Fristende gjærbakst
Saftige sitronknuter
Kanelboller er populært hos mange. Vi byttet ut kanel med sitron og fikk en ny favoritt!
(Ca. 25 knuter)
125 g smør
5 dl melk
1 egg
50 g gjær
150 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
ca. 1 kg hvetemel
FYLL:
ca. ½ dl lemoncurd (sitronsmør)
3 egg
250 g sukker
2½ dl sitronsaft
100 g romtemperert smør, i terninger
Smelt smøret i en kjele og hell i melken. La blandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Bland inn egget.
Elt inn sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Elt inn mer mel hvis deigen fortsatt er klissete.
Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 min.
Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle ut deigen til 1 cm tykk, rektangelformet leiv og smør på fyllet i et tynt lag. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt to samlede fingre. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden.
Sett sitronknutene på stekeplate med bakepapir og dekk med plast og et klede. Bollene etterheves i 30 min.
Stek sitronknutene midt i ovnen ved 225° i 10–15 min. Avkjøl på rist.
Sitronsmør/lemon curd: Visp egg og sukker sammen i en bolle. Hell i sitronsaft og bland sammen. Varm det hele forsiktig opp i et vannbad og rør rundt med en visp hele tiden.
Når blandingen begynner å tykne, ta den vekk fra platen og tilsett smør i terninger. Rør godt.
Hell sitronsmøret i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt. Lemon curd er holdbar i opptil 3 uker i kjøleskap.
Pynt snurrene med melisglasur og revet sitronskall.
Tips: Sitronsmør kan kjøpes ferdig, men hjemmelaget smaker best. Smaker også deilig på ristet brød.
Les også:
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 07/04 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.