Suppekuren hjelper deg å gå raskt ned i vekt, men den bør ikke vare mer enn maks en uke.

Suppekuren hjelper deg å gå raskt ned i vekt, men den bør ikke vare mer enn maks en uke. © Svein Brimi

Slankesuppene er både sunne og velsmakende.

Slankesuppene er både sunne og velsmakende. © Svein Brimi

Her har du to supper som kan brukes til kuren. Begge smaker godt, og egner seg fint som middag selv om du ikke slanker deg.

SUPPE 1

I Norge kalles denne kuren gjerne Rikshospitalets suppekur. I andre land er det andre sykehus som oppgis som opphav. Og historiene om overvektige pasienter som har rast ned i vekt før viktige operasjoner er mange. Trolig har den ikke noe med noe sykehus å gjøre, men effektiv skal den være. Kuren består av en suppe som du kan spise ubegrenset av hele uken. De fire første dagene skal du kun spise frukt og grønnsaker i tillegg til suppen. De siste tre dagene skal du også spise proteiner i form av kjøtt, fisk eller kylling uten skinn.

2 bokser hermetiske tomater

3 store purre eller spansk løk

1 pk. Mr Lee nudler

1 bunt stangselleri

2 bokser grønne bønner (f.eks.brekkbønner)

2 grønne paprika

0,8 kg gulrøtter

Kylling eller kjøttbuljong (ca 2 liter, ta 14 terninger fra pk. med 16)

Kutt opp grønnsakene og kok alt sammen. Denne porsjonen er stor og holder lenge, men ved behov lager du bare mer.

SUPPE 2

Dette er en suppe signert den engelske legen Caroline Shreeve. Basisen i kuren er en såkalt fettforbrennende suppe som kan spises flere ganger hver dag. For øvrig kan du følge opplegget fra den første kuren.

2 bunter hakket vårløk, eller 1 stor, finhakket løk eller purre

Bukketter av 1 mellomstor blomkål eller 1 stor brokkoli

125 g hakket spinat eller 1/2 hakket kålhode

1 stor, finhakket paprika (gul, rød eller grønn)

6-8 finhakkede selleristilker

2-4 store gulrøtter i tynne skiver

1-2 ts spisskum og koriander (valgfritt)

Kyllingbuljong

4-5 store, modne tomater delt i fire båter hver

Saften av en sitron eller 1 lime

1 hakket håndfull korianderbladet eller bredbladet persille

2 finhakkede hvitløksfedd

1/4-1/2 ts cayennepepper

Alt utenom tomatene kokes til det er mørt. Ha i tomatene de siste 5-10 min

Kuren

Dag1: Suppe og all slags frukt, utenom banan.

Dag2: Suppe og grønnsaker, rå eller kokt. IKKE erter, mais eller tørre bønner. Spis en bakt potet med litt smør

Dag3: Suppe, frukt og grønnsaker. (Ikke banan og ikke poteter)

Dag4: Suppe og minst tre bananer, så mye skummet melk du orker.

Dag5: Suppe og 280-560g biff/kylling/fisk og 4 tomater.

Dag6: Suppe og masse biff/kylling/fisk og grønnsaker.

Dag7: Suppe, grønnsaker, brun ris og usukret juice, biff, kylling uten skinn eller grillet fisk

Dette skal du unngå

Mens kuren pågår skal du unngå kullsyreholdig drikke og alkohol.

Dette kan du drikke

Drikk masse vann, gjerne 6-8 glass om dagen. Du kan også drikke kaffe og te uten sukker.

© Svein Brimi

Øk fettforbrenningen!

*Fråts i krydderurter som chili og cayenne, sennep, hvitløk og ingefær. De piffer ikke bare opp maten, men øker fettforbrenningen.

*Drikk te. Oolong-te er den som øker energiforbruket mest, men denne kan være litt vanskelig å få tak i. Grønn te er nesten like bra.

*Fiskefett er veldig gunstig for forbrenningen. Om du ikke velger fisk som protein i løpet av kuren, er det lurt å ta et kosttilskudd!

*Drikk en kopp kaffe en time før du trener. Koffeinet gjør at det frigjøres fett til blodbanen, slik at treningen kan forbrenne det.

*Spis frokost.

*Småspis i stedet for å spise få og store måltider.

- Bra på kort sikt

- Dette er en "kræsjkur" som absolutt vil ha effekt på de mest akutte vektproblemene, av typen: Hvordan gå ned tre kilo og komme inn i finkjolen. Men en slik kur skal ikke misbrukes. Den skal kun brukes i sju dager. Årsaken er at den ikke er fullverdig på noen som helst måte, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky hos Bama. Hun mener det negative ved en slik kur er at man kanskje ikke lærer så mye om sunn mat og at man risikerer å bli kjempelei av grønnsaksuppe - noe som er dumt. På den positive siden mener hun at kuren vil virke- på kort sikt.

- Har du større vektproblemer, kan dette også være en inspirerende start på en kostomlegging, men da må du gjøre andre og mer varige endringer etter at den første uken er over, sier hun og gir følgende råd:

*Fortsett å spise masse grønnsaker og frukt også etter kuren - minst dobbelt så mye som du pleide før du startet.

* Fortsett å bruke de rene filetene av fisk, kylling og kjøtt i stedet for pølse- og farsemat.

* Fortsett å drikke mye vann, men også et glass juice og gjerne grønn te også.

* Velg deg et grovere brød enn du pleide å spise før kuren, og spis en skive mindre enn du pleide.

* Bruk en neve usaltede nøtter som sunn snacks fremfor salt chips, sjokolade og godteri.

* Husk å være fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag (også i helgen!).

© Svein Brimi

Ikke glem treningen

Vil du ned i vekt, kommer du ikke unna: Du må røre på deg! Kommer du deg opp av godstolen og ut i aktivitet, lar gevinsten imidlertid ikke vente på seg. Så fort du begynner å bevege deg, krever nemlig musklene energi, og da gir fettcellene slipp på fett. Treningen øker forbrenningen både mens du trener og noen ganger også etterpå. Trening øker dessuten muskelmassen, noe som er veldig viktig om du ønsker å gå ned i vekt.

*Finn en aktivitet du liker og bygg denne inn i livsstilen din.

*Ikke overdriv, slik at du går lei veldig fort.

*Tren kondisjon ved å gå, danse, sykle eller svømme.

*Tren styrke ved hjelp av strikk, vekter eller din egen kroppstyngde. På nettet finnes det massevis av tips om øvelser du fint kan gjøre hjemme hos deg selv.

- Mest vann som forsvinner

- Det er ikke farlig å følge denne kuren en uke, men heller ikke spesielt lurt dersom man ønsker å miste fettmasse, sier lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg og forklarer:

- Hvis man i utgangspunktet lever på en standard karbohydratrik kost med mye brødmat, poteter og pasta, bruker man primært sukker som energi. Hvis man spiser bare grønnsaker og frukt i tre dager vil kroppen fortsatt primært forbrenne sukker og ikke fett. Grønnsakssuppe og frukt i moderate mengder gir ikke nok kalorier, og kroppen vil da omdanne en del proteiner i musklene til sukker - og fortsatt bruke mest sukker som energi. Ved introduksjon av kjøtt, fugl og fisk tilføres proteiner og fett slik at forbruket av muskelvev stopper opp. Et vekttap på 2-3 kg er ikke uvanlig, men dette er som oftest mest vann. Hvis man begynner å spise vanlig mat igjen går man raskt opp de 2-3 kiloene man eventuelt har mistet, sier legen.

Hun mener at en mer fornuftig strategi for et varig vekttap er å bli en god fettbrenner. For å bli det må man redusere inntaket av karbohydrater betydelig, og spise mer fett og proteiner. Et lavkarbokosthold gir et stabilt blodsukker, og dermed mindre sult og søthunger.

- Sult er slankerens verste fiende, og fører til at raskt tapte kilo fort kommer på igjen, sier Hexeberg.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!