Fest med stil=

Fest med stil © Mathias Fossum

Daglig leder Jens Blom ved restauranten Bølgen & Moi Briskeby har over ti års erfaring som sommelier (vinkelner), og har gjort det skarpt i en rekke nasjonale og internasjonale mesterskap for sommelierer. Gjestene i restaurantene hans er trolig blant de mest kresne og kvalitetsbevisste i hele landet. Han bør dermed være en mann med stor autoritet når det kommer til spørsmål om hvilke glass du bør velge. Her er noen kjøreregler på drikkefronten:

  • Alle glasstyper (bortsett fra whisky og muligens vann) skal være klare, uten mønster, og ha stett. Holder man på klokken fremfor stetten, blir glasset stygt og drikken fortere varm.
  • Benytt deg av Vinmonopolet, de har enorme kunnskaper om øl og vin, særlig til mat.
  • Øl til mat er gull! Men bruk polet og finn ølet som passer.
  • Det er en myte at det må være rødvin til ost. Hvitvin er muligens bedre. Ost og øl er også gull!
  • Unngå Farris til vin, det ødelegger smaken.
  • Vi serverer som oftest hvitvinen for kald og rødvinen for varm. Finn riktig temperatur.
  • Det er FORBUDT å temperere rødvin i mikroen eller ved peisen!
  • ALDRI putt sitron/lime/jordbær i vannet om du drikker vin.
  • Har du flere typer rødvin som skal drikkes, start alltid med den letteste typen.
  • En god flaske vin krever et godt glass. Dropp IKEA-glassene denne gang.
  • Det er ikke noe poeng i å trekke opp vinen og la den stå i to timer med åpen flaske. Den bør luftes, men da heller du den over i en karaffel.
  • Har du dyre, gode viner som du ikke vet når bør drikkes, gjør det enkelt; bruk Google!
  • Du kan aldri ha for mange isbiter i en drink.
  • Bruk alltid ferske råvarer som sitron og ikke ferdigmix når du lager drinker.
  • Sett flaskene på bordet dere spiser på, så forsyner folk seg selv.
  • Skal du kline til med en fin kveld og trenger to flasker rødvin, kjøp tre. Åpne to, og kjenn etter om de lukter det samme. Viner kan være dårlige, og da er det greit med en ekstra flaske i bakhånd.
Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!