Slik brygger du øl hjemme

Slik brygger du øl

Det heter seg at journalister kan litt om mye, men ikke besitter dybdekunnskap om noe. Vitebegjærlige som vi er, oppsøkte vi derfor autoriteter på en rekke nøkkelområder, og deler resultatet med deg her i denne artikkelserien. Her forteller Hallgeir Bakken hvordan du brygger øl.

Sist oppdatert

- Man bestemmer selv om ølbrygging skal være komplisert eller enkelt.

Det mener Hallgeir Bakken, reklamemann og raffinert ølbrygger. En ting han imidlertid ikke kan gå med på, er at det å kjøpe ferdig øl-sett på Europris, kan defineres som ølbrygging.

- Det smaker piss. Det er som å kjøpe en Hyundai Atos og påstå at man er interessert i bil.

Klar tale. Bakken karakteriserer seg selv som «maltbrygger», som innebærer at han kjøper ulike malttyper (korn) og knuser dette selv før ølet brygges.

- Hjemmelaget øl smaker bedre enn det meste man finner i butikken og tangerer godsakene fra mikrobryggeriene, mener Bakken.

Når dette i tillegg kan produseres for ni kroner halvliteren, er det ingen tid å miste. Først: Prima øl starter med prima vann.

- Arthur Guinness hadde i sin tid væpnede vakter for å beskytte vannkilden sin. Er ikke vannet bra, blir det ikke bra øl. Derfor er det også essensielt med nøye rengjøring av utstyr og flasker før du kan sette i gang med bryggingen. Helt grunnleggende handler ølbrygging først og fremst om å heve og senke temperaturen, og å tilsette de ulike ingrediensene til gitte tidspunkter.

Bakken kjenner til bryggere som planlegger ned til nanosekundet i Excel. Selv er han ikke fullt så hysterisk. Han mener man ikke trenger stort mer enn en kjele, ei sil og en beholder med gjærlås. Ekstra gadgets kan riktignok gjøre bryggingen enklere og mer smertefri, men man velger selv graden av ekstravaganse. Et godt tips er likevel å brygge ute i friluft eller ha en god avtrekksvifte. Når du så skal i gang med selve prosessen, må du ikke la deg skremme av naturfagdetaljer om enzymer, ph-verdi og så videre.

- Med kunnskap øker også lysten til å eksperimentere - alt er lov, og bryggeteknikkene rundt om i verden gjennom tidene overgår fantasien, er Bakkens oppfordring.

Om du går på en knekk, finnes det mye hjelp å få på nett. Bryggselv.no stedet for gode oppskrifter, og det er mye nyttig på Norbrygg.no, som er hjemmesiden til Norsk hjemmebryggerforening. Ellers anbefales de hjelpsomme presentasjonene til Brooklyn Brew Shop, og dedikerte ølbryggere deler generelt gladelig sin kunnskap. Minn deg selv på alt ølet du har i vente, og vær obs på at det ikke tar særlig mye lenger tid å brygge 50 liter enn 15.

Selve bryggeprosessen foregår slik: Varm vann til 65-70 grader. Tilsett malt til det blir omtrent som en tynn havregrøt og la det stå i én time (pakk kjelen inn i en dyne hvis du ikke har termostat). Da har du det vi kaller mesken. Varm omtrent dobbelt så mye vann som det du hadde i først til 75 grader, og sil det sakte gjennom mesken. Væsken som er silt gjennom mesken, kalles vørter. Vørteren kokes så i cirka en time, og det tilsettes humle underveis. Heretter er det svært viktig at alt som kommer i kontakt med brygget er rent - vask/skyll med klor. Brygget nedkjøles raskt til cirka 25 grader og tilsettes gjær. Rør kraftig og hell i en beholder med gjærlås (for eksempel en vindunk). La ølet stå noen dager i romtemperatur til det slutter å boble. Tilfør så smeltet sukker og tapp på flasker. Sett flaskene kjølig og mørkt, og vent i to uker.

Så er det kun én ting å gjøre: Drikk ditt øl, gode mann. Gratulerer, du er en ølbrygger.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også