12 porsjoner

6 eggehviter, romtemperert

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

2 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

KARAMELLISERTE

HASSELNØTTER:

100 g hasselnøtter

4 ss vann

1 dl sukker

FYLL:

3 dl kremfløte

5 dl vaniljekrem

2 ss sukker

PYNT:

200 g sjokoladekuler (f.eks. Crispo-kuler) 

1½ dl mandelflak

1 dl karamellsaus

Lag karamelliserte hasselnøtter ved å koke opp sukker med vann til gyllent og sukkeret er smeltet. Vend nøttene i til de er godt karamelliserte. Fordel utover bakepapir og avkjøl.

Sett stekeovnen ved 200°, og finn frem to stekeplater dekket med bakepapir. Tegn opp to sirkler på ca. 14 cm midt på bakepapiret, én på hver plate.

Visp eggehviter til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddik mens du visper. Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett det litt etter litt i egge­hvitene mens du fortsatt visper.

Fordel halve marengsen på hver plate, og form den til runde bunner innenfor sirklene.

Senk temperaturen i stekeovnen til 100°, og sett én stekeplate nederst i ovnen og én rett over. Stek bunnene i ca. 40–50 min.

La dem avkjøles på en rist. Ta bakepapiret forsiktig av. Slik kan marengsbunnen oppbevares i lang tid bare det er tørt.

Rett før servering vispes fløten stiv med sukker og blandes forsiktig inn i vaniljekrem (må være avkjølt).

Legg den ene bunnen på et serveringsfat, og fordel halvparten av kremen utover. Drypp over halvparten av karamellsausen. Legg den andre bunnen forsiktig på, topp med resten av kremen, sjokoladekuler, karamelliserte hasselnøtter, skivede mandler og resten av karamellsausen. Server med én gang. •

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Gry Traaen

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!