(6 porsjoner)

1 lammelår, ca. 2,5 kg

3 hvitløkfedd

2 ts salt

½ ts grovmalt pepper

1 ss frisk rosmarin

eller 1 ts tørket

1 ss frisk timian eller 1 ts tørket

1 ss smør

3 dl vann

1 hvitløkfedd

1 purre

3 persillerøtter

1 sellerirot

2 gulrøtter

4 tomater

1 ts salt

½ ts grovmalt pepper

2 ss olivenolje

Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammelår. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken.

Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk et steketermometer i steken, legg lammelåret i en ildfast form. Legg smøret på steken og hell i vann (sjy til sausen). Sett steken i ovnen på 125° grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 70° for rosa og 76° for gjennomstekt.

Skrell og del hvitløk. Skrell, rens og skjær grønnsaker grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 min. sammen med krydderet. Sett på lokk og la grønnsakene ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 min. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225° i ca. 15 minutter mens steken hviler. Server med en sjy, rødvin- eller fløtesaus til.

Potetpaté

(5-6 porsjoner)

1 kg faste poteter

3 store egg

2 dl revet Jarlsberg eller Norvegia

3 dl matfløte

1 dl kryddergrønt, hakket, gressløk, persille, dill eller estragon

1 ts salt

½ ts pepper

2 hvitløkfedd

Skrell og skjær potetene i tynne skiver, bruk gjerne food processor, mandolin eller ostehøvel.

Visp sammen alle de andre ingrediensene i en bolle. Vend potetskivene i blandingen. Smør en brødform, legg bakepapir i bunnen. Legg de fuktige potetskivene i formen og trykk dem godt sammen. Dryss gjerne litt ost mellom lagene. Hell over resten av blandingen.

Stek pateen i vannbad i stekeovnen ved 200°, ca. 1½ time til potetene kjennes myke. Legg papir over formen dersom overflaten blir for brun. La pateen stå i formen i ca. 15 min. før den hvelves. Denne smaker like godt kald som varm.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!