Spis riktig:

JA-fett og NEI-fett

Skal kropp og sjel ha det bra, trenger vi fett.

Også fett er en viktig ingrediens i god, næringsrik kost - men det er ikke ett fett hvilken type du bruker.

Også fett er en viktig ingrediens i god, næringsrik kost - men det er ikke ett fett hvilken type du bruker. Foto: Foto: Corbis

Publisert

Men det er ikke likegyldig hva slags fett vi stapper i oss. Mens noen typer fett skader kroppen din om du spiser for mye, er andre typer svært gunstig for helsen din.

Her får du en miniguide:

SPIS MER AV:

Flerumettede fettsyrer. Disse finner du først og fremst i fet fisk, men også noen planteoljer og enkelte typer nøtter inneholder flerumettet fett. Oljer med flerumettet fett kjennetegnes ved at de er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.

Enumettede fettsyrer. Disse finner du i olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø. De kjennetegnes ved at de er flytende i romtemperatur og får fast form i kjøleskapet.

SPIS MINDRE AV:

Transfett. Dette fettet finner du i kjeks og kaker med lang holdbarhet, frityrstekt fastfood, suppe- og sauspulver, samt frityr-laget som omgir en del frossenmat. Transfett kjennetegnes ved at det har fast form i romtemperatur. I varedeklarasjoner omtales det som herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett.

Mettet fett finner du i animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag