Fristende gjærbakst

Saftige sitronknuter

Kanelboller er populært hos mange. Vi byttet ut kanel med sitron og fikk en ny favoritt!

PERFEKT KOMBO: Litt søtt og litt syrlig er en nydelig blanding.

PERFEKT KOMBO: Litt søtt og litt syrlig er en nydelig blanding. Foto: Svein Brimi

Publisert Oppdatert

(Ca. 25 knuter)

125 g smør

5 dl melk

1 egg

50 g gjær

150 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

ca. 1 kg hvetemel

FYLL:

ca. ½ dl lemoncurd (sitronsmør)

3 egg

250 g sukker

2½ dl sitronsaft

100 g romtemperert smør, i terninger

Smelt smøret i en kjele og hell i melken. La blandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Bland inn egget.

Elt inn sukker, karde­momme, salt og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Elt inn mer mel hvis deigen fortsatt er klissete.

Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 min.

Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle ut deigen til 1 cm tykk, rektangelformet leiv og smør på fyllet i et tynt lag. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden.

Sett sitronknutene på stekeplate med bakepapir og dekk med plast og et klede. Bollene etterheves i 30 min.

Stek sitronknutene midt i ovnen ved 225° i 10–15 min. Avkjøl på rist.

Sitronsmør/lemon curd: Visp egg og sukker sammen i en bolle. Hell i sitronsaft og bland sammen. Varm det hele forsiktig opp i et vannbad og rør rundt med en visp hele tiden.

Når blandingen begynner å tykne, ta den vekk fra platen og tilsett smør i terninger. Rør godt.

Hell sitronsmøret i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt. Lemon curd er holdbar i opptil 3 uker i kjøleskap.

Pynt snurrene med melisglasur og revet sitronskall.

Tips: Sitronsmør kan kjøpes ferdig, men hjemmelaget smaker best. Smaker også deilig på ristet brød.

Les også:

Fargerik og frisk ostekake

Jordbærbløtkake

Uimotståelig konfektkake

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. Foto: Gry Traaen

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning