Oppskrift: Pepperkaker

Mormors pepperkakehus fra grunnen av

Pepperkakene smaker mye bedre når du lager dem selv fra grunnen av. Og så koselig det er sette sammen pepperkakehus sammen med barn eller barnebarn!

Pepperkakehus hører julen til, og dette er en kjempekoselig "jobb" å gjøre sammen med barn og barnebarn.

Pepperkakehus hører julen til, og dette er en kjempekoselig "jobb" å gjøre sammen med barn og barnebarn. Foto: Foto: Synøve Dreyer

Publisert Oppdatert

2 egg

2½ dl suk­ker

250 g mørk si­rup

125 g meie­ri­smør

½ ts pep­per

½ ts in­ge­fær

½ ts ka­nel

½ ts nel­lik

½ ts horn­salt

ca. 1 l hve­te­mel

Visp egg og suk­ker til eg­ge­do­sis.

Smelt si­rup og smør i en litt stor kje­le. Av­kjøl bland­in­gen litt. Bland alt det tør­re. Bland alt i kje­len slik at dei­gen blir fer­dig der. Dei­gen blir let­test å kjev­le hvis du lar den hvi­le kjø­lig til nes­te dag.

Det er let­te­re å kjev­le små lei­ver. Kjev­le ut til pas­sen­de tyk­kel­se og skjær ut veg­ger, tak og pipe. Legg det over på smurt ste­ke­pla­te el­ler ba­ke­pa­pir. Ste­kes midt i ov­nen ved 200° i 10–12 min. Av­kjøl de­le­ne på flat rist. Husk å skjæ­re ut vin­d­uer og dør før stek­in­gen.

MELISGLASUR

5 dl melis, 1 eggehvite

Glasuren må ikke være for tynn. Tilsett ev. litt vann eller sitronsaft i tillegg til eggehviten. Eggehviten holder glasuren godt sammen. Fyll melisglasuren i en plastpose og klipp 1–2 mm av spissen til et hull. Dekorer etter eget ønske og pynt med fargerikt godteri og kakepynt.

Av­kjøl de­le­ne til hu­set før du be­gyn­ner mon­ter­in­gen. Noen fore­trek­ker

å de­ko­re­re veg­ge­ne før de set­tes sam­men, mens ta­ket er let­test å pyn­te når det er mon­tert.

Lag ka­ra­mell-lim av suk­ker smel­tet i ste­ke­pan­ne til å hol­de veg­ger og tak sam­men med. Det­te li­met er svært varmt slik at det er bare jobb for voks­ne.

Til mon­ter­ing bru­ker du suk­ker. Det går med ca. 2 dl som smel­ter i en vid ste­ke­pan­ne slik at bi­te­ne kan dyp­pes di­rek­te i pan­nen. Det smel­te­de suk­ke­ret hol­des varmt og fly­ten­de på svak var­me på ste­ke­pla­ten.

Les også:

Dronning Maud-fromasj

Mor Monsen: Perfekt å ha på lur i fryseren

Se video: Slik lykkes du med rullekaken

Havremuffins

Hjemmet-lesernes beste kakeoppskrifter

Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser.

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. Foto: Foto: Astrid Valler

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag