1. Ofte kommer ribben fra butikken med bena skåret opp, men pass på at bena er skåret helt over. Da blir det lettere å skjære fine stykker når ribben er ferdig stekt.

2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

3. Gni ribben godt inn med salt og pepper. Saltet vil trekke inn i ribben og være med på å gi den en bedre og saftigere smak. Pakk den inn i folie, og la den stå i kjøleskapet i 2–3 dager.

4. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Bygg opp under ribben så den blir høyest på midten, da renner det smeltede fettet bort. Bruk en asjett opp-ned eller en ball av aluminiumsfolie. Ribben må være noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt resultat.

5. Hell på vann og dekk pannen med aluminiumsfolie. Folien må være helt tett for at dampingen skal bli vellykket. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribben seg litt opp, og svoren spriker.

RIBBE (4–6 porsjoner): 2 kg tynnribbe eller familieribbe, 3 ts salt, 2 ts pepper, ca. 2 dl vann © Kim Holthe

6. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 grader. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1–1½ time for tynnribbe, ca. 2–2½ time for familieribbe. Steketiden er like lang, uansett vekt, fordi tykkelsen er den samme. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

7. Nå har du en saftig og god ribbe med sprø svor klar til servering. Tradisjonen tro blir dette servert med surkål eller rødkål, kokte poteter, svisker, epler, stekesjy eller saus og rørte tyttebær.

TIPS: Ofte får ribben sprø svor av seg selv. Hvis ikke, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren. Ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

Riktig god julemiddag!

 

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!