- Frukt og grønnsaker gjør kroppen godt og bør være en del av menneskers daglige kosthold, sier Audun Myskja. Han driver Senter for livshjelp i Ski kommune i Akershud.

- Frukt og grønnsaker gjør kroppen godt og bør være en del av menneskers daglige kosthold, sier Audun Myskja. Han driver Senter for livshjelp i Ski kommune i Akershud. © Foto: Jørn Grønlund

Å slanke seg er vanskelig for mange. I samme øyeblikk som du bestemmer deg for å gå ned i vekt, er det som om hjernen henger seg opp i ordene kalorier, kilo og mat. Dette er årsaken til at slankekurer ofte mislykkes, mener Audun Myskja I mer enn tretti år har legen og helseeksperten hjulpet mennesker med å gå ned i vekt gjennom varige endringer av livsstilen. Nå er han ute med boken "Mer enn mat", der han gir råd om hva som hjelper best over tid. Her gir han deg noen av sine beste tips:

1. Erkjenn ditt forhold til mat og bestem deg for å gjøre noe med det

Folk som går på slankekur etter slankekur og lever i evig kamp mot vekten, fokuserer så mye på mat at de alltid føler seg sultne. De kommer seg ikke ut av den vonde sirkelen og problemene bare tiltar.

Skal du oppnå varige resultater, må du gå noen runder med seg selv og erkjenne hvorfor du har lagt på deg. Myskja har for eksempel hatt utallige klienter som bruker mat som trøst når livet blir vanskelig. En mislykket slankekur kan være nok til at du føler deg mislykket. "Jeg kan like godt kose meg med god mat, jeg blir ikke slank uansett", er en vanlig tanke.

- Mange som kommer til meg ønsker å få en drømmekropp. Men når de går dypere, er ikke den sterkeste drivkraften å bli tynn, men å ta vare på helsen. Når du har erkjent hvorfor du har lagt på deg, kan du komme i gang med forandringer som varer over tid, sier helseeksperten.

Ikke lag deg altfor strenge regler og forbud, hvis du tenker på den

Ikke lag deg altfor strenge regler og forbud, hvis du tenker på den "forbudte" maten hele tiden, bidrar ikke det til at du lykkes. © Foto: Corbis

Lege og helseekspert Autdun Myskja har skrevet bok med tips og råd til alle som ønsker varige vekttap.

Lege og helseekspert Autdun Myskja har skrevet bok med tips og råd til alle som ønsker varige vekttap. © Foto: J. M. Stenersen Forlag

2. Ikke lag forbud

Lager du deg strenger regler og forbud, vil tankene kretse rundt dette og det blir en besettelse. - Hva du bør spise og det du absolutt ikke skal putte i deg, danser gjennom hodet fra morgen til kveld. Derfor gir ikke slankekurer resultater. Maten blir rett og slett en fiende fordi du blir opphengt.

3. Rydd, og kjøp små kvanta

Overfloden i dagens samfunn er en utfordring for mange. Kjøleskapene er fulle, og store emballasjer blir markedsført som billigst. Blir du "sugen" på noe, er veien kort til et rikholdig lager.

- Fjern fristelser fra kjøleskapet og kjøp små kvanta. Unngå å handle inn ekstra "i tilfelle noen kommer på en kopp kaffe", råder Myskja.

4. Unngå ferdigmat

Myskja ser på industrialisert mat som en slags fiende, et eksperiment med kroppen. - Vi vet ikke hva tilsetningsstoffene gjør med oss, og for kroppen er de fremmede. Alt transfettet i industrialisert mat vet vi ikke er bra, understreker han. Skal du gå ned i vekt, bør du altså unngå ferdigpizza og ferdigmat generelt. Unngå også bruk av lettprodukter.

- Meierismør er ingen versting i det norske kostholdet. Makrell i tomat, for eksempel, er flott. Dette fettet er ikke tuklet med.

5. Gi deg selv varierte smaksopplevelser

- Slankekurer blir ofte ensidige og skaper en desperat lengsel etter "noe". Mange prøver å dekke denne trangen med søtsaker. Varierte smaker kan stagge denne sulten.

6. Venn deg til å gå uten mat mellom måltidene

En feil mange gjør, er at de finner kalorifattige grønnsaker som de tror de kan spise ubegrenset av, gjerne mellom måltidene. - Da venner du både magen og munnen til å få noe stort sett hele tiden. Kålrabi er bra, men magesekken utvider seg og vil trenge mer og mer føde for å bli fornøyd, og munnen lengter etter å få noe å tygge på. Du bør heller gå noen timer uten mat mellom måltidene, og flytte fokus til andre gjøremål, sier Myskja.

Deilige blåbær, proppfulle av antioksidanter, er blant matvarene som karakteriseres som

Deilige blåbær, proppfulle av antioksidanter, er blant matvarene som karakteriseres som "supermat". © Foto: Jørn Grønlund

7. Spis supermat og langsomme karbohydrater

Det vi kaller "supermat", det vil si mat som blåbær, granatepler, brokkoli, kål, hvitløk, rødløk, tomat og grapefrukt, skal du få i deg så mye som mulig av. De gir deg verdifulle antioksidanter.

Strenge lavkarbokurer er Mysjka imot. Dette skyldes at de mangler vitale stoffer som bygger opp immunsystemet i tykktarmen. - Spis langsomme karbohydrater som linser og bønner, upolert ris, grønne grønnsaker, rødbeter og kål ved siden av fisk og hvitt kjøtt, råder han.

8. Rett ryggen, spis langsomt

- Mange blir nærmest bevisstløse når de spiser. De bøyer seg fremover og spiser fort, som for å få det unnagjort. Rett opp ryggen og spis langsomt. Da føler du deg raskere mett og unngår å overspise.

Et godt råd er å unngå ferdigmat og heller lage maten selv fra grunnen av.

Et godt råd er å unngå ferdigmat og heller lage maten selv fra grunnen av. © Foto: Corbis

9. Finn andre belønninger

Overvektige mennesker tenker mer på "belønning" enn de som er slanke. "Nå har jeg trent hardt og kan unne meg noe ekstra", tenker mange. Vil du ned i vekt, må du ta et oppgjør med disse tankene. Lær deg å belønne deg selv på andre måter enn med mat. Drikk en kopp urtete, gå en tur, kos deg med musikk eller gjør noe annet du liker.

10. Tenk alternativt

Hvis du plutselig føler at du må ha brus, kan du i stedet gi kroppen vann. Blir du desperat etter et kakestykke, kan du i stedet spise noen søte bær eller druer. Husk at du ikke skal putte i deg store mengder av noe. Da vil mye ha mer, og kroppen krever mer og mer for å kjenne seg fornøyd.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!