Fersk hvetebakst til kaffen

Søtt brød, prinsessekake og kesamsnurrer

La deg friste av disse deilige oppskriftene på myk gjærbakst.

SØTE BAKVERK: Vi har plukket ut noen favoritter fra vårt gjærbakstbilag i uke 37.

SØTE BAKVERK: Vi har plukket ut noen favoritter fra vårt gjærbakstbilag i uke 37. Foto: Svein Brimi

Publisert
SAFTIGE: Kesam og vanilje er en god kombinasjon.

SAFTIGE: Kesam og vanilje er en god kombinasjon. Foto: Svein Brimi

Kesamsnurrer med va­nil­je

(Ca. 30 stk.)

50 g gjær

50 g smør

5 dl melk

3 dl Ke­sam

1½ dl suk­ker

½ ts salt

17 dl hve­te­mel

1 pk. va­nil­je­krem

1 egg til pens­ling

me­lis til pynt

Smuld­re gjær i en bake­bol­le.

Smelt smør. Til­sett melk, og la det bli lun­kent.

Rør ut gjær i den lunk­ne væs­ken. Til­sett rom­tem­pe­rert Ke­sam, suk­ker, salt og mes­te­par­ten av me­let. Ar­beid dei­gen til den blir smi­dig og ikke klis­ser.

La den heve på lunt sted i ca. 30 min.

Ha dei­gen på et bake­bord og elt den godt. Kjevl ut til en av­lang leiv. For­del et tynt lag va­nil­je­krem over lei­ven. Rull sam­men og skjær ca. 2 cm tyk­ke ski­ver. Legg snur­re­ne på en ba­ke­pa­pir­kledd ste­ke­brett og et­ter­hev i ca. 20 min. Pens­le snur­re­ne med egg.

Stek midt i ov­nen ved 225° i ca. 10 min.

Pynt med me­lis­gla­sur og kro­kan­strø el­ler mand­ler/ko­kos.

Tips! Til de som ikke tåler melk — bytt ut melken med soya- eller rismelk og erstatt smør med margarin uten melk.

STASELIG: Deilig fløyelsmyk vaniljekrem gjør denne kaken ekstra saftig og god.

STASELIG: Deilig fløyelsmyk vaniljekrem gjør denne kaken ekstra saftig og god. Foto: Svein Brimi

Prin­ses­se­ka­ke

(To run­de for­mer,  20–22 cm i dia­me­ter)

100 g smør

3½ dl melk

50 g gjær

½ ts malt kar­de­mom­me

75 g suk­ker

ca. 600 g hve­te­mel

Fyll:

3 dl va­nil­je­krem

1 dl brin­ge­bær­syl­te­tøy

Til pens­ling:

1 egg

me­lis­gla­sur

2 dl me­lis

1 eg­ge­hvi­te

Smelt smør i en li­ten kje­le og hell i mel­ken. Varm til fin­ger­varmt.

Smuld­re gjær i en bake­bol­le. Hell på lun­ken væs­ke og rør ut gjæ­ren. Til­sett kar­de­mom­me og suk­ker. Elt inn mel til du får en smi­dig og glatt deig.

Sett dei­gen til he­ving un­der plast på et lunt sted i ca. 45 min.

Ta dei­gen på bake­bor­det og del i to. Kjev­le hver deig­bit ut til en av­lang, rek­tan­gu­lær leiv. For­del va­nil­je­krem og syl­te­tøy over lei­ve­ne.

Rull sam­men fra lang­si­den. Smør to ka­ke­for­mer på ca. 20–22 cm dia­me­ter.

Skjær «pøl­se­ne» opp i ca. 3–4 cm tyk­ke bi­ter og legg dem med kutt­si­den ned med litt av­stand mel­lom hver bit i ka­ke­for­men.

Sett prin­ses­se­ka­ke­ne til et­ter­he­ving i ca. 30 min. Pens­le med egg.

Stek ka­ke­ne hver sin gang på ne­der­ste ril­le i ov­nen på 200° i ca. 30 min. Av­kjøl på rist.

Rør sam­men me­lis og eg­ge­hvi­te til du får en glatt og fin gla­sur. Smør gla­su­ren på den av­kjøl­te ka­ken like før ser­ve­ring. Hvis du øns­ker å fry­se ka­ken, bør den fry­ses uten me­lis­gla­sur.

Tips! Prin­ses­se­ka­ken pas­ser fint til å fry­ses.

OVERRASK GJESTENE: En morsom og annerledes måte å servere gjærbaksten på.

OVERRASK GJESTENE: En morsom og annerledes måte å servere gjærbaksten på. Foto: Svein Brimi

Søtt brød

(En brød­form, 1½ li­ter)

 

400 g hve­te­mel

100 g suk­ker

1 pk. tørr­gjær

1 ts va­nil­je­suk­ker

50 g smør

1½ dl melk

1 egg

50 g blå­bær

100 g mykt smør

½ dl suk­ker

a mel, suk­ker, gjær og va­nil­je­suk­ker i en bake­bol­le. Bland alt godt sam­men. Smelt smør og til­sett melk. Visp eg­ge­ne inn i mel­ke­blan­din­gen. Hell den lunk­ne mel­ke­blan­din­gen i mel­blan­din­gen og elt til smi­dig fin deig. sett til heving i ca. 1 time.

Hvelv ut dei­gen på et me­let bake­bord og kjev­le ut et stort rek­tan­gel.

Del rek­tan­ge­let i 5 like sto­re stri­per. For­del 2 ss smør blan­det med suk­ker over hver stri­pe og legg stri­pe­ne oppå hver­and­re til en sta­bel. Kutt sta­be­len i 6 like sto­re de­ler. Smør en brød­form og legg de 6 de­le­ne et­ter hver­and­re i for­men med kutt­si­den opp.

Ha blå­bær mel­lom bi­te­ne og legg noen på top­pen. Et­ter­hev på et lunt sted i ca. 40 min.

Stek ne­derst i ov­nen ved 200° i 35–40 mi­n. Av­kjøl før du hvel­ver ka­ken for­sik­tig ut av for­men.

Dryss gjer­ne litt me­lis på top­pen.

Les også:

Klassiske Dronningen av Saba

Flettet jordbærlengde

Fargerik og frisk ostekake

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. Foto: Foto: Astrid Valler

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning