Klassisk fransk gryte
Coq au vin
En klassisk fransk gryterett som blir like god med kylling selv om navnet sier hane. Beregn noen timer eller helst natten over som marineringstid for best resultat. Dette er supergod mat, så lag gjerne dobbelt porsjon!
(4 porsjoner)
MARINADE:
ca. 5 dl rødvin
2 hvitløkfedd
1 laurbærblad
2 ss hakket, frisk timian
1 stor kylling (ca. 1500 g)
100 g lettsaltet sideflesk/bacon i helt stykke
1½ ts salt
¾ ts malt pepper
ca. 1 l god hønsebuljong
1 ss tomatpuré
ca. 20 sjalottløk
250 g frisk sjampinjong
1 ss smør
1 ss hvetemel
noen kvister timian til pynt
¿Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lag marinaden. Legg i kyllingstykkene og sett dem kjølig natten over.
Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele og kok opp. Skjær sideflesket i små biter og stek dem i en panne. Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen. Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten rødlig farge. La det trekke i ca. 40 min. eller til kjøttet er mørt.
Surr løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen. Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 min. Smak til med salt og pepper.
Server retten med ovnsstekte poteter, ris eller brød. Pynt med timian før servering.
Denne saken ble første gang publisert 25/02 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.