Festlam med potetpaté
Et saftig lammelår er uslåelig festmat.
(6 porsjoner)
1 lammelår, ca. 2,5 kg
3 hvitløkfedd
2 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ss frisk rosmarin
eller 1 ts tørket
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ss smør
3 dl vann
1 hvitløkfedd
1 purre
3 persillerøtter
1 sellerirot
2 gulrøtter
4 tomater
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
2 ss olivenolje
Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammelår. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken.
Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk et steketermometer i steken, legg lammelåret i en ildfast form. Legg smøret på steken og hell i vann (sjy til sausen). Sett steken i ovnen på 125° grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 70° for rosa og 76° for gjennomstekt.
Skrell og del hvitløk. Skrell, rens og skjær grønnsaker grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 min. sammen med krydderet. Sett på lokk og la grønnsakene ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 min. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225° i ca. 15 minutter mens steken hviler. Server med en sjy, rødvin- eller fløtesaus til.
Potetpaté
(5-6 porsjoner)
1 kg faste poteter
3 store egg
2 dl revet Jarlsberg eller Norvegia
3 dl matfløte
1 dl kryddergrønt, hakket, gressløk, persille, dill eller estragon
1 ts salt
½ ts pepper
2 hvitløkfedd
Skrell og skjær potetene i tynne skiver, bruk gjerne food processor, mandolin eller ostehøvel.
Visp sammen alle de andre ingrediensene i en bolle. Vend potetskivene i blandingen. Smør en brødform, legg bakepapir i bunnen. Legg de fuktige potetskivene i formen og trykk dem godt sammen. Dryss gjerne litt ost mellom lagene. Hell over resten av blandingen.
Stek pateen i vannbad i stekeovnen ved 200°, ca. 1½ time til potetene kjennes myke. Legg papir over formen dersom overflaten blir for brun. La pateen stå i formen i ca. 15 min. før den hvelves. Denne smaker like godt kald som varm.
Denne saken ble første gang publisert 15/04 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.