Forrett:

Blinis, kaviar

og frossen vodka

Lag små pannekaker, på størrelse med en CD-plate, med 50% hvetemel og 50% bokhvetemel (fås i helsekostforretning). Server med kald ørretrogn, lakserogn eller lodderogn - spør fiskehandleren din. Tilbehør er rømme, finhakket rødløk, små syltede kapers og sitronbåter.

Dagen i forveien tar du en flaske russisk eller polsk vodka og heller oppi en bøtte vann. Legg det hele i fryseren og ta ut like før middagen er klar. Fjern bøtta med hjelp av litt varmt vann og ha den store isklumpen på en tallerken midt på bordet. Server i små, frosne shotglass (ha dem i fryseren).

Man putter en skje rogn oppå en liten blini og skviser litt sitronsaft over, en liten klatt rømme og en teskje finhakket rødløk. Spis i en jafs og skyll ned med den iskalde vodkaen.

¤

=

Hovedrett:

Lammeskank i porter

Ha en kopp mel, en spiseskje salt og en spiseskje grovmalt sort pepper i en flat bolle. Bland godt sammen.

Ha en halv kopp solsikkeolje i en tung gryte eller kasserolle. Bruk sterk varme. Ta fire store lammeskanker og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Rull dem i melblandingen, og når oljen i gryta akkurat har begynt å ryke, steker du skankene godt på alle sidene.

Mens kjøttet brunes, kutter du opp - i røffe biter - fire store gulrøtter, en bunt stangselleri (med blader og alt) og en purre. Når skankene er ferdigbrunet, ta dem ut og legg til side.

Skjær to løk opp i skiver. Finhakk tre fedd hvitløk. Stek løk i den varme oljen. Ikke la dem brenne, de skal bare mykne noe. Ha oppi alle de andre grønnsakene og hvitløken og rør godt om. Stek alt sammen i omtrent fem minutter. Hell oppi 35 cl porterøl og 70 cl oksekraft.

Lag en liten bunt med fersk timian og tre laurbærblader og surr sammen med litt hyssing. Ha en spiseskje grovmalt sort pepper oppi med grønnsakene. Oksekraften er ganske salt, så vent med saltet nå og juster heller på slutten.

Ha de fire skankene i gryta med tungsiden nederst. Benpipen skal så vidt stikke opp av kraften. Så er det på med lokket og inni en oppvarmet ovn på 180 grader. Nå kan du drive med noe helt annet i to timer. Sjekk kjøttet med en spiss gjenstand, det skal være så mørt at det er like før det faller av benet, men pass på at det ikke går så langt!

Det hele serveres oppå et skikkelig fjell med potetstappe. Ha på grønnsakene og noe av kokekraften. Du trenger ikke å tykne kraften, det blir sugd opp av potetstappen. Kast noe grovhakket bladpersille over. Deilig.

¤

=

Dessert:

Stilton og portvin

Stilton er verdens beste ost, basta. Kjøp en større bit og legg den i et linklede, midt på bordet. Spa ut små biter med skje og ha på ostekjeks. Drikk vintage portvin til.

Det passer også bra med valnøtter - ha dem oppi en bolle og en nøtteknekker tilgjengelig.

Dette er en ordentlig herredessert, der det ikke kreves matlaging, bare gode ingredienser. Og tro meg; etter all den vodkaen og porter, er det ingen god idé å avslutte med noe komplisert!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!