Superenkelt og supergodt

Grilltid!

Sommer og grill hører sammen. Kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt egner seg ypperlig på grillen. Her får du tips og gode råd for best mulig resultat til en velsmakende grillsommer!

Marinert oksefilet.
Marinert oksefilet. Foto: Mari Svenningsen
Sist oppdatert

Vintips til grillmat

Rødvin: Gran Feudo Reserva 2004, 75 cl Vnr.: 684801 kr 108,-

Det perfekte valg til retter med stekt eller grillet lam, men går også fint til storfe, og som følge til ost. En flott og vellaget vin!

Hvitvin: Laroche Chardonnay L 2009, 75 cl Vnr. 635801 kr 100,-

En klassisk vin som anbefales spesielt til retter med skalldyr, skjell og fiskeretter med ikke så altfor fete sauser. Passer også ypperlig som aperitiff.

MARINERT OKSEFILET MED GRILLET POTETSALAT

4 porsjoner

600 g indre- eller ytrefilet av okse

150 g bacon

1 pose BBQ Rødvinsmarinade

POTETSALAT:

1 kg kokte nypoteter

1 pose BBQ Hvitløk og urtemiks

2 ss hvitvinseddik

6 ss olivenolje

2 ss kapers

3 ss purre eller rødløk

Renskjær fileten og del den opp i porsjonsstykker. Pensle hvert stykke med rødvinsmarinaden. Surr bacon rundt hver filet. La filetene marineres i minst en time i kjøleskap.

Grill på middels varme i 5 - 8 min på hver side.

Del de ferdig kokte potene i to på langs. Legg de på grillen. Bland hvitløk og urtemiksen med hvitvinseddik, olivenolje, kapers og finsnittet purre eller rødløk. Vend inn de grillede potetene i oljeblandingen.

Server oksefileten med lun potetsalat, grillet landbrød og andre grillede grønnsaker.

INNBAKT FISK MED TOMATSALAT

Snadderfisk!
Snadderfisk! Foto: Mari Svenningsen

4 porsjoner

600 g hvit fisk: breiflabb, steinbit, torsk

100 g parmaskinke eller annen spekeskinke

2 ss Pasta basilico-krydder eller pesto

TOMATSALAT:

400 g gule og røde cherrytomater

100 g mini mozzarella-kuler

½ rødløk

1 dl sorte oliven

½ agurk

2 skiver loff eller ciabatta

2 ss balsamico

1 dl olivenolje

2 ss Pasta basilico-krydder eller pesto

2 ss kapers

2 sitroner

Del fisken i fire like store stykker og krydre med pasta basilico-krydder eller smør på ferdiglaget pesto. Pakk fisken inn i parmaskinke. Grill fisken på middels varme i 6-10 min.

Del tomatene i to. Skjær løken i tynne skiver. Del agurken i to, skrap ut frøene og del den i tynne skiver. Del brødet i terninger og rist det lett i olje i en stekepanne.

Bland sammen olivenolje, balsamico, pasta basilico-krydder eller pesto, kapers og olivenolje til en dressing.

Legg alle ingrediensene til tomatsalaten i en bolle og bland forsiktig. Hell over dressingen.

Server fisken med tomatsalaten og grillede sitroner til.

HONNINGMARINERT LAKS MED PAPAYASMØR

4 porsjoner

Laks til å bli glad av.
Laks til å bli glad av. Foto: Mari Svenningsen

800 laksefilet, skinn og benfri

1 pose BBQ Honning Marinade

PAPAYASMØR:

100 g smør

2 ts tandoorikrydder

50 g tørket papaya, mango eller sukat

½ sitron

TILBEHØR:

2 tomater

blandet salat

Lag papayasmøret først: Kjør romtemperert smør, tandoorikrydder, tørket frukt og saft og skall fra sitronen i en food processor i ½ min. Legg smøret på en bit plastfolie og rull sammen til en pølse. La smøret ligge i kjøleskapet til det har fått en fast konsistens.

Del laksen i porsjonsstykker og legg den i marinaden i minst en time. Grill eller stek laksen på begge sider til den er gjennomstekt.

Server laksen med skiver av papayasmøret, grillet tomat og en frisk salat til.

KYLLINGSPYD MED FRUKTIG SALAT

4 porsjoner

4 kyllingfileter

Eksotisk tilbehør.
Eksotisk tilbehør. Foto: Mari Svenningsen

1 pose BBQ Kylling Marinade

8 grillspyd

FRUKTIG SALAT:

1 ananas

2 grønne epler

½ mango

½ issalat

½ rød chili

bladpersille

DRESSING:

1 lime

2 ss olivenolje

1 ss sukker

2 ts Rub Chili krydder

TILBEHØR:

eksotisk frukt

Del kyllingfiletene i strimler på langs. Legg kyllingstrimlene i marinaden i minst en time. La kyllingen renne av marinaden på et kjøkkenpapir før den træs på grillspydene.

Grill spydene i 15- 20 min på middels varme.

Skjær ananas, epler og mango i mindre biter, del chilien i to og skrap ut frøene. Del den i tynne skiver. Bland all frukten med strimlet salat, grovhakket bladpersille og chili. Bland sammen olje, revet skall og saft fra en lime, sukker og krydder til en dressing. Hell den over fruktsalaten og bland forsiktig.

Server kyllingspydene med fruktsalaten og pynt gjerne med litt ekstra eksotisk frukt.

GRILLET KYLLINGFILET MED GRØNNSAKER OG CHEDDAR

4 porsjoner

4 kyllingfileter

1 pose BBQ Rub Urter

Deilig kylling!
Deilig kylling! Foto: Mari Svenningsen

8 skiver cheddar

1 bunt asparges

4 små gulrøtter

½ rød eller gul paprika

TILBEHØR:

blandet salat

1 glass søt mangosaus

tortillachips

Del kyllingfileten nesten igjennom på langs med en spiss kniv, slik at de kan brettes ut som en bok. Gni filetene inn på begge sider med kryddermiksen.

Forvell asparges og gulrøtter delt i staver i kokende lettsaltet vann i 2-3 min. La grønnsakene få renne av på et kjøkkenpapir.

Legg et par skiver ost på hver filet og bunt sammen et par gulrotstaver, paprika i strimler og asparges som legges på i ytterkant. Rull sammen fra én side og fest kantene med en tannpirker.

Grill kyllingen på middels varme i ca. 5 min på hver side, gjerne under lokk.

Server med tortillachips, en frisk salat og en fruktig grillsaus til.

GRILLET SVINEFILET MED SMAK AV INGEFÆR

4 porsjoner

600 g svinefilet

1 pose Rub Kaffir og Ginger, kryddermiks

SALAT:

Smelter på tungen...
Smelter på tungen... Foto: Mari Svenningsen

5 dl blandet salat

1 gul paprika

1 rød paprika

1 rødløk

friske urter

4 ss olivenolje

1 ss balsamico

TILBEHØR:

2 lime

Benyttes grillpinner av tre, bør de legges i bløt i minst 30 min. for at de ikke skal ta fyr på grillen.

Del kjøttet i terninger, 2x2cm. Tørk godt av kjøttet og gni det inn med krydderblandingen. Træ kjøttet inn på grillspydene.

Grill spydene på middels varme til kjøttet er gjennomstekt og har fått en fin og gyllen farge.

Vask salaten og riv den i mindre biter. Bland salaten med finstrimlet paprika, tynne løkringer og frisk urter. Bland sammen olje og eddik og hell dette over salaten. Del limefrukten i to, og la den få ligge noen minutter på grillen.

Server grillspydene med salat og grillet lime.

GRILLSPYD SERVERT I ANANAS

4 porsjoner

200 g laks

200 g scampi

200 g svinefilet

200 g okse eller lammefilet

Spennende servert!
Spennende servert! Foto: Mari Svenningsen

Marinader, oljer og rub

Grillmarinader: Marinade brukes for å gi kjøttet ekstra smak og for å gjøre kjøttet mørere. Marinering i mindre enn ett døgn kan foregå i romtemperatur, over ett døgn i kjøleskapstemperatur. Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever minst marinade. Legg kjøttet i plastposen, hell på marinaden, klem ut luften og knyt igjen. Legg posen på et fat i tilfelle lekkasje. Vær klar over at kjøttet blir blassere i fargen av marinering.

Grilloljer: Smaksatte oljer som pensles på kjøtt, fisk og grønnsaker underveis i grillingen. Marinader og grilloljer med sukker pensles på mot slutten av grillingen for å unngå at sukkeret svir seg. Pensle gjerne med grilloljen rett før servering også.

Rub: Tørre urte- og krydderblandinger som gnis inn i kjøttet eller fisken like før det skal grilles. Gir mye smak og er ikke fete, som marinade og olje.

4 poser ass marinade for kjøtt og fisk

1 ananas

12 grillspyd

4 cherrytomater

physalis

tortillachips

ass grillsauser og dipper

Del fisken opp i 2 x 2 cm store terninger og legg dem i en passende marinade i en time.

Skrell scampiene og legg dem i en annen marinade i en time.

Del opp svinekjøtt og oksekjøtt i terninger 2 x 2 cm og legg dem i hver sin marinade i en time.

Legg trespyd i bløt i min 30 min og træ kjøtt og fisk inn på spyd, hver for seg. Det er viktig å ikke blande kjøtt og fisk.

Grill til alt er gjennomstekt og har fått en fin farge.

Skjær bunnen av ananasen slik at den står støtt. Sett den på et passende fat og træ grillspydene gruppevis inn i ananasen.

Server med ulike typer av dressinger og grillsauser du måtte ha tilgjengelig, litt frisk frukt og tortillachips eller ovnsstekte potetbåter.

TIPS: Når grillspydene er spist opp, kan ananasen brukes til dessert: Skjær av skallet og del den i to. Fjern den grove midtstilken og del frukten i mindre biter. Legg ananasbitene på et stort ark med aluminiumsfolie sammen med en klatt smør og et par ss sukker eller flytende honning. Brett sammen til en pakke og bak det på ettervarmen på grillen til frukten er mør. Server frukten varm med crème fraîche tilsatt litt melis og revet limeskall.

Er du matinteressert? Gå inn på matsidene til klikk.no.

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også