Ekstrem gassdannelse

Sist oppdatert

Jeg har i lang tid, i flere år faktisk, vært plaget med ekstrem gassdannelse fra tarmen. For meg er dette et fryktelig problem og det gjør så jeg kvier meg for å gå i selskap, på kino og lignende. Jeg føler at dette på mange måter styrer livet mitt og jeg er svært fortvilet. Jeg har snakket med min lege om dette og han tok en avføringsprøve av meg, men den var helt i orden. Han hadde dessverre ingen gode råd å gi meg. Selv har jeg kuttet ut kål, bønner og erter da jeg har lest at dette kan føre til økt gassdannelse. Har du noen gode råd i forhold til dette ville jeg bli svært takknemlig.

Torunn.

Her må du rett og slett bruke elimineringsmetoden. Du kan starte med hvordan du spiser først. Maten skal inntas i rolige omgivelser og den skal tygges godt. For mye luft svelges under et måltid foretatt i et stresstempo. Maten må eltes godt i munnen dersom fordøyelsen skal bli normal. Ellers har du gjort rett i å holde deg unna erter, bønner og kål av ethvert slag. Du kan også legge til løk. Det er karbohydratene i disse matvarene som ikke spaltes fullstendig, og fører således til økt gassdannelse. Eplejuice kan også ha samme negative effekt på mange, og søtstoff som sorbitol og xylitol likeså.Du bør nesten loggføre det du spiser og dernest bruke elimineringsmetoden. Det er slitsomt, men det er vel verre og ha det som du har det nå. Jeg husker en pasient en gang som gikk i gang med dette, og hennes problem viste seg å være hvetestivelse. Når hun kuttet ut hvete i sitt kosthold, ble hennes oppblåsthet og økte gassdannelse en saga blott.

Det må også undersøkes om du kan ha cøliaki (glutenintoleranse) eller laktoseintoleranse (melk). Sistnevnte problem kan nemlig medføre mye luftproblematikk. Det siste jeg skal nevne er at du også bør få undersøkt om det kan være en oppblomstring av candida (sopp) etter en eller flere antibiotikakurer. Da trenger du å få normalisert tarmfloraen slik at bakterieveksten kommer i balanse. Dette får du gjort gjennom en diett og tilførsel av de snille tarmbakteriene. Lykke til.

Hilsen Lill-Bente.

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også