SPREK: Sølvi har alltid trent, men etter at hun fikk bukt med fordøyelsesproblemene, har hun en helt annen energi og mye større overskudd.

SPREK: Sølvi har alltid trent, men etter at hun fikk bukt med fordøyelsesproblemene, har hun en helt annen energi og mye større overskudd. © Foto: Jørn Grønlund

Slik virker blodanalysen

3-4 dråper blod fra fingeren din under mikroskopet, vil i løpet av få minutter kunne avsløre kvaliteten på blodcellene og væsken de beveger seg i. Har du levd kjernesunt all din dag, holdt alt stress på en armlengdes avstand og aldri blitt usatt for giftstoffer av noe slag, vil blodcellene trolig være runde og fine. Har du derimot spist "søppelmat", vil cellene ha blitt deformert og dårlige.

- Det er et klart tegn på at miljøet i kroppen er blitt alt for surt. Et surt miljø skaper nemlig syke celler. Også mikroorganismer og sopp stortrives i et slikt miljø, sier Synnøve Sivertsen. Hun understreker at det ikke er hennes jobb å stille diagnoser. Det er legens oppgave. Hun ser på seg selv som en veileder, som ut fra det blodet forteller, kan gi den enkelte råd om hvordan vedkommende bør leve for å få bukt med det sure miljøet og dermed gjøre cellene friske.

Synnøve anbefaler sine pasienter å ta en ny test etter 3-4 måneder for å se forandringen i blodet. En førstegangs konsultasjon med blodanalyse og kostholdsveiledning varer ca. to timer og koster 1600 kroner.

- At noe så enkelt kan være så effektivt!

Hjelpepleieren og trebarnsmoren Sølvi Stenødegård er et eneste stort smil. Etter å ha slitt med magesmerter, sure oppstøt og slapphet i årevis, er hun nå frisk og føler seg mer energisk og opplagt enn på evigheter.

- Det eneste jeg har gjort for å få til denne enestående forandringen er å kutte ut enkelte matvarer og spise mer av andre. Jeg trodde jeg hadde et bra kosthold før også, og tenkte ikke på at smertene og ubehaget var en reaksjon på det jeg spiste. Men blodet mitt fortalte en annen historie. Det avslørte at jeg hadde et stort syreoverskudd og masse sopp. Ved å spise som jeg gjorde, hadde jeg rett og slett gjort kroppen min sur. Det var ikke noe morsomt å få høre, men heldigvis fantes det en enkel løsning på problemet: Jeg måtte spise mindre syredannende mat og mer basedannende. Det begynte jeg å gjøre umiddelbart og etter bare tre uker kom de første positive forandringene, sier Sølvi.

Se også undersaken: Blodet forteller sannheten

Aha-opplevelse

Nå, et drøyt år etter at hun la om kostholdet, synes hun selv at hun har fått en helt annen hverdag.

- Magesmertene, som før var sånn at jeg nærmest måtte knaske syrenøytraliserende og smertestillende for å fungere, er helt borte. De sure oppstøtene som kom, bare jeg drakk vann, har jeg ikke kjent noe til på lenge. Og slappheten som jeg hele tiden måtte kjempe mot, er erstattet med masse energi. Det kjennes helt fantastisk, sier Sølvi.

Hun forteller at hun fikk en aha-opplevelse da hun fikk se blodcellene sine i mikroskopet.

- De så slett ikke ut som friske blodceller skal gjøre. Dette bildet, kombinert med en kropp som ikke fungerte ordentlig, fylte meg med vilje til å gjøre en endring i kostholdet. Alt sukker ble ryddet bort. Hvetemelet ble erstattet med speltmel, mens melk, som jeg hadde drukket mye av, ble byttet ut med soyamelk og rismelk. Kaffe, som også er syredannende, har jeg ikke klart å slutte helt med, men mens jeg før gjerne tømte hele kannen, nøyer jeg meg nå med en kopp, sier Sølvi. Hun spiste en del grønnsaker før også, men nå fråtser hun i dem. Hun lager også all mat helt fra bunnen av.

Ned en størrelse

- Full jobb, tre barn og en mann på sjøen krever sitt. Stikkordet er planlegging, sier 41-åringen som ikke synes det er det minste vanskelig å kombinere sitt nye kosthold med resten av familiens.

- Vi spiser stort sett den samme maten, men når barna vil ha pizza eller grøt, velger jeg noe annet. Ellers går det i rene råvarer og masse grønt for oss alle sammen, sier Sølvi. For å være sikker på at kroppen får tilstrekkelig med grønn, basedannende mat, drikker hun også masse vann, som hun blander et spesielt grønnsakpulver i.

- Summen er et drivstoff som gir kroppen energi. Det er lettere å trene, jeg er mindre støl etter trening, jeg sover bedre, har mye mindre hodepine, god fordøyelse og har overhodet ikke vært forkjølet siden jeg la om kostholdet. Dessuten, sier Sølvi og smiler stor, har det også blitt en klesstørrelse mindre av meg. Det er en bivirkning jeg ikke har det minste imot, sier hun.

  • Dette øker syrenivået:
  • Et kosthold med mye sukker, mel, bearbeidet mat, kaffe, svart te, alkohol, brus, meieriprodukter og kjøtt
  • En livsstil med mye stress
  • For lite inntak av basiske mineraler
  • For lite vann
  • Negative tanker og vedvarende negative følelser

Dette øker basenivået:

  • Det meste av grønnsaker, særlig grønne grønnsaker
  • Mandler, spirer av frø og korn
  • Sitrusfrukter som lime og sitron
  • Kornsorter som bokhvete, quinoa, spelt og hirse
  • Urtete
  • Mineraler som: magnesium, kalsium, kalium, jern og sink
  • Rolig trening, lymfedrenasje og badstu
  • Stressmestring
  • "Grønne" kosttilskudd som f. eks Supergreens

(Saken fortsetter under bildet)

VEIVISER: Da en blodanalyse viste at hun hadde forsuret kroppen sin, ble hun motivert til å legge om kostholdet. Hun fulgte Synnøve Sivertsens råd og ble kvitt magesmertene og fordøyelsesproblemene som bokstavelig talt hadde forsuret tilværelsen hennes.

VEIVISER: Da en blodanalyse viste at hun hadde forsuret kroppen sin, ble hun motivert til å legge om kostholdet. Hun fulgte Synnøve Sivertsens råd og ble kvitt magesmertene og fordøyelsesproblemene som bokstavelig talt hadde forsuret tilværelsen hennes. © Foto: Jørn Grønlund

"Basisk bytteliste"

  • Bytt alle typer av hvete, havre og rug med Spelt, quinoa, bokhvete eller hirse
  • Bytt gjær med natron og bakepulver
  • Bytt margarin med kaldpresset oliven-, raps- eller kokosolje
  • Bytt sukker med Stevia
  • Bytt ut vanlig melk med soya- eller rismelk
  • Bytt ut ost med soyaoster
  • Bytt ut svart te og kaffe med urteteer, te av ingefærrot, basete (fås kjøpt i helsekostbutikker)
  • Bytt ut kaker og andre søtsaker med friske bær, mandler og nøtter (ikke peanøtter og cashew)
  • Bytt ut kjøtt med fisk, og bruk mindre mengder

Synnøves tips:

  • Start gjerne dagen med vann tilsatt sitron. Sitron er basedannende.
  • En grønnsaksmoothie av for eksempel agurk, avokado, brokkoli, persille og saften av sitron og lime, tilsatt rikelig med olje og litt Himalaya-salt, er en god frokost. Ta gjerne et hjemmelaget knekkebrød til.
  • La grønnsaker ta hovedplassen på middagstallerkenen.
  • Gjeninnfør lørdagen som kosedag.
  • Skjær opp grønnsaker i biter, og ha alltid en skål stående fremme.
  • Vær fysisk aktiv hver dag. Det får fart på lymfesystemet.
  • Le masse! Godt humør er faktisk basedannende.
  • Ro ned om du har for høyt tempo i hverdagen. Stress bidrar også til å forsure kroppen.
  • Praktiser yoga og meditasjon.
  • Drikk rikelig med vann.
  • Bruk rikelig med gode oljer.
  • Klarer du ikke å spise nok grønnsaker, finnes det "snarveier" i form av grønt pulver og pH-dråper.

Slik finner du din pH

Du kan selv måle pH-verdien i spytt med et lakmuspapir som du får kjøpt på enkelte apotek eller hos mikroskopistene. Spyttet skal være lett basisk.

For deg som vil vite mer: På www.godhelse.info kan du lese mer om Synnøve Sivertsen og blodanalysen. Her finner du også en oversikt over andre behandlere som tilbyr tilsvarende blodanalyse.

www.basiskmat.com finner du en mengde oppskrifter på basisk mat.

Se også undersaken: Blodet forteller sannheten

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!