Vin til vilt

Kiwi Cuvée Pinot Noir 2008 VP nr. 5166701 Kr 100,-

100 prosent Pinot Noir-druer hentet fra ulike deler av Frankrike. Rund, saftig og middels fyldig. En moderne laget vin. Skrukork.

=

Vin til vilt 2

Collection Valpolicella Superiore Ripasso 2008 3l. Vnr 1571406 Kr 480,-

Intenst fruktig vin med preg av modne kirsebær og tørket frukt. Kompleks og rik med en tørr og frisk finish.

Elgstek

Be familien på elgstek på søndag! Vi anbefaler at du steker steken på lav temperatur over flere timer. Da sprenges ikke cellene i kjøttet og kjøttsaften beholdes inne i kjøttet. Dette gir også mørest kjøtt.

6 porsjoner

1,5-2,0 kg elgstek

2 ts salt

1 ½ ts pepper

1 ss frisk rosmarin

smør til steking

3 dl rødvin

SAUS:

5 dl stekesky

1 ½ dl rømme

2-3 skiver geitost

2 ss ripsgelé

2 ss smør

2 ss hvetemel

GRØNNSAKER:

500 g gulrot

400 g blomkål

400 g neper

1 purre

Gni inn steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

Sett ovnen på 80 ° Steken brunes forsiktig i godt smør i jernpanne. Legg så steken i en langpanne, hell på rødvin. Steketiden tar flere timer avhengig av stekens tykkelse. Beregn god tid, 4-6 timer. Den lave steketemperaturen gjør at cellene i kjøttet ikke sprenges og at saftigheten beholdes.

Når steketermometeret viser ca. 62° er steken svakt rosa, ved 65° er godt stekt.

Ta ut steken og server straks. Kjøttet trenger ikke hvile når du har stekt det sakte og forsiktig.

Sausen lager du ferdig mot slutten av steketiden. Brun smør og mel i en kjele og spe med kraften fra steken, litt om gangen. Tilsett rømme geitost og ripsgelé.

Gulrot skjæres i tynne staver. Blomkål, neper og purre skjæres i biter. Pakk grønnsakene inn i folie m/ litt smør og salt. Legges i ovnen de siste 30 min sammen med steken.

Deilig og lettvint.

Deilig og lettvint. © Synøve Dreyer

Elgkarbonader

Disse karbonadene smaker nydelig! Server gjerne med grove biter av rotgrønnsaker og viltsaus til. Har du ikke tilgang på elgkjøtt, kan du kjøpe ferdigstekte elgkarbonader i butikk.

4 porsjoner

1 kg kvernet elgkjøtt

1 ts salt

1 ts viltkrydder

2 egg

2 dl matfløte

grovmalt pepper

Bland sammen alle ingrediensene. Tilsett litt kaldt vann for å få riktig konsistens. Form runde kaker og stek på middels varme til karbonadene er gjennomstekte.

Server elgkarbonadene med kokte gulrøtter, sellerirot, sukkererter, tyttebærsyltetøy og viltsaus.

Denne viltgryten blir garantert en suksess!

Denne viltgryten blir garantert en suksess! © Synøve Dreyer

Viltgryte

Rein eller elgskav kjøpes i frossen tilstand, brunes i varm panne og trenger kort koketid. Denne gryten kan du smaksette med Snøfrisk-ost i stedet for rømme om du ønsker en mer pikant smak.

4 porsjoner

2 pk. /ca. 1 kg dypfryst rein- eller elgskav,

200 g sopp

2 løk

2-3 ss smør

1 ss hvetemel

1 ts salt

1 krm grovmalt svart pepper

1 ts timian

3 dl buljong

ca. 1 dl vann

3 dl rømme, crème fraîche eller Snøfrisk

1 ss soyasaus

friske tyttebær

La skavet tine litt og skjær det på tvers i brede strimler. Skrell og hakk løken, skjær soppen i mindre biter.

Brun skavet i en del av smøret i varm stekepanne. Legg det over i en gryte.

Fres løk og sopp i resten av fettet i 5-10 min. Strø over mel, salt, pepper og timian og rør om. Spe med buljong og vann, rør om og hell alt sammen i gryten. Kok retten i 5 min.

Tilsett rømme eller cremé fraîche og soya, varm retten og smak den til.

Server viltgryten rykende varm med kokte poteter og rosenkål til.

Oppskriftene er laget i samarbeid med Smedstuen gård v/John Olav Lerbakk.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!