Ølspa:

La humla suse

Det er ikke slik at øl nødvendigvis må nytes kaldt for å virke saliggjørende. Vi fant frem til pilsen som senker pulsen.

Foto: Erlend Haugen
Sist oppdatert

På spørsmål om hvorvidt en kompis ville kremeres eller gravlegges, var svaret enkelt: Han skulle legges på sprit og stilles ut foran polet i Hamar. Det er slike gamle russeminner som kommer opp i kjelleren på Hotel U Sládka i den lille landsbyen Chodová Planá vest i Tsjekkia. Her holder ølet 34 grader, og brukes som badevann.

SMAK PÅ ORDET «ølspa». Det høres ut som en dårlig gimmick. Nok en måte å lure penger ut av dumme nordmenn. Ikke ulikt Elefantølet, som utelukkende drikkes av folk som blir kåte av tanken på et øl som holder mer enn 4,7 prosent. At det smaker som en blanding av gjær og hestepiss ser ikke ut til å bry noen som helst. Drita full før Drøbaksundet. Hei skål.

Praha
Praha Foto: Erlend Haugen

Ikke at jeg var uvillig til å prøve ølspa. Jeg fikk tross alt bade i øl, og krysse det av lista over barndomsdrømmer når jeg kom hjem. Dessuten var dama i den hvite doktordrakten overbevisende streng, og kjelleren luktet av gjær og sykehus. Ikke noe tull, altså, tenkte jeg, og kledde meg butt naked i den lille garderoben.

Så her ligger jeg da, i et stort og dypt badekar, fylt med mørkt øl og mineralvann i forholdet 50/50. Badevannet har et alkoholinnhold på 2 prosent, og kroppen min holder - dersom jeg skal regne ut fra gårsdagens rotbløyte -et alkoholinnhold på 2 promille. Så jeg takker ærbødigst for pilsen jeg får servert av den strenge dama i hvitt og lukker øynene. 66 000 norske alkoholikere kan ikke ta feil: Øl er godt.

OG ØL ER GODT for deg og kroppen din. Det mener de i hvert fall på Hotel U Sládka, som betimelig nok ligger vegg i vegg med bryggeriet Chodovar, der badevannet kommer fra. De eldste skrevne ord om dette lille familieeide bryggeriet er datert til 1573, men mye tyder på at det er produsert øl her lenge før den tid. Ølspa er imidlertid noe de begynte med så sent som i 2006, og denne fornøyelsen skal ha flere positive effekter på kropp og sjel.

Det mørke ølet inneholder aktiv gjærsopp som skal tilføre huden b-vitaminer, proteiner og sukker, samt gjøre den myk og god. Her finner vi også tørkede og malte urter som skal ha en rensende peelingeffekt, og den varme temperaturen øker hjerterytmen og blodsirkulasjonen. Karbondioksiden i ølet skal samtidig virke nedkjølende, og på toppen av kransekaka anbefales det en kald upasteurert pils fra Chodovars bryggeri, som inneholder aktive gjærsopper med positiv effekt på fordøyelsessystemet. Pilsen skal i tillegg effektivisere den avslappende opplevelsen. Så føkk Helse- og omsorgsdepartementet. Tsjekkerne vet hva de driver med. Det eneste vi mangler er en badeand.

DET FINNES ALTSÅ en kur i møkkete vann. Etter 20 minutter kommer den strenge dama tilbake og trykker på en knapp som gjør at ølet forsvinner ned i sluket. Det er et sårt farvel. Hun ber meg ta på meg lakenet jeg har fått utdelt, som jeg ikler meg akkurat på samme måte jeg ville gjort med et vanlig badehåndkle; rundt livet og festet i siden. Det er tydeligvis feil, og dama er tøff. Uten tanke på egen sikkerhet river hun av meg lakenet og tuller det rundt meg som et likklede. Så gir hun meg nok en pils, og drar meg med inn på et mørkt rom.

Dette kunne vært begynnelsen på en vakker historie - jeg har tross alt alltid vært glad i dominante kvinnfolk - men her skal det ligges musestille innpakket i teppe på en seng med svakt hevet rygg. Og mens panfløytene spiller lavt over anlegget, trekkes de effektive dråpene fra badevannet inn i huden. Blodtrykket synker og musklene slapper av. Denne psykiske og fysiske hvilen skal utløse en strøm av positive tanker og energi, noe som er plent umulig da fotografen hele tiden knipser bilder, og jeg er mest opptatt av hvordan jeg tar meg ut som mumie. Etter ytterligere 25 minutter kommer den strenge dama tilbake for å gjøre slutt på moroa. Hun sier vi ikke får lov til å dusje på fire timer.

Praha
Praha Foto: Erlend Haugen

DENNE SEANSEN AV velvære koster 200 norske kroner, og for en liten sum ekstra kan den strenge dama i hvitt massere deg etter eget ønske. Jeg valgte derimot å gå for en noe dyrere ordning. Gjennom den norske nettsiden hotellpraha.no kom jeg i kontakt med tsjekkeren Filip Bis. Han hadde bedre norskkunnskaper enn de fleste nordmenn, snakket en påtatt østfolddialekt bedre enn Raymon og hikket konstant i åtte timer. Filip hentet undertegnede og fotografen opp på hotellet i Praha, og etter en to timers informativ biltur gjennom det tsjekkiske landskapet havnet vi omsider i badekaret. Etterpå spiser vi tradisjonell tsjekkisk mat i restauranten som er lokalisert i de gamle øllagringshallene i fjellet under bryggeriet Chodovar. Du kan si hva du vil om det tsjekkiske kjøkken uten at jeg blir fornærmet. Punktum.

Etter ytterligere øl og en liten shot av den tsjekkiske urtedrikken Becherovka, tar vi turen til Pilsen (Plzen) og bryggeriet til Urquell. Da det var her den lyse pilsen først så dagens lys i 1842, kan bryggeriet oppleves som et Mekka for pilsens venner. Mange har tydeligvis tatt pilegrimsturen hit, men foruten smaksprøvene på slutten av den timeslange guideturen, må dette sies å være en opplevelse for spesielt interesserte. Så drar vi hjem. Relativt døsige.

DA GJENSTÅR BARE ett spørsmål: Kan man konkludere med at ølspa har en positiv effekt på kropp og sjel? Det er godt mulig, men for en som i forkant har drukket pils i Praha over lengre tid, er det noe vanskelig å bedømme. Skal man ta pågangen som indikator, virker i hvert fall kundene fornøyd. Hit kommer folk fra fjern og nær, og angivelig har spaet opparbeidet seg en trofast brukergruppe som kan betraktes som stamgjester. Uansett har undertegnede badet i øl, og i så måte er jeg ett hakk nærmere å oppfylle kompisen min sitt ønske for efterlivet.

Praha
Praha Foto: Erlend Haugen

(Faktaopplysningen om 66 000 norske alkoholikere stammer fra et regnestykke fra 2002 på absentia.no. Der kalles de ikke alkoholikere, men storkonsumenter.)

I ølkjelleren på Urguell i Pilzen
I ølkjelleren på Urguell i Pilzen Foto: Erlend Haugen

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også