Oppskrift på Julekake

Denne julekaken er det ingen som klarer å si nei til

La duften av nybakt klassisk julekake spre seg i huset.

HØRER JULEN TIL: Julekake med godt smør og brunost er julesnadder.
HØRER JULEN TIL: Julekake med godt smør og brunost er julesnadder. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Oppskrift på klassisk julekake

(2 stk.)

125 g smør

5 dl H-melk

50 g gjær

125 g sukker

1 ts malt kardemomme

ca. 700 g hvetemel

150 g rosiner

1 egg til pensling

Fremgangsmåte:

Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 min.

Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.

Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Da sprekker ikke kakene så lett.

Du kan også forme til et brød og legge i en godt smurt brødform som rommer 2 liter. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i 30–40 min.

Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen ved 175° til de er gjennomstekte, ca. 30–40 min. Avkjøl på rist.

Server gjerne med smør og brunost på.

Les også: Her er oppskrifter på de fire mest tradisjonelle julekakene – krumkaker er en av dem

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2015, og sist oppdatert 01/12 2021.

Les også