Endelig piknik-tid!
Mat i det fri
Å samle venner til piknik med god mat og drikke — det er sommer det! Stikk innom nærmeste dagligvarebutikk og kjøp med ferskt brød, en god ost, litt spekemat og frisk frukt og du er godt i gang! Sammen med ferskvaresjef Guro Bondestad i Meny har vi satt sammen noen spennende tips du kan bruke når du skal fylle nistekurven.
Pikniktips
* Bruk ikke lang tid på å lage kompliserte retter til piknik - et godt brød, pålegg, oster og litt frukt holder lenge.
* Ta med kniv og skjærefjøl, så kan maten tilberedes ute!
* Engangsbestikk og -tallerkener er enkelt og greit. Men utstyr i hardplast er bedre for både miljøet og lommeboken din i lengden.
* Utemat inntas ofte med fingrene, så glem ikke rikelig med servietter eller tørkerull (og en pose til søppel og matrester.)
* Frys gjerne inn vann eller saft på plastflasker, de kan brukes som kjøleelement underveis.
God tur!
Spekemat på tur
4 porsjoner
1 honningmelon
200 g spekeskinke
200 g chili-morr fra Gilde eller annen speket pølse
salat
flatbrød
RØMMEDRESSING:
3 dl rømme
2 ss sitronsaft
1 ss sukker
1 neve hakket basilikum
Rør sammen alle ingrediensene til rømmedressingen. Ha dressingen i en tett plastboks med lokk.
Skjær melonen i mindre biter og sno spekeskinke rundt. Fest gjerne med en cocktailpinne. Legg alt i en tett plastboks.
Legg skiver av spekeskinke og chili-morr i egnet emballasje. Husk å ta med rikelig med flatbrød.
Vannmelonsalat
med marinert fetaost og urter
4 porsjoner
½ vannmelon
1 glass marinert fetaost i olje
mynte eller andre friske urter
Del melonen i små trekanter og sett dem i en plastboks eller annen egnet emballasje. Hell over fetaosten og oljen den ligger i. Ha på frisk mynte.
Passer godt til sandwicher, spekemat, grillmat eller bare som en enkel salat med godt brød til.
Mozarellasalat
4 porsjoner
6-8 tomater
1 rødløk
2 kuler mozarellaost
frisk basilikum
olivenolje
havsalt
Del tomatene, løken og mozarellaen i skiver. Legg dette i taksteinsmønster i egnet emballasje.
Ta med litt olivenolje og salt i små plastbegre (gamle filmrullbokser er ypperlige til dette formålet!) og ha det over salaten før den skal nytes sammen med litt godt ferskt brød.
Kyllingsandwich
4 porsjoner
1 olivenbrød eller landbrød
200 g kyllingpålegg, gjerne røkt eller krydret
1 crispsalat
1 beger kremost, krydder
2 tomater
¼ agurk
Skjær brødet i skiver og smør på kremost. Legg på salat, rikelig med pålegg, tomat og agurkskiver. Legg en ny skive oppå. Trykk lett sammen og skjær skiven over diagonalt. Rull hver bit inn i matpapir.
Fraktes i en kakeboks eller annen egnet emballasje.
Fransk-italiener på piknik
4 porsjoner
4 ciabatta
1 glass pesto
200 g brie
Frisk frukt
Del brødet i to, smør på godt med pesto og legg på et par skiver med brie. Legg på "lokket" og del ciabattaen i to.
En kurv med jordbær, noen søte cherrytomater eller annen søt frukt passer godt til.
Lefseruller
4 porsjoner
1 pk store, firkantede lefser
1 beger Snøfrisk, kremost eller rømme
1 beger ruccola
200 g spekeskinke
100 g fenalår
Smør kremost, rømme eller snøfrisk på lefsene. Legg på spekeskinke slik at det dekker hele lefsen. Dryss på ruccola. Rull sammen fra langsiden og del hver lefse i to.
Pakkes enten i lufttett emballasje eller i plastfolie.
Minimuffins
Ca. 25 stk.
1 egg
3 dl melk
1 dl olje
4 dl hvetemel
4 ts bakepulver
2½ dl sukker
3 ss kakao
1 ts vaniljesukker
Pisk egg, melk, og olje lett sammen. Sikt i det tørre og bland deigen sammen. Fyll deigen i minimuffinsformer med to teskjeer.
Stekes midt i ovnen ved 200° 5-8 min. Avkjøles på rist.
Drysses med melis.
Denne saken ble første gang publisert 28/05 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.