Den nye Roede-boken gir deg enkle og gode oppskrifter.

Den nye Roede-boken gir deg enkle og gode oppskrifter.

Tell karbo eller kalorier

På Grete Roede-kursene kan man nå velge om man vil følge et karboredusert eller vanlig Roede-kosthold. De har samlet grundig dokumentasjon på at begge typer kosthold gir resultater på vekten.

Men uansett hvilken kost du velger, er det likevel det samme suksesskriteriet som gjelder i lengden: At du klarer å holde fast ved de endringene du gjør.

For noen vil det å redusere på karbohydratene være veien til varig vektnedgang. Andre synes det er vanskelig for eksempel å kutte ut poteter i en familiehverdag, og foretrekker å slanke seg med et variert, men kaloriredusert kosthold.

Gjør de kostholdsendringene du kan trives med på sikt, oppfordrer slankeekspertene hos Grete Roede.

Så mye karbo trenger du

- Kroppen trenger ca. 30-40 gram karbohydrater per dag. Men det klarer kroppen å produsere selv, så egentlig trenger vi ikke spise en eneste karbohydrat, sier lege Sofie Hexeberg, som har skrevet boken "Frisk med lavkarbo - Nytt liv med riktig mat".

Hun mener imidlertid at vi gjerne kan ha en daglig karbohydratdose på 50 gram, så slipper kroppen å gjøre den jobben.

- Trapp ned gradvis på inntaket for å unngå bivirkninger som hodepine og slapphet, sier Hexeberg.

Grunnen til at karbohydrater gjør det lettere å legge på seg, er at de gir blodsukkerstigning og produksjon av det forbrenningshemmende fettlagringshormonet insulin. Resultatet blir ofte kraftige blodsukkersvingninger med kraftig søthunger ved blodsukkerfall. Dermed spiser vi mer karbohydrater, og kroppen produserer enda mer insulin, sier Hexeberg.

Meny-anbefaling

Hva du skal spise for å oppnå ønsket vektreduksjon er avhengig av alder, vekt, høyde og aktivitetsnivå. På Roede-kurs får du anbefalt en meny som gir deg et vekttap på ½ - 1 kg per uke.

  • Denne menyen på 1600 kalorier daglig passer de fleste kvinner med moderat overvekt, og som er litt fysisk aktive.
  • Velg blant de ulike måltidsforslagene og sett sammen en meny du synes ser spennende og smakfull ut.
  • Spis regelmessig gjennom dagen: Frokost, lunsj, middag og kvelds.
  • Unn deg et mellommåltid hvis det er lenge mellom måltidene.
  • I tillegg kan du daglig bruke 200 kcal på melk eller yoghurt og 200 kcal på frukt. Du har også 50 kcal per dag til å bruke på akkurat det du vil - eller spare til vin i helgen.
  • Når du har nådd din trivselsvekt, kan du gradvis øke energiinntaket til vekten er stabil. Hvor mye du kan spise uten å legge på deg, er individuelt og avhenger først og fremst av aktivitetsnivået ditt.

OPPSKRIFTER

I Jeanette Roedes bok "Lett og lettvint" finner du hele 365 fristende oppskrifter. Her kan du teste ut noen av dem.

Se oppskriftene: Lett og lettvint med Roede

Se oppskriftene: Lett og lettvint med Roede

- Jeg er litt stolt, ja. Og det handler om mer enn tjuefem kilo: Det handler om å kjenne seg sterk i kropp og sinn, og ta vare på helsen, sier Linda og setter frem en symfoni av oppkuttede grønnsaker.

Kiloene snek seg på mens Linda koste seg med samboeren. Da de traff hverandre for fem år siden, ble han så imponert over kokkekunstene hennes. Og hun kokkelerte så gjerne: fløtegratinerte poteter og sauser var trofast tilbehør og potetgull er jo så godt!

Kiloene satte seg jevnt på Lindas høye kropp. Hun dvelte ikke ved klærne som ikke passet lenger, kjøpte bare større og bar sine kilo.

- Riktig ille ble det da jeg fikk prolaps i ryggen etter et fall i skibakken og ble sittende stille. Jeg reduserte ikke akkurat på kosen selv om jeg ble inaktiv. Vi har begge barn fra før som bor hos oss annenhver uke, i den barnefrie uken gjorde vi ekstra poeng av god mat og godt drikke.

Vendepunktet kom våren 2009. I forbindelse med et skolearrangement traff Linda en venninne hun ikke hadde sett på ett år.

- Ja, men, Linda, skal du ha baby! utbrøt hun. Nei, jeg er bare blitt feit, svarte jeg. Hun ga seg ikke, men spurte når jeg skulle ha barn, og jeg gjentok: "Jeg er bare blitt feit!" Det ble en vekker. Resten av ettermiddagen tenkte jeg knapt på annet. Jeg kjente en anelse av skam; hvordan kunne jeg ha latt det gå så langt? Det første jeg gjorde da jeg kom hjem, var å melde meg på Grete Roede-kurs.

Ut med potetgull

Hvor langt det virkelig var gått, så Linda først da hun gikk på vekten første kursdag i august 2009.

- Jeg hadde lagt på meg over tjue kilo. Ikke engang under mine tre svangerskap, hadde jeg veid så mye. Jeg ble skremt. Og motivert.

På kurset lærte Linda å legge om kostholdet: Mindre mat, flere måltider. Ut med det fete og søte, inn med salater, rent kjøtt, fisk og mager mat. Linda har cøliaki, og valgte å redusere karbohydratene og heller unne seg mer av annet. Og når hun bare måtte ha noe?

- Da satte jeg meg ned med et oppskåret eple med kaneldryss. Tok en og en bit, og nøt. Eller jeg tok et lite mellommåltid. Mager yoghurt, for eksempel.

Yoghurten er Linda så avhengig av, at hvis den mangler, så styrter samboeren ut for å kjøpe mer.

- En usedvanlig støttende mann, sier hun om kjæresten. - Og støtten har betydd enormt.

Hver uke når Linda kom hjem fra kurs og fortalte om enda to kilo ned, jublet han og venninnene. Ved minus ti kilo fikk hun spa-behandling i belønning. Ved tjue kilo skulle hun få tur til London.

- Men jeg har byttet den i en reise til New York. Vi gleder oss.

- Jeg glemmer aldri følelsen av å ta på den smale, sorte kjolen da sønnen min konfirmerte seg våren etter kursstart. Ubeskrivelig.

Mens Hjemmet er på besøk, er samboeren ute med hunden. Også den har hjulpet Linda å nå drømmevekten.

- Jeg går tur med hunden hver dag. Tidligere var det tungt å gå opp trappene hit til tredje etasje, nå løper jeg. Alt er blitt lettere, og jeg ser nå at jeg hadde det med å takke nei til sosiale ting da jeg var som tyngst. Ikke hadde jeg noe å ha på meg, og ikke var jeg veldig stolt av meg selv. Nå går jeg på hold-vekten-kurs, og er fortsatt veldig motivert. En ting er sikkert: Disse endringene er for livet.

Lindas metode

  • Planlegg måltidene.
  • Spis mindre til hvert måltid, men hyppigere.
  • Spis mye mindre karbohydrater ved å ha droppet poteter, pasta, ris, brød og sukker.
  • Spis gjerne salat til frokost, eller omelett.
  • Spis helst ubehandlet kjøtt, fisk og fjærkre.
SUNN KOST: Mye motivasjon og lite karbohydrater og fett — det ble Lindas vei til trivselsvekten.

SUNN KOST: Mye motivasjon og lite karbohydrater og fett — det ble Lindas vei til trivselsvekten. © Foto: Svein Brimi

LURTE SEG SELV: Kiloene smøg seg på i takt med at Linda Flathaug og samboeren koste seg. Ikke før en venninne spurte om hun var gravid, gikk det opp for henne hvor tykk hun var blitt.

LURTE SEG SELV: Kiloene smøg seg på i takt med at Linda Flathaug og samboeren koste seg. Ikke før en venninne spurte om hun var gravid, gikk det opp for henne hvor tykk hun var blitt. © Foto: Privat

  • Gjerne wok med masse grønnsaker til middag.
  • Mager yoghurt eller nøtter som mellommåltid.
  • Gå tur hver dag.

Lett å bli lurt

Frukt inneholder mye sukker. Det er for eksempel 16 gram sukker i 100 gram druer, og det er fort gjort å spise 500 gram druer (80 gram sukker). Kos deg heller med en skål cottage cheese med bær og mandelflak, litt nøtter, eller en lavkarbosjokolade eller -bar. (De fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker).

Beveg deg

Fysisk aktivitet er viktig for å lykkes med å gå ned i vekt og bli der. Vi anbefaler 30 aktive minutter hver dag!

Dropp de raske karbohydratene

Kutt de raske karbohydratene som finnes i sukker, kjeks, søt bakst, syltetøy, brunost, søt yoghurt, saft, brus, juice og øl.

Rik på proteiner

Dersom du reduserer inntaket av karbohydrater ved for eksempel å utelukke eller minimere poteter, ris, pasta og brød, kan du spise mer fett og proteiner. Mat som gir mye næring og liten blodsukkerstigning, er: Kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, belgfrukter nøtter og frø, hjemmelagde lavkarboknekkebrød, hjemmelaget lavkarbobrød, bær, naturell yoghurt, cottage cheese og egg.

Lovlig kosemat

Velg mørk sjokolade, nøtter, hvitvin blandet med lett-sitronbrus. Velg bort potetgull, hvetebakst, tørket frukt, godteri, is, kjeks, banan og annen søt frukt.

Se oppskriftene: Lett og lettvint med Roede

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!