Bli med på gourmetseilas

Bli med Hurtigruten på vinterens vakreste eventyr. Nå kan du oppleve matkurs i MS «Midnatsol»s seilende kjøkken, nyte konserter, jakte på nordlyset og fange din egen kongekrabbe.

KONGEKRABBESAFARI: På Hurtigruten kan du fange din egen kongekrabbe. Petra Sestak, pressesjef for Hurtigruten, viser stolt frem dagens fangst.
KONGEKRABBESAFARI: På Hurtigruten kan du fange din egen kongekrabbe. Petra Sestak, pressesjef for Hurtigruten, viser stolt frem dagens fangst. Foto: Foto: Mai-Britt Sverd
Sist oppdatert
INSPIRASJON: Kokk Kenneth Gjerrud har laget en helt herlig torsk à la bacalao.
INSPIRASJON: Kokk Kenneth Gjerrud har laget en helt herlig torsk à la bacalao. Foto: Foto: Mai-Britt Sverd

Bedre blir det ikke! Kongekrabbe rett fra havet og opp i gryten. 20 minutter i kokende vann - og simsalabim: Verdens herligste måltid er servert! Kritthvit kongekrabbe med en smak av havet. Det er så godt at vi glemmer manerer og bestikket. Spiser med hendene, knekker klørne så saltvann og krabbekraft spruter. Slurper og slafser. En dash friskpresset sitron. Litt majones, kanskje? Men det er ikke nødvendig. Krabben er best naturell. Og når vi har dratt opp 25 svære beist, er det lov å meske seg med denne fantastiske delikatessen. Da trenger vi ikke å spise oss mette på loff og majones.

For naturelskere og eventyrlystne

Hurtigruten har for alvor fokusert på eksotiske vinteropplevelser, norsk kystmat og naturens eget spiskammer. Vi starter vår reise i Kirkenes med krekebærshot og joik rundt et flammende bål i Gabba Reinsdyrpark, spiser ishavsrøye mens nordlyset flagrer som et orientalsk teppe over kveldshimmelen - og fortsetter neste morgen med kongekrabbesafari i farvannet mellom Norge og Russland.

- Dette er noe alle kan være med på, sier Lars Petter Øie i Arctic Adventure Resort.

Han og kona Guro driver et lite selskap som nylig gikk helt til topps i en internasjonal kåring av verdens beste reiselivsopplevelser og vant kategorien «Beste internasjonale reiselivsprodukt».

- Den eldste jeg har hatt med ut på fisketur, var 96 år. Rullestoler er heller ingen hindring, lover Lars, for det er han som dykker, og kona Guro som styrer båten.

Vi andre henger over ripa og speider etter krabbene - og hjelper til med å hale opp teiner med kravlende delikatesser.

Smarte kokketriks

Storfornøyde, og med friske roser i kinnene, går vi om bord i MS «Midnatsol» i Kirkenes, der temareisen «Gastronomi i en musikalsk ramme» starter. Her opplever vi et samspill av unike smaker,

rytmer og sterke naturopplevelser. Hele Tysklands kokkekjendis, Holger Stromberg, og norske Kenneth Gjerrud, som driver gourmetrestauranten Munchs Hus i Berlin, demonstrerer hvordan norske spesialiteter som kongekrabbe, reinsdyr, torsk og lofotlam kan tilberedes på aller beste måte.

(Teksten fortsetter nedenfor bildet.)

TORSK: Torsken anrettes på en seng av bacalao.
TORSK: Torsken anrettes på en seng av bacalao. Foto: Foto: Mai-Britt Sverd

Med stor entusiasme tryller kokkegutta frem kulinariske herligheter. Lekende og lett som bare det.

GOURMETDESSERT: Det er ikke bare hovedrettene som smelter på tungen på Hurtigruten - også dessertene er en sann nytelse.
GOURMETDESSERT: Det er ikke bare hovedrettene som smelter på tungen på Hurtigruten - også dessertene er en sann nytelse. Foto: Foto: Hurtigruten

- Ja, ikke heng dere for mye opp i oppskriftene dere har fått. Dette er bare ment som en idé og skal gi inspirasjon, slik at dere får lyst til å prøve dere frem med nye smaker og kombinasjoner når dere kommer hjem. Det viktigste er at dere er kresne når det gjelder råvarene, sier den unge kokken Holger, som allerede har fanget en høythengende Michelin-stjerne, og som også sørger for at Tysklands fotballandslag får i seg riktig kost.

På Hurtigrutens matkurs deler han sine «hemmelige» kokketriks med oss. Her er knep som gjør at hjemmelaget carpaccio blir perfekt. Vi får tips til småretter vi kan lage av restene, og en suppe kokt på kraften fra krabbeskallene.

Servert som forrett i portvinsglass blir den en vinner!

Smaksbomber

Men vi må ikke glemme vinen. Et viktig følge til god mat. Vineksperten Walter Kieliger, sjef for Frognerseteren Restaurant i Oslo, tar oss med på en vinreise som på mange måter er en åpenbaring for meg. Han forklarer og beskriver så godt at jeg endelig forstår hva vinanmelderne mener med «en anelse tobakk eller duften av mose og lær». Vi sammenligner og smaker på vinen før maten - og etter at vi har tatt noen biter. Det er stor forskjell.

STAMGJEST PÅ HURTIGRUTEN: Sigvald Hagrup (89) har glimt i øyet og dametekke. Her med Hurtigrutens Heidi Gabrielsen Nyborg og Petra Sestak.
STAMGJEST PÅ HURTIGRUTEN: Sigvald Hagrup (89) har glimt i øyet og dametekke. Her med Hurtigrutens Heidi Gabrielsen Nyborg og Petra Sestak. Foto: Foto: Mai-Britt Sverd

Sigvald er danseløven

- På forrige tur lærte jeg å danse salsa av noen flotte, spanske damer, ler Sigvald Hagrup (89).

Den pensjonerte skipperen fra Tromsø elsker livet på havet, og har reist med Hurtigruten minst 20 ganger.

- Et flott tilbud for oss som er alene. Etter at jeg ble enkemann, har jeg feiret jul 10 ganger om bord på MS «Midnatsol». Disse juleturene er utrolig populære. Man slipper å sitte alene på julaften, og treffer mange hyggelige mennesker. Jeg pleier å ta alle jeg møter i hånden og ønske dem god jul. Noen ganger kaster vi flaskepost - og jeg har fått svar helt fra Sør-Amerika!

- Det er nettopp dette det handler om, sier Walter.

- Alt må ses i en sammenheng, og smakene forandrer seg etter hva vi serverer sammen med vinene. Vi vil for eksempel helst ha en vin uten mye syre til reinsdyret. En rund og fyldig smak som demper det bittersøte og blodige. Til fersk torsk velger vi en italiensk rødvin med en bløt fylde og fin sødme. Eller kanskje vil du prøve deg på en frisk og tørr tysk hvitvin?

Vi prøver flere viner, fornemmer en anelse av kirsebær og en snev av honning. Kanskje litt vanilje? En lett peppertone? Mmm, der er det en vin som får smakene til å eksplodere i munnen.

Vineksperten ler hjertelig:

- Når du finner den rette balansen, ønsker du at måltidet aldri tar slutt, ikke sant?

Norske folkeviser, fjellmelodier, bossajazz og ballader strømmer fra pianobaren i «Horisont». I Berlevåg synger Berlevåg Mannssangforening så taket løfter seg! Applausen vil ingen ende ta, og vi føler oss hensatt til filmen «Heftig og begeistret». Og etter en temareise med Hurtigruten er det akkurat slik man føler seg; stolt, begeistret og inspirert.

Vil du ha oppskriftene på noen av de lekre rettene stjernekokkene lærer bort på Hurtigruten? Her lærer du å trylle med kongekrabbe, reinsdyrfilet og torsk.

MYE SOM SKJER: På Hurtigruten kan du velge mellom kokkekurs, foredrag og konserter.
MYE SOM SKJER: På Hurtigruten kan du velge mellom kokkekurs, foredrag og konserter. Foto: Foto: Mai-Britt Sverd

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også