Renessansemannen

Slik blir du pølsemaker

Det heter seg at journalister kan litt om mye, men ikke besitter dybdekunnskap om noe. Vitebegjærlige som vi er, oppsøkte vi derfor autoriteter på en rekke nøkkelområder, og deler resultatet med deg her. Først ut i denne serien forteller tidligere musikksjef i MANN, Andreas Milde, deg hvordan du skal lage pølser.

Publisert Oppdatert

Den moderne renessansemannen er nøye med hva han putter i kroppen sin, spesielt når det kommer til pølse. Hjemmelaget er derfor den optimale løsning. Da har man full kontroll på ingrediensene, og kan finjustere smak og konsistens til absolutt perfeksjon. Dette kan fint oppnås på meget kort tid, mener pølseentusiast, og tidligere musikksjef i MANN, Andreas Milde.

- Det viktigste er å tørre å eksperimentere. Noenlunde utviklede smaksløker er selvfølgelig også en god ting å ha. Besitter du disse to egenskapene, kan du enkelt lage både gode og spennende pølser, mener Andreas.

Han måtte riktignok komme over den personlige sperren forbundet med innkjøpene, men handler nå både farse og tarm hos sin lokale slakter med hodet høyt hevet. Valg av tarmtype - fåre-, storfe- eller svinetarm - kommer an på hva slags pølse man vil lage, men Milde bruker oftest tarm av svin. Den viktigste dingsen å ha før man setter igang, er selvfølgelig kjøttkvern, og man må huske på å få med pølsetut. Det er ikke alltid denne følger med. Milde anbefaler deretter et stopp innom bokhandleren for investering i en pølsebok, og da gjerne Jan Vardøens bøker. Når det kommer til ingredienser, er det bare ditt eget hode som setter grenser, men en god pølsebok kan gi inspirasjon og ideer, slik som at det går an å bruke hvitvin i pølsene.

Når man så endelig setter igang, er det viktig først å legge tarmen i en skål med kaldt vann en halvtime før start. Man kverner deretter kjøttet, hiver oppi litt tørre brødrester for å binde farsen sammen, og blander så inn ingrediensene. Milde bruker selv mye chili, oliven, hvitløk, hvitvin, øl, kjørvel og bladpersille, men her er det altså bare å leke og fjonge seg. Når farsen er blandet med ingrediensene, tres tarmen på pølsetuten («få unna alle banalitetene rundt det dette minner om», melder Andreas) og pølsefarsen dyttes inn i tarmen. Til slutt lager du simpelthen en knute i enden. Tarmen kan ofte sprekke når den fylles, men dette skjer med alle. Det er derfor ingen grunn til å la seg knekke mentalt, men bare å knyte en knute og fortsette moroa.

Det er veldig enkelt å lage pølser, mener Milde. For ham handler pølselaging derfor om å skape en helhetlig opplevelse og fest, det vil si god drikke og god musikk til arbeidet.

- En hjemmebrygget øl er selvfølgelig det ultimate, og du føler deg ikke mer mann enn når du drikker eget øl mens du lager dine egne pølser.

Da har Milde hjulpet deg et stykke på vei mot kulinarisk manndom. Sjekk ut Hallgeir Bakkens ølbryggingskurs på side 69, så er du enda lenger.

Andreas Mildes topp 3 låter til pølselaging:

1. Hot Dog, That Made Him Mad

- Wanda Jackson

2. Hot Dog - Led Zeppelin

3. Hot Dog In A Hallway - NOFX

Topp 1 låt man IKKE får lov til å høre på når man lager pølser:

1. Hot Dog - Limp Bizkit

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning