Spis deg frisk

- Bremser aldring - bedrer hukommelsen - forebygger kreft - godt for hjertet. Les mer om naturens egne helsebomber!

Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Saftige og smaksrike bær er naturens egne vitaminpiller

Spis bær - bli friskere

Vil du kose deg, samtidig som du tilfører kroppen massevis av helsebringende stoffer? - Fråts i bær, er lege Berit Nordstrands råd! Bær inneholder en skattkiste av levende plantestoffer som kan dempe en rekke helseplager og beskytte deg mot sykdom.



 

- Da jeg var liten, dro vi på bærturer om høsten. Vi plukket både blåbær og tyttebær, men lot kreklingen stå i fred. Nå vet jeg at vi burde tatt med oss den også, siden den er like sunn som blåbær. Selv om den ikke smaker noe, har den antioksidantrike plantestoffer vi gjerne skulle fått helsekraft fra. Men vi drakk ikke smoothies den gangen, på 70-80-tallet. Nå kan vi lure kreklingen inn i smakfulle smoothies av blåbær, bringebær og banan, sier overlege og kostholdsblogger Berit Nordstrand.
I hennes oppvekst var det imidlertid vanlig at barna var med og plukket solbær til saft og syltetøy gjennom vinteren. Hun synes det er et tankekors at mange i dag lar solbærene henge, og heller kjøper importbær på helsekosten.
- Jeg husker også at min fars gamle tante hermetiserte kirsebær på glass, og at hun hadde stor tillit til at disse kunne dempe de betennelsene som gjerne hjemsøkte en aldrende kropp om vinteren. Forskning har vist at hun faktisk at hadde rett. Kirsebær har egenskaper som ligner enkelte betennelsesdempende medisiner. Kirsebær er imidlertid bivirkningsfrie, sier Berit, som anbefaler oss alle å kose oss mest mulig med bær, både om sommeren og resten av året.
- I likhet med det meste av frukt og grønnsaker, er bær fulle av levende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier, som det finnes mer enn hundre tusen forskjellige av. Disse er en del av plantens immunforsvar og kan beskytte plantene mot skader fra både mikrober, giftstoffer og sterke solstråler. Hvis du spiser bær, vil de samme plantestoffene kunne bidra i ditt forsvar mot sykdom. Ett enkelt måltid med mye matplanter kan inneholde opp til 25 000 forskjellige, levende plantestoffer. Slike plantestoffer virker sammen i kroppen din og forsterker effekten av hverandre, sier legen. - De påvirker blant annet hvordan cellene kommuniserer med hverandre, hvordan de holder seg ved like, og hjelper kroppen med å dempe betennelser.

Derfor er det smart å fråtse i bær

¿ Bedrer hukommelse og konsentrasjon
De kraftige antioksidantene i mange bærtyper, i beskytter alle cellene i kroppen, også hjernecellene. Det blir lettere for cellene å slippe inn nødvendig næring og å kvitte seg med skadelige avfallsstoffer. Budbringere hjernecellene kommuniserer med - såkalte signalstoffer - virker også bedre. Alt dette kan bety en bedre konsentrasjon og en bedre hukommelse for deg som spiser bær.
¿ Forebygger hjerte- og karsykdom
Studier viser at bær kan øke det gode HDL-kolesterolet og senke mengden ugunstig fett. Det betyr at bær minsker avleiringer i blodårene dine og forebygger derfor hjerteinfarkt og slag. Mindre avleiring i åreveggen hjelper deg å holde blodtrykket sunt. Ekstra flott er det om du greier å bytte ut raffinert sukker med søtsmak fra friske bær.
¿ Forebygger og bedrer diabetes
Søtstoffene i bær tas i de fleste tilfeller langsomt opp i kroppen, og påvirker blodsukker og insulinproduksjon i liten grad. Bær, særlig bjørnebær, bringebær og jordbær, har lav sukkerbelastning på kroppen, såkalt glykemisk belastning, noe som er bra for kroppen. Studier har vist at bærspising faktisk kan styrke effekten av insulin og bedre blodsukkerreguleringen ved diabetes type 2.
¿ Forebygger kreft
Bær inneholder antioksidanter som kroppen bruker til å styrke immunforsvaret. Antioksidanter motvirker oksidativt stress, og dermed celleskade på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon. Oksidativt stress spiller en rolle ved mange sykdommer - også kreft, og antioksidanter i kostholdet kan virke beskyttende.
¿ Demper betennelser
Antioksidantene i bær kan bidra til å dempe betennelser i kroppen. Det er viktig fordi kroniske betennelser kan gi varige sykdommer som allergi, astma, diabetes, MS (multippel sklerose), leddgikt og ulike revmatiske lidelser. Til og med fryktede sykdommer som kreft og hjerteinfarkt kan muligens komme av en lavgradig kronisk betennelse i kroppen, ifølge ny forskning.
¿ Hjelper deg å holde vekten
Bær har lav energitetthet Det betyr at bær gir deg masse næring med nyttige byggeklosser til kroppen per kalori. Det hjelper deg til å holde trivselsvekten.
¿ Bremser aldring
Aldringens gåte er ikke løst, men forskning tyder på at du, ved å spise bær- og da spesielt blåbær, vil kunne bremse aldringen i huden. Ved å innføre bær som en del av kostholdet ditt, vil du også kunne holde deg generelt friskere, noe som også bidrar til at du føler deg yngre.

Vil du lese mer om muligheter til å oppnå helsekraft fra ren mat, se www.beritnordstrand.no. Legen og seksbarnsmoren kommer også med bok til høsten, full av enkle tips til hverdagsmat for mer overskudd, humør og helse.

 

I Hjemmet nr. 32/2012

kan du lese mer om bær og antioksidanter, og du får vite litt om hvordan de mest supersunne bærene gir deg bedre helse. I tillegg får du fristende oppskrifter, fulle av helsebringende bær.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også