- Dette er en svært distinktiv whisky. Den er seig, stor og modig. Whiskyekspert Alan Greg gir oss den kraftfulle beskrivelsen av en 16 år gammel, 'cask strength' single malt fra Glenallachie.

LES OGSÅ om edle dråper i Edinburgh.

- Snurr på glasset og lukt, legger han til, og ser oppmuntrende på oss over det tykke eikebordet. På utsiden av destilleriet Strathisla hyler vinden og regnet fosser ned, men vi er gode og varme fra alle drammene vi har 'studert' .

Vi er deltakere på whisky masterclass på Spirit of Speyside Whisky Festival. Sammen med et dusin andre lærlinger snurrer og lukter vi konsentrert på den eksklusive drinken.

- Denne får meg til å tenke på labradorer foran peisen og skotskrutete tøfler, sier fotografen til humring fra medelevene. I løpet av et par timer har Alan gitt oss en grundig innføring i fremstillingen og smaken av seks sorter 'special edition'-whisky fra Speyside regionen. Og vi har tatt et stort skritt nærmere målet om å bli ekte whiskyconnoisseurer.

Et bedre innblikk

- En slik masterclass gir en mer omfattende innføring i single malt whisky, sier Chris Conway, leder for ScotlandWhisky - et skotsk turistinitiativ med fokus på promotering av denne store eksportartikkelen.

- I Skottland kan du besøke destillerier og se hvordan whiskyen fremstilles. Men en mesterklasse tar dette et steg videre - den ser på hva som blir gjort for å skape de ulike karakterene i whiskyen; hva er vannkilden, hva slags tønner er den lagret i osv, forklarer han.

Dette er en lærerik prosess som gjør deg i stand til å oppdage virkningen de forskjellige aromaene har på hverandre. Å smake på de edle dråpene er selvsagt et av høydepunktene i en slik klasse. Og ifølge Conway er det to hovedtyper whiskysmaking - vannrett og loddrett. På en 'horisontal tasting' får du smake whisky fra de ulike regionene i Skottland. På en 'vertical tasting' vil du få sjansen til å smake whisky av ulike årganger, men da gjerne fra en spesifikk region eller ett destilleri.

Whiskyfestivaler er et godt utgangspunkt for mesterklasser. Vi anbefaler whiskyfestival i Speyside - området som har flest whiskyprodusenter i Skottland med sine 50 destillerier. Men også Islay og Highlands har egne whiskyfestivaler med ulike mesterklasser på programmet. Whisky Live, whiskymessen som finner sted 31. oktober - 1. november 2008 i Glasgow, gir deg også muligheten til å smake og lære om whiskysorter fra hele verden.

I tillegg har de fleste skotske destilleriene også sporadiske mesterklasser. Produsenter som Glenlivet, Glengoyne og Glenfiddich, verdens mest solgte single malt, samt whiskysenteret Scottish Whisky Experience i Edinburgh, har slike leksjoner fast.

- Men de fleste destilleriene er imøtekommende og hjelpsomme dersom du viser særinteresse, mener Conway.

Tilbud for noviser og eksperter

For nybegynnere foreslår han et besøk på hvilket som helst av de skotske whiskydestilleriene:

- Det er 98 destillerier i Skottland - 45 av disse er åpne for publikum. Og de fleste av disse er fire eller femstjerners turistattraksjoner, sier Conway, og legger til at dette vil gi noviser en god innføring i whiskyproduksjon og et inntrykk av smaken.

Mer erfarne whiskyentusiaster bør spørre om destilleriet tilbyr 'VIP tours' eller 'advanced tours' - avanserte rundturer som gir et nærmere innblikk i produksjonen.

Han legger til: - For whiskyfanatikerne anbefaler jeg The Famous Grouse sin 'Warehouse 9 whiskysmaking.

- Etter en rundtur på Glenturretdestilleriet, blir du tatt med til det eksklusive og unike smaksrommet i lagerhus nummer ni. Her får du mulighet til å smake alt fra 10 til 30 år gammel single malt whisky, forteller han. Men det finnes også mesterklasser med et litt annet fokus; The Famous Grouse driver for eksempel en 'whisky cookery school', hvor en fremragende kokk viser hvordan en kombinerer whisky og ulike retter.

- Kurset varer i en dag og har fått kjempegode tilbakemeldinger fra deltakerne, sier Conway.

Bland din egen whisky

En annen mesterklasse med et litt annerledes fokus er en 'whisky master blending class'. Her får du faktisk sjansen til å mikse frem din egen whisky. Vi tar en slik klasse på Glengoyne, det sørligste høylandsdestilleriet i Skottland, som ligger under en times kjøretur fra Glasgow. Valerie Marsh er guiden vår. Hun er en av destilleriets daglige ledere, som smaker og bedømmer hver eneste whiskytype de produserer før drikkevarene er klare for salg.

Valerie forklarer forskjellen på de ulike typene:

- Whisky fra lavlandet har ofte smak av gress og sitrus, fra øyene er det mye torv og røyksmak. Høylandswhiskyen er søtere og fyldigere, mens i Speyside er den rund og fin. Lukt på dem og bland sammen de dere liker, sier hun.

- Vi lukter, blander og smaker - kanskje litt vel mye. Til slutt synes jeg i hvert fall at jeg har funnet den perfekte blandingen; med karamell, eple og kirsebærsmak. Et naturtalent om sant skal sies! Fotografens whisky stinker av røyk.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!