Vi kan takke vinlusa for at vi har et billigere, spansk alternativ til den franske champagnen. På 1870-tallet ble nemlig vingårdene i Alt Penedès-regionen sør for Barcelona offer for denne ondskapsfulle skapningen som hadde kommet over fra Amerika et tiår tidligere. Vinlusa spiste seg igjennom de røde druene på vinåkeren, og da katalaneren Josep Raventós plantet nye druer, bestemte han seg for de hvite. Inspirert av den franske champagnen, skapte han en tørr sprudlende hvitvin som han oppbevarte i en kjeller. Det katalanske ordet for kjeller er cava, og for å gjøre en lang historie kort finnes det i dag rundt 240 cavaprodusenter i Catalonia. Disse produserer til sammen rundt 220 millioner flasker av dette sprudlevannet årlig.

Cava er en av Catalonias store nasjonale stoltheter, og drikkes som limonade på varme dager og som kakao på de kalde. For noen år tilbake fikk Oslo sitt første champagneria; et sted på Frogner som tok navnet, vel¿ Champagneria, og som også serverer cava. I Barcelona finnes den rotekte varianten - flere av dem, faktisk (men færre enn vi trodde).

Cava=

Cava © Andreas Kleiberg

Can Paixano

Dersom strømmen går i en trang T-banevogn på vei fra Blindern til Stortinget en fredag ettermiddag klokken fire, og konduktøren deler ut lykkepiller¿ der har du stemningen på Can Paixano alias «The Champagne Bar» alias «Champagneria» i havnebydelen Barceloneta.

Dette lille stedet åpnet i 1969 og serverer sin egen Can Paixano-cava sammen med ulike tapasretter. En populær kombinasjon er den rosa cavaen sammen med den primitive, dog ekstremt gode, hjemmelagde burgeren. Fra taket henger skinker og pølser i ulike varianter, og på gulvet vasses det i gammelt matpapir og servietter. Stedet er stappfullt på en gjennomsnittlig dag, og siden det i praksis er umulig ikke å søle, så pass på å søle på deg selv fremfor han du høyst sannsynlig står og tråkker på foten. Her finnes hverken stoler eller bord.

Klientellet består av alt fra din gamle spanske bestefar til hun søte, amerikanske kunstnerdama du drar med deg hjem etter to flasker. Du bestiller og drikker og betaler når du går, men selv om du tror at mannen bak disken ikke husker deg - vit at han har full kontroll på hva du har drukket og hvor mye du skylder.

Bakerst i lokalet har de en butikk som selger flasker til hjemmebruk i tillegg til ymse kulinariske finesser som norsk røkelaks. Det er her cavaen du finner på Frogner kommer fra.

Can Paixano

Carrer de Reina Cristina 7,

08003 Barcelona

www.canpaixano.com

El Xampanyet

I en trang bakgate i bydelen Born ligger familiebedriften El Xampanyet. Det er et noe større, og mindre folksomt, sted enn Can Paixano. Her finnes både stoler og bord, men som på de fleste andre spanske «kaosbarer» er det foran bardisken det skjer.

- Vi åpnet omtrent da Columbus dro til Amerika, kan Juan Carlos Ninou fortelle.

- Min bestefar pleide å si at da Columbus dro til Amerika tok han sin siste Coca-Cola på El Xampanyet.

Det var bestefaren som serverte det første glasset her tilbake i 1929, men klientellmengden økte betraktelig da Picassomuseet åpnet i andre enden av gata 30 år senere.

Dekorert med tønner, antikk, flasker og sprukne gulvfliser er dette et velbesøkt sted blant turister og lokale. Ansjosen sies å være en spesialitet blant de mange tapasrettene, og cavaen renner i strie strømmer. Men det er den noe mer spesielle familiedrikken Xampanyet som har gitt navnet til stedet. Familieoppskriften kan for den utrente tunge fint smake som cava, eller champagne, eller sprudlende hvitvin - noe det for så vidt også er - men det heter Xampanyet.

Bevertningen er trivelig og imøtekommende, men stedet er noe dyrere enn Can Paixano. Det hindret oss ikke i å prøve både cava, Xampanyet og ansjos et par ganger.

El Xampanyet

Carrer Montcada 22

08003 Barcelona

Juan Carlos Ninou på El Xampanyet © Andreas Kleiberg

Cova Fumada

Mye tyder på at Cova Fumada i Barceloneta er mer et tapaslunsjsted enn noe annet. Vi spurte Juan Carlos Ninou på El Xampanyet om andre bra barer å drikke cava på, og etter noe tenketid anbefalte han dette stedet. Men etter å ha vært der tre ganger og kun kommet til en stor, brun lukket dør spurte vi dama i nabobutikken hva som var greia.

- Når Cova Fumada åpner, spurtesvarte hun tilbake.

- Ha¿ de har så mange penger at de ikke trenger å holde åpent.

Vel, det er god nok reklame for vår del. Vi satser på å treffe rett neste gang.

Cova Fumada

Carrer de Baluard 56

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!