Det finnes mengder av antikviteter som er til nytte i vårt daglige kjøkkenstell i 2010, akkurat som det var for flere generasjoner siden.
Vakkert telemarkstrau, trolig fra første halvdel av 1800-tallet. Verdi kr. 1200–1700 (siden det har en liten sprekk).
Kaffekvernen fra siste halvdel av 1800-tallet, sprer ennå deilig nykvernet kaffelukt på kjøkkenet. Verdi kr. 800–1200. Koppen fra Porsgrund Porselensfabrikk med dekornr. 291, er fra de aller første produksjonsårene rundt 1890, verdi kr. 300–400.
Soda, sæpe og sand var dagligdagse rengjøringsmidler da den emaljerte holderen var ny. Den røde varianten er både sjeldnere og mer ettertraktet enn de mer vanlige hvite, så verdien ligger på kr. 800–1200, mens muggen kostet kr. 350.
Den gamle brødkutteren, som både er dekorativ og praktisk i bruk, kostet kr. 350.
Staselig gammel kjøttkvern, trolig fra 1920–30-tallet, som fremdeles er like nyttig. Noen ganger kan det for eksempel være vanskelig å skaffe lammekjøttdeig, men med en gammel kvern kan man lage kjøttdeig selv. Og da vet man dessuten alt hva den inneholder! Kvernen kostet kr. 350.
Den store emballasjeboksen for drops fra begynnelsen av 1900-tallet, kan med fordel brukes til oppbevaring av bakst. Selv når den ikke er i bruk, pynter den opp på kjøkkenet. Vi kjøpte den i Vikingskipet for kr. 450.
Serviset Fasan fra Gustavsberg, som er svært populært, ble laget i ulike farger fra slutten av 1800-tallet og frem til nyere tid. Disse tallerkenene koster kr. 125 pr. stk.
Serviser selges ofte billig på auksjon. Har du plass, er det morsomt å kunne variere mellom flere serviser, til forskjellige begivenheter og ulike årstider. Dette serviset fra midten av 1900-tallet kjøpte jeg på auksjon for kr. 2900.
De gamle leirfatene, som ofte ble brukt til sylting og salting, er stadig like nyttige på kjøkkenet, for eksempel til å sette brøddeigen i. Verdi ca. kr. 300–500.
Den lille raringen, som trolig er fra 1950-tallet, er egentlig en saltbøsse. I dag står den for det meste som blikkfang på kjøkkenet. Verdi kr. 100–150.
Kniven som man hakket kjøtt med, er fra begynnelsen av 1900-tallet. Den kostet kr. 275, mens klubben for banking av biff kostet kr. 75.
Den lille franske bollen fra tidlig 1900-tall ble både brukt til servering og til å drikke café au lait av. Verdi kr. 300–400.
Gamle broderier er vakre, små klenodier, som med fordel kan ligge fremme på stas når de ikke er i bruk.
EllenØrnes
Sist oppdatert
Det gir en god følelse å male egen kjøttdeig eller fylle kjøkkenet med duften av nykvernet kaffe malt på en 1800-talls kaffekvern. Holder du deg til én farge, passer gjenstandene sammen også.
Klikk på bildet helt øverstfor å få frem flere bilder. Når du holder musemarkøren over et bilde, får du frem bildeteksten med flere opplysninger om gjenstandene. Legg også merke til pauseknappen som kommer til syne til høyre under bildet.
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.