allmennmedisiner. For å presisere skal de med cøliaki altså ikke spise spelt. De har nemlig intoleranse for gluten og tarmen klarer ikke å ta opp gluten. Etter hvert ødelegges tarmen. Gluten allergikere kan derimot spise spelt fordi proteinene i dette melet er slik at de ikke reagerer allergisk. Allergi og intoleranse er altså to forskjellige ting. Ikke så lett å forstå for hverken leg eller lærd.

Hilsen Beate.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!