Glad i gjærbakst? Her er oppskrift på monkey bread!

Deilig monkey bread med vaniljekrem

Glem vanlige boller med rosiner, nå er det monkey bread som gjelder!

NAM! Monkey bread med vaniljekrem er absolutt helt uimoståelig! Det er alltid gøy med nye oppskrifter på deilig gjærbakst, og denne er vel verdt å prøve!
NAM! Monkey bread med vaniljekrem er absolutt helt uimoståelig! Det er alltid gøy med nye oppskrifter på deilig gjærbakst, og denne er vel verdt å prøve! Foto: Picturepoint.no
Sist oppdatert
MONKEYBREAD: Er du glad i kanelboller, er dette oppskriften for deg! Trill små boller, pensle med smør og rull dem i sukker og kanel. Mmmmm....
MONKEYBREAD: Er du glad i kanelboller, er dette oppskriften for deg! Trill små boller, pensle med smør og rull dem i sukker og kanel. Mmmmm.... Foto: Picturepoint.no

Monkey bread med vaniljekrem

Tilberedning: ca. 1 time

Hevetid og hviletid: ca. 12 timer

Steketid: ca. 35 minutter

Vanskelighetsgrad: lett til middels

Du trenger:

2 ½ dl melk

25 g (1/2 pakke) gjær

ca. 400 g (6—7 dl) hvetemel

1 ts salt

50 g (1/2 dl) sukker

1 ts vaniljesukker

2 ss mykt smør

Krydring:

60 g smør

230 g brunt sukker

2-3 ts kanel

Vaniljekrem:

2 ½ dl melk

3—4 ss sukker

1 ss maisenna

2 eggeplommer

1—2 ts vaniljesukker

Slik gjør du det:

Varm melken til fingervarm og rør ut gjæren.

Bland mel, salt, sukker og vaniljesukker og rør det i væsken. Rør inn smøret og elt deigen til den er blank og smidig og slipper kanten på bollen. Dekk den godt til og la den heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Smør en randform.

Bland sammen sukker og kanel til krydderblandingen. Smelt smøret og la det avkjøles lett.

Elt deigen om, og del den i ca. 7 jevnstore emner. Del hvert emne igjen i biter, slik at du til sammen har ca 70 små emner (eller så mange du må ha for å dekke formen). Trill dem ut, dypp hver bolle i smør, og rull i sukker og kanel-blandingen. Legg emnene tett i randformen med skjøten ned. Dekk den godt til og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Ta formen ut og la den stå på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter, mens du lager vaniljekremen.

Rør sammen alle ingrediensene og varm kremen til den koker og tykner. Rør hele tiden. Avkjøl den helt.

Varm stekeovnen til 180 ◦ C.

Stek kaken nede i ovnen i ca. 35 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. La den stå i formen i ca. 10 minutter, hvelv den over på rist og avkjøl den helt.

Ringle vaniljekremen over kaken, og server.

Denne, og flere andre oppskrifter på ny, fristende gjærbakst, sto på trykk i Norsk Ukeblad nr. 43-2015. Gikk du glipp av et nummer? Se her!

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også