Et krydder i tilværelsen

Gurkemeie hjelper mot "alt"

Gurkemeie er langt mer enn krydder i maten. Det gule pulveret er også kraftkost for immunforsvaret. Det demper betennelser og hindrer kreftceller i å vokse. – Det er nesten utrolig hva gurkemeie kan utrette, sier helhetsmedisineren Allan Fjelstrup.

Gurkemeie brukes tradisjonelt som fargestoff og krydder i det norske kostholdet, men det er all grunn til å spise det også for helsens skyld.
Gurkemeie brukes tradisjonelt som fargestoff og krydder i det norske kostholdet, men det er all grunn til å spise det også for helsens skyld. Foto: Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Topper matens 10 på topp-liste

Det aktive virkestoffet i gurkemeie er fargestoffet curcumin. Det er en kraftig antioksidant som kan sammenlignes med viktige vitaminer som C og E. Effekten av gurkemeie kan forsterkes ved å innta pepper samtidig. Stoffet piperin (det som får pepper til å smake sterkt) menes å kunne øke kroppens opptak av curcumin mer enn 1000 ganger.

I Tyskland er gurkemeie godkjent av helsemyndighetene som behandling for fordøyelsesproblemer. Den viktigste årsaken er at gurkemeie stimulerer utskillelsen av galle fra galleblæren.

På den amerikanske helseguruen dr. Andrew Weils liste over de ti sunneste matvarene, troner gurkemeie på toppen. Listen ser slik ut:

  1. Gurkemeie virker utrensende og kreftforebyggende
  2. Ingefær reduserer kvalme og motvirker blodpropper.
  3. Basilikum menes å forlenge livet og nedsetter virkningen av stress i kroppen.
  4. Jomfruolivenolje nedsetter risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  5. Fet fisk inneholder omegafettsyrer som virker betennelsesdempende.
  6. Brokkoli topper listen over kreftforebyggende matvarer.
  7. Avokado inneholder sunt fett (enumettet), viktige mineraler og vitaminer.
  8. Nøtter er kreftforebyggende, gode mot hodepine og forebygger tømmermenn.
  9. Grønn te nedsetter kolesterol og virker kreftforebyggende.
  10. Bær er rike på C-vitamin og fibre som styrker tarmfunksjonen.

Den dansk-norske legen omtaler gurkemeie som et "et universalmiddel for helsen". Fjelstrup, som er spesialist i indremedisin, har lenge fokusert på helhetsmedisin og benytter mye naturmidler i sin legepraksis. For dette arbeidet fikk han i 2007 Fritt Helsevalgs Brobyggerpris. I 20 år har han drevet Fjelstrups Private LægeService i Norge. På Akinon Health & Spa Resort utenfor Alfaz del Pi i Spania, fortsetter han å krysse grensene mellom skolemedisin og naturmedisin. Han er svært fornøyd med den oppmerksomhet forskningen har viet gurkemeie de siste ti-femten årene.

- Det er nesten så man ikke tror det når man fordyper seg i den nyere forskningen rundt gurkemeie, sier han. Det finnes knapt den lidelse gurkemeie ikke kan forebygge eller bidra til å kurere. Dette krydderet må være det nærmeste vi kommer et "drømmemiddel".

Indisk folkemedisin

Gurkemeie utvinnes fra roten på planten med det latinske navnet curcuma longa. Den stammer fra Sør-India og Indonesia, og har fra eldgammel tid blitt benyttet som smakstilsetning, som fargestoff i tekstiler og som medisin. Gurkemeie er et av grunnkrydderne i indiske karriblandinger. I asiatisk folkemedisin er gurkemeie benyttet mot mange lidelser, fra halsbrann og fordøyelsesproblemer til revmatisme og hudlidelser.

Curcuminene er fargepigmentene som gir gurkemeien den intense gulfargen, og det er også curcuminene som er biologisk og medisinsk virksomme. Noe av grunnen til at forskerne for en del år siden begynte å interessere seg for gurkemeie, er den lave forekomsten av visse krefttyper i India. For eksempel har en vestlig mann tjue ganger så stor sjanse for å utvikle prostatakreft som en inder. En rekke studier har vist at curcumin også kan både forebygge og hemme tykktarmskreft og brystkreft.

Helhetsmedisiner Allan Fjelstrup.
Helhetsmedisiner Allan Fjelstrup.

- Det utrolige ved curcumin er at det har direkte effekt på kreftcellenes interne kommunikasjon, sier Allan Fjelstrup. - Å tilføre curcumin er som å stikke en kjepp i hjulene for cellenes utvikling. Det fører til at cellene må gå i dvale, eller enda bedre, at de setter i gang med å ødelegge seg selv. At alt dette forårsakes av et naturlig stoff, helt uten bivirkninger, er helt utrolig.

Daglig tilskudd

Siden nordmenn ikke er like flittige til å krydre maten med karri som indere og pakistanere, anbefaler Fjelstrup å ta det i kapselform.

- Curcumin kan på den måten styrke den norske folkhelsen på linje med den skjeen med tran så mange nordmenn er vokst opp med. Det finnes knapt et bedre kosttilskudd. Gurkemeie forkjæler kroppen fra A til Å. Det er dessuten billig og lett tilgjengelig - enten du spiser det som pulver eller i form av kapsler fra helsekostbutikken. Curcumin er et lavterskeltilbud som alle kan ta seg råd til, sier Allan Fjelstrup.

DETTE GJØR GURKEMEIE FOR...

Riktig mat er en viktig del av en sunn og frisk livsstil.
Riktig mat er en viktig del av en sunn og frisk livsstil. Foto: Foto: Svein Brimi
Gurkemeie har mange positive helseeffekter.
Gurkemeie har mange positive helseeffekter.

Betennelser: Gurkemeie kalles gjerne for "naturens naturlige kortison fordi det har en hemmende effekt på det samme enzymet (cyclogenase) som kortison virker mot. Gurkemeie er generelt betennelsesdempende, og benyttes mye i forbindelse med tarmproblematikk.

Hjerte- og karsykdom: Curcumin reduserer nivået av skadelig kolesterol i blodet og hindrer blodplatene i å klistre seg sammen. Slik kan gurkemeie bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Gallen: Curcumin er et aktivt, galledrivende stoff som øker utskillelsen av gallesyre. I tillegg øker curcumin oppløseligheten til gallen, som igjen kan hindre dannelsen av gallestein. At det er langt færre tilfeller av gallestein i India enn i vår del av verden, kan skyldes rikelig med gurkemeie i kosten.

Fordøyelsen: Gurkemeie har en rekke gunstige virkninger på fordøyelsessystemet, som å dempe produksjonen av tarmgasser og øke utskillelsen av fordøyelsesenzymer. Curcumin øker innholdet av slimstoffer i magen og beskytter mot sårdannelser.

Alzheimers sykdom: I laboratorieforsøk er det vist at gurkemeie kan hindre dannelsen av fiberaktige proteinsamlinger som klumper seg sammen i hjernecellene hos pasienter med Alzheimers.

Leveren: Godt nytt for dem som liker å ta seg et glass vin, er at curcumin kan hindre de leverskadene som oppstår som følge av overdrevent alkoholinntak.

Kreft: Studier viser at curcumin både kan forebygge - og hindre spredning av - flere typer kreft. Ved å motvirke dannelsen av blodkar i kreftsvulster vil curcumin også kunne hindre at svulstene vokser. Særlig har curcumin vist seg å hemme utviklingen av tykktarmskreft og brystkreft. Curcumin har også vist lovende effekt mot viruset som utløser livmorhalskreft.

KJØPE GURKEMEIE-MIDLER?

Foreløpig finnes det ikke studier som viser hvor mye curcumin vi bør få i oss daglig for at det skal ha terapeutisk virkning, men anbefalingene er minst 15 g gurkemeiepulver (1 ss) eller 1-1,5 g ren curcumin fra kapsler. Her er noen av produktene som finnes i helsekostforretninger og nettbutikker:

Solaray GPH Gurkemeie, 60 kapsler à 285 mg, kr 219 (Se nettstedet www.solaray.no)

Man kan få curcumin, som er det aktive virkestoffet i gurkemeie, i pilleform.
Man kan få curcumin, som er det aktive virkestoffet i gurkemeie, i pilleform.

CarePharma Curcumin, 60 kapsler à 500 mg, kr 234 inkl. frakt. (Selges fra www.caredirect.no og kommer i helsekostbutikker fra nyttår.)

LEF Super Curcumin, 60 kapsler à 800 mg, kr 144 ekskl. frakt. (Selges fra www.lefeurope.com )

Doctors Best Curcumin, 120 kapsler à 525 mg, kr 196 ekskl. frakt. (Selges fra www.nordicvms.com)

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også