Dette bør du unngå

Bacon, kjøttdeig (over 10% fett), oster (over 10% fett), pølser, brød, hvetemel, kaker, iskrem, pasta, snacks, sukker, fløte, margarin, smør, brus, hermetisk og tørket frukt og alkohol.

- Isodietten er den optimale dietten, sier den svenske ernæringsfysiologen og helseguruen Fredrik Paulún.

Sammen med to kolleger har han gransket alt han har kommet over av vitenskapelige artikler rundt slanking, samlet praktisk erfaring fra tusentall av klienter og studert fordeler og ulemper ved alle de forskjellige slankeoppleggene som finnes på markedet.

- De fleste metodene fungerer så lenge man holder seg strengt til opplegget, men resultatet er ofte kortvarig, og vektnedgangen skjer i mange tilfeller også på bekostning av helsen. Med Isodietten har vi funnet en metode som er sunn, som inneholder alle næringsstoffer kroppen trenger, som inneholder nok mat til at dagene ikke blir en kamp mot sulten, og som fører til en så effektiv vektnedgang som mulig uten å bryte ned muskelmasse eller ødelegge helsen, sier han.

- Hvem passer dietten for?

- Den passer for alle som vil redusere vekten ved hjelp av en metode det går an å bruke livet ut. Den passer også for dem som ønsker å holde vekten der den er. Alle vi tre som står bak dietten, spiser helt og holdent etter den fordelingsnøkkelen Isodietten går ut på, noe som gjør at vi holder vekten stabil, samtidig som vi får energi og næring til våre vanlige liv, sier han.

(Teksten fortsetter nedenfor bildet.)

Frukt og bær inngår i flere av måltidene i Isodietten.

Frukt og bær inngår i flere av måltidene i Isodietten. © Foto: Svein Brimi

Dette er Isomat

Gode proteinkilder: Laks og ørret, makrell i tomat, kolje, sardiner, tunfisk (hermetisk i vann), torsk, fjærkre uten skinn, kjøtt, skalldyr, cottage cheese, egg, naturell lettyoghurt, skummetmelk, soyaproteinpulver og tofu.

Gode karbohydratkilder: Belgvekster, frukt og grønnsaker, basmatiris, bokhvete, havregryn, quinoa og potet.

NB! I motsetning til mange andre lavkarbodietter tillater Isodietten poteter. Men du skal ikke spise mye av dem, og Paulún anbefaler at du i størst mulig grad spiser dem kalde.

Gode fettkilder: Avokado, oliven- og rapsolje, fet fisk, nøtter, knuste linfrø og oliven.

Matvarer det er smart å ha i huset:

Belgvekster av ulike slag

Frukt

Ferdig tilberedt kylling

Grønnsaker

Kald, kokt potet

Cottage cheese

Lettkesam

Ost, 5 eller 10% fett

Roastbiff

Egg

Iso står for «isokalorisk diett», noe som innebærer at man fordeler kaloriene jevnt mellom næringsstoffene karbohydrater, fett og proteiner. Dietten inneholder alle de effektive verktøyene vitenskapen har oppdaget, slik som GI (lavkarbohydratkost), høyproteinkost og fett av beste kvalitet.

- Hvorfor bør man velge denne dietten?

- Den er sunn. Dessuten orker man å mosjonere når man går på Isodietten, noe som gjør at mange går ned mer enn de som går på lavkaloridietter, sier Paulún.

Hans beste råd for varig vektnedgang er at man dropper slankekurer og heller begynner å spise på en måte det går an å gjøre resten av livet.

I boken «Isodietten», som akkurat er utgitt på Gyldendal, gir han og kollegene Kristina Andersson og Martin Brunnberg et komplett åtte ukers kostholdsprogram. Måltidene er satt sammen for å gi 1600 kilokalorier pr. dag. Det skal være passe for dem som ønsker å gå ned i vekt uten sult.

Paulúns råd om du synes det er vanskelig å følge oppskriftene slavisk, er følgende:

- Tenk karbohydrater, proteiner, fett, frukt, bær og grønnsaker, og inkluder disse næringsstoffene i hvert eneste måltid.

Les mer om dietten i ukens utgave av Hjemmet. Her finner du oppskrifter og måltidsforslag.

Ost med frukt og nøtter er et fint mellommåltid etter Isodiettens prinsipper.

Ost med frukt og nøtter er et fint mellommåltid etter Isodiettens prinsipper. © Foto: Svein Brimi

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!