Smaken av Provence

Det er lett å bli bortskjemt i Provence. Her er bare det beste godt nok. La deg fylle av farger, dufter, smaker og stemninger.

Sist oppdatert
Mange nordmenn har funnet veien til det hjemmekoselige og rustikke gårdshotellet Le Mas de Grès ved byen Lagnes  i Vaucluse. –Og har de først vært her en gang, så kommer de tilbake, forsikrer vertskapet.
Mange nordmenn har funnet veien til det hjemmekoselige og rustikke gårdshotellet Le Mas de Grès ved byen Lagnes i Vaucluse. –Og har de først vært her en gang, så kommer de tilbake, forsikrer vertskapet. Foto: Le Mas de Grès

Glem rivieraen. Det ekte Provence finner du i Vaucluse, som er distriktet nord for Marseille. Det er der den britiske forfatteren Peter Mayle skrev «Et år i Provence». Der lavendelåkrene aldri tar slutt og de berømte malerne fant sine motiver.

Vi leier bil og suser av sted på landeveier kantet med solgul gyvel og sølvskimrende oliventrær. Veiene snor seg som spiraler gjennom fugleredelandsbyer med steinhus og terrakottafargede tak. Alle har sin spesielle sjarm og alle bærer historien om flere hundre års eksistens. Ta deg tid, kjenn på stemningen og sett deg på en kafé med et glass pastis fra Marseille. Finn et lokalt marked og nyt folkelivet.

Det er kort vei mellom godbitene - her finner du vinslott som byr på smaksprøver, velduftende urtehager, og familiedrevne spisesteder som serverer mat du aldri glemmer.

Les også: Smakebiter fra Provence

I Ginas kjøkken

Vi starter med et besøk hos Gina Trevier. Hun bor i en byvilla midt i Carpentras. Og der glemmer vi i hvert fall ikke hva vi har spist, for hos Gina tilbereder vi maten sammen med vertinnen.

- Naboene mine synes nok at jeg er litt rar. Som trekker fremmede folk inn på kjøkkenet og lar de rote rundt med sleiver og kasseroller. Dessuten kunne de for alt i verden aldri tenke seg å lage maten selv når de først skal ut og spise. Man kommer da til dekket bord! Alt for moderne, sier de og fnyser. Man vil da ikke hakke løk og rense bønner som en annen stakkar når man først skal ut og ha seg et godt måltid? Og kanskje til og med måtte dekke bordet selv! Nei, der går grensen.

Gina ler så øynene blir borte i blide sprekker. Det kan hun tillate seg, for er det noen som har skjønt hva reisende vil ha akkurat nå, så er det Gina.

Vi er lei av store og upersonlige hoteller der alt er likt samme hvor du er i verden. Med stive kelnere og kjedelige menyer. Den moderne turisten søker det personlige. Det varme og familiære. Vi vil møte mennesker som byr på seg selv, som inviterer oss inn i sin verden og deler sjenerøst av sine kunnskaper og livserfaring.

(Teksten fortsetter nedenfor bildet.)

VELKOMMEN: Gina Travier inviterer deg inn i sitt kjøkken. -Stig på og føl deg som hjemme!
VELKOMMEN: Gina Travier inviterer deg inn i sitt kjøkken. -Stig på og føl deg som hjemme! Foto: Foto: Mai-Britt Sverd

Les også: Slottsferie i Frankrike

Bestemors oppskrifter

- Det føles nesten som å være med i en fransk film, hvisker Nanna fra København. - Jeg venter bare at Gérard Depardieu skal stikke hodet inn døren og be om et glass pastis!

Med latter og god vin i glasset fylles grytene med blekksprut, små poteter, krondill, knuste hvitløkbåter og sjalottløk. En skvett vin oppi, og så får det putre noen minutter på svak varme. Salatblader, friske urter og sitroner hentes inn fra bakgårdshagen - en duftende oase fylt til randen av blomstrende busker. Spiselig alt sammen!

Gina drysser gule og oransje kronblader på salaten. Så en dæsj friskpresset sitron og en knivsodd blomstersalt på toppen. Vi pisker sammen en hvitløkmajones, danderer marinerte sardiner på et fat og skjærer opp grovt brød. Voilà, det er servert! Enkelt, vakkert, godt.

- Jeg lager mat slik min mor og bestemor laget den hjemme i min barndoms by, Le Gran du Roi

i Marseille, forteller Gina, som snart skal i gang med å titte inn i kjente franskmenns kjøleskap og lage programmer for fransk TV.

Under løvverk, lykter og lilla sjakarandeblomster nyter vi maten og smaker oss gjennom den ene og den andre gode vinen. Vertinnen drev vinbar i Paris før hun startet sitt «Maison d'Hôtes», så hun kan det meste om egnens gode viner. Heldigvis er det ikke langt til sengen. Fem rom leies ut. Alle forskjellige, men staselige og store. Her kan du sove som en prinsesse og drømme søtt om alt det gode som venter i dette duftende, deilige distriktet.

Klikk på bildet helt øverst for å få frem flere bilder. Når du holder musemarkøren over et bilde, får du frem bildeteksten med flere opplysninger om gjenstandene. Legg også merke til pauseknappen som kommer til syne til høyre under bildet.

Les også:

Her ferierer du grønt

God urter til maten

Les mer på Klikk Reise

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også