Festlam med potetpaté

Et saftig lammelår er uslåelig festmat.

Påskens festlam er noe alle gleder seg til! Potetpateen kan lages ferdig og varmes like før servering, den smaker fortreffelig!
Påskens festlam er noe alle gleder seg til! Potetpateen kan lages ferdig og varmes like før servering, den smaker fortreffelig! Foto: Foto: Anders Martinsen
Sist oppdatert

(6 porsjoner)

1 lammelår, ca. 2,5 kg

3 hvitløkfedd

2 ts salt

½ ts grovmalt pepper

1 ss frisk rosmarin

eller 1 ts tørket

1 ss frisk timian eller 1 ts tørket

1 ss smør

3 dl vann

1 hvitløkfedd

1 purre

3 persillerøtter

1 sellerirot

2 gulrøtter

4 tomater

1 ts salt

½ ts grovmalt pepper

2 ss olivenolje

Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammelår. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken.

Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk et steketermometer i steken, legg lammelåret i en ildfast form. Legg smøret på steken og hell i vann (sjy til sausen). Sett steken i ovnen på 125° grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 70° for rosa og 76° for gjennomstekt.

Skrell og del hvitløk. Skrell, rens og skjær grønnsaker grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 min. sammen med krydderet. Sett på lokk og la grønnsakene ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 min. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225° i ca. 15 minutter mens steken hviler. Server med en sjy, rødvin- eller fløtesaus til.

Potetpaté

(5-6 porsjoner)

1 kg faste poteter

3 store egg

2 dl revet Jarlsberg eller Norvegia

3 dl matfløte

1 dl kryddergrønt, hakket, gressløk, persille, dill eller estragon

1 ts salt

½ ts pepper

2 hvitløkfedd

Skrell og skjær potetene i tynne skiver, bruk gjerne food processor, mandolin eller ostehøvel.

Visp sammen alle de andre ingrediensene i en bolle. Vend potetskivene i blandingen. Smør en brødform, legg bakepapir i bunnen. Legg de fuktige potetskivene i formen og trykk dem godt sammen. Dryss gjerne litt ost mellom lagene. Hell over resten av blandingen.

Stek pateen i vannbad i stekeovnen ved 200°, ca. 1½ time til potetene kjennes myke. Legg papir over formen dersom overflaten blir for brun. La pateen stå i formen i ca. 15 min. før den hvelves. Denne smaker like godt kald som varm.

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også