13 restauranter i København får gourmetpluss

Michelin-hovedstaden

Dejlige København er utvilsomt Nordens gastronomiske hovedstad. Hele 13 danske restauranter har stjerner i Michelin-guiden. Her er en presentasjon av alle sammen.

KUNSTMAT: På AOC i København - en av verdens beste restauranter - er hver rett et smakfullt kunstverk.
KUNSTMAT: På AOC i København - en av verdens beste restauranter - er hver rett et smakfullt kunstverk.
Sist oppdatert

AOC

Hos AOC er menyene basert på sanseopplevelsene våre: Synsinntrykk, farge, duft, lyd og ren smak. I 2013 fikk restauranten igjen en Michelin-stjerne. Restauranten ligger under de høye kjellerhvelvingene fra det 17. århundre, et steinkast fra Kongens Nytorv. Lokalet er innredet i moderne skandinavisk stil med møbler fra Gubi og Eames, og det dekkes med servise fra Royal Copenhagen. Du kan enten velge «Den sensoriske aften», som er alt inkludert, eller du kan velge mellom fire, fem og seks retter. Vinkartet er satt sammen av sommelier Christian Aarø, som er dansk mester tre ganger.

Adresse: Dronningens Tværgade 2, København K.

Trenger du frokost i København? Her er de beste stedene å innta dagens første måltid!

Grønbech og Churchill

På Grønbech og Churchill er det toppkokken Rasmus Grønbech som er sjefen. Restauranten ligger rett ved Churchillparken, og er åpen både til lunsj og middag. Grønbech sier at menyen er «en kombinasjon av det klassiske og det underfundige. Tanken er å arbeide med råvaren i dens opprinnelige form, og forfine denne med enkle midler». Rasmus Grønbech har en fortid på Michelin-restauranten Kong Hans Kælder, Saison i Hellerup, Krogs Fiskerestaurant og diverse gourmetrestauranter i utlandet.

Adresse: Esplanaden 48, København K.

Era Ora

Michelin-stjerne-premierte Era Ora byr på kulinariske opplevelser fra det norditalienske kjøkkenet. Her brukes kun de beste råvarene, og maten tilberedes etter enkle, tradisjonelle metoder. Vinkartet består utelukkende av italienske viner fra de mest anerkjente vinhusene, og vinkjelleren teller 75 000 flasker − med 700 ulike vinmerker! Era Ora er en av verdens beste italienske restauranter utenfor støvlelandet, med et enkelt og innovativt kjøkken som utfordrer gjestenes smaksløker.

ERA ORA: En av verdens beste italienske restauranter, intet mindre.
ERA ORA: En av verdens beste italienske restauranter, intet mindre.

Adresse: Overgaden Neden Vandet 33 B, København K.

 

Søllerød Kro

Danske og internasjonale matskribenter står nærmest i kø for å rose Søllerød Kro opp i skyene. Og det kan man ikke si noe på. Den gamle og suverent beliggende kroen nord for København er et helt enestående spisested. Ikke bare byr Søllerød Kro på et franskinspirert gourmetkjøkken med matchende vinkart – det mest imponerende er nesten den avslappede og uhøytidelige atmosfæren som hviler over stedet, og som gjør ethvert måltid til en ren nytelse. 

Adresse: Søllerødvej 35, Holte.

SØLLERØD KRO: Franske fristelser i en avslappet atmosfære.
SØLLERØD KRO: Franske fristelser i en avslappet atmosfære.

Formel B

Kokkene Rune Jochumsen og Kristian Møller har ført Formel B frem i pole position blant de københavnske spisestedene. Det nyskapende kjøkkenet har røtter i det klassiske franske, men med en ekstra vri på menyen, som spennende nok skifter hver fjortende dag. Sommelier Martin Bek får mye skryt for vinkartet han har satt sammen; en vrimmel av verdens beste viner. Vinmenyene passer dessuten perfekt til de enkelte rettene.

Adresse: Vesterbrogade 182, Frederiksberg C.

Den Røde Cottage

I landlige og idylliske omgivelser rett nord for hovedstaden ligger Den Røde Cottage. Stedet har lenge begeistret mange matanmeldere, og i år fikk de tilbake én stjerne i Michelin-guiden. Stedet serverer gourmetmat på moderne vis, presentert av husets svært anerkjente kokker. Prisene er også overkommelige, og du kan velge mellom tre, fem eller syv retter, avhengig av hvilke råvarer det er sesong for.

Adresse: Strandvejen 550, Klampenborg.

DEN RØDE COTTAGE: Rett nord for København ligger den lett gjenkjennelige Michelin-restauranten.
DEN RØDE COTTAGE: Rett nord for København ligger den lett gjenkjennelige Michelin-restauranten.

Relæ

Relæ ligger på Nørrebro og er stolt av å kunne levere en «no nonsense» gastronomisk opplevelse. De byr på et kreativt kjøkken fritt for den kulturelle arven på de tradisjonelle restaurantene som går etter Michelin-stjernene. Opprørske Relæ fikk igjen en Michelin-stjerne i 2013 og ligger som nummer 56 på listen over verdens beste restauranter. Kokkene har reist verden rundt for å finne gastronomiske herligheter og munnfuller som slår gjestene i bakken. Vinkartet består av et stort antall gode europeiske viner. Atmosfæren er varm og uhøytidelig, nesten som hjemme.

Adresse: Jægersborggade 41, København N.

Kokkeriet

Kokkeriet ligger i det hyggelige gamle Nyboderkvarteret, litt vekk fra mylderet i indre København. Maten er moderne europeisk forent med danske tradisjoner og finesser. Lokalene er svært sjarmerende, og atmosfæren er personlig og avslappet. Årstidens råvarer er i høysetet, og du kan velge mellom tre, fem og syv retter. Prisnivået er dessuten lavere enn på de fleste andre gourmetrestauranter.

Adresse: Kronprinsessegade 64, København K.

Geranium

Geranium og Noma er Københavns to eneste restauranter med TO Michelin-stjerner. Restauranten ligger på 45. plass på listen over verdens beste restauranter i 2013, kåret av Fine Dining Lovers. Hvis dette ikke skulle overbevise deg, drives den av selveste Rasmus Kofoed, som i 2011 blev kåret til verdens beste kokk under Bocuse d'Or. Geranium er et lyst, lett og dynamisk kjøkken. Målet er å frembringe måltider som spiller på alle sansene våre. Restauranten ligger i åttende etasje i Fælledparken midt i København, der du kan skimte byens grønne kobbertak og ane vindmøllene i Øresund.

Adresse: Per Henrik Lings Allé 4, 8, København Ø.

GERANIUM: Ikke én stjerne i Michelin-guiide. TO stjerner.
GERANIUM: Ikke én stjerne i Michelin-guiide. TO stjerner.

Kong Hans Kælder

Kong Hans Kælder byr på klassisk fransk gastronomi med en vri, servert under gotiske middelalderhvelvinger, som har båret frem en av hovedstadens eldste bygninger i mer enn et halvt årtusen. Sjefskokken Thomas Rode Andersen har jobbet hos Kong Hans Kælder i 17 år, og den tatoverte fotomodellkokken med vaskebrettet og dametekket er også en mester i å lage mat. Vinkartet er også suverent, og er du for eksempel på utkikk etter en riktig god Bourgogne, er dette stedet.

Adresse: Vingårdstræde 6, København K.

Noma

Gourmetrestauranten Noma er tre ganger på rad blitt kåret til verdens beste restaurant av Fine Dining Lovers. I 2013 ble Noma «skjøvet ned» til verdens nest beste restaurant, men fikk igjen tildelt to stjerner i Michelin-guiden. Kjøkkensjef Rene Redzepi elsker nordisk mat og henter superbe råvarer fra Island, Færøyene, Grønland og selvfølgelig Danmark. Redzepi har jobbet på flere restauranter som er blitt tildelt de maksimale tre stjernene i Michelin-guiden, for eksempel elBulli. Beliggenheten er også suveren, i et renovert pakkhus på Christianshavn, helt nede ved vannet. Bestill bord i god tid, da det kan være opptil flere måneders ventetid. Noma har to bordsetninger; lunsj og middag. MANN testet for øvrig restauranten i 2012, og konkluderte med at det hele lignet mer på en forestilling enn et restaurantbesøk.

Adresse: Strandgade 93, København K.

NOMA: Tre ganger verdens beste restaurant og for lengst legendestatus.
NOMA: Tre ganger verdens beste restaurant og for lengst legendestatus.

Kiin Kiin

«Kiin Kiin» er det uttrykket thai-mødre bruker når de roper barna hjem til middag, men det er ikke mye hverdagsmat på denne eksklusive restauranten. Maten og vinen er et vakkert møte mellom Thailand og Europa, og en ny syvretters meny settes sammen daglig, selvsagt med tilhørende vinmeny. Vil du spise her, er du nødt til å bestille plass på forhånd. Stedet er for øvrig stengt i juli hvert år, da staben reiser til Thailand for å hente inspirasjon til nye menyer.

Adresse: Guldbergsgade 21, København N.

Kadeau

Kadeau er et lille stykke Bornholm midt i København. I 2013 fikk restauranten tildelt sin første Michelinstjerne. Opprinnelig fantes det kun én restaurant Kadeau i Danmark, og den lå på Bornholm. Men i 2011 fant bakmennene ut at det var på tide å dele solskinnsøyas herligheter med københavnerne. Menyen er da også inspirert av bornholmske spesialiteter som dansk blekksprut, østers, grisebryst og grisehaler. Menyen tilpasses sesongen, det samme gjør åpningstidene.

Adresse: Wildersgade 10A, København K.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også