Karamellpudding


4-5 porsjoner

KARAMELLGLASUR:
1½ dl sukker
PUDDING:
4½ dl helmelk
1½ dl kremfløte
4 egg
1 ts sukker
1-2 ts vaniljesukker eller
½-1 vaniljestang
(finest smak)
TILBEHØR:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
3 appelsiner
ev. limeskall i strimler

Lag den i brødform eller i porsjonsformer som rommer 1 liter. Sett former i ovnen og la dem bli varme.
Smelt 1½ dl sukker i en stekepanne på forholdsvis svak varme til det får en pen karamellfarge og er helt flytende. Rør når det smelter, ikke før. Stopp i tide, for mørk karamell har brent smak.
Bruk gode grytelapper, karamell holder 170 grader! Hell så det smeltede sukkeret over i varm form rett fra ovnen, og drei disse rundt til formen er dekket i bunn og sider. Avkjøl formen.
Varm melk til kokepunktet sammen med en splittet vaniljestang hvor frøene er skrapt ut og tilsatt. Tilsett fløten og avkjøl litt. Bland egg, sukker og eventuelt vaniljesukker, og tilsett det i den lunkne melkeblandingen under omrøring. Ikke visp, det kan hindre puddingen i å få sin glatte konsistens. Sil blandingen og hell den over i de karamelliserte formene.
Stek karamellpuddingen ved 125º i vannbad på nederste rille. Beregn 1 time for porsjonsformer og 1½-2 timer i brødform. Ha rikelig med kokende vann i langpannen og sett formen i. Puddingen er ferdig når den er stiv, kjenn på motstanden når du trykker med undersiden av en spiseskje.
Ta ut formen og avkjøl den. Hvelv puddingen ut av formene rett før de skal serveres. Hold serveringsfatet over formen - opp ned - og vend dem raskt rundt i én bevegelse. Karamellsausen omkranser puddingen. Sitter det fast mer karamell i formen, kokes den ut med litt vann og serveres til.
Pynt med appelsinfileter og limeskallstrimler eller med pisket krem og mynteblader. Server pisket krem med litt sukker, og gjerne også appelsinfileter.

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!