Vi får i oss altfor mye sukker, det er alle enig i. Noe av problemet er at sukker er skjult i utallige matvarer under mer eller mindre villedende navn. Vil du redusere sukkerinntaket ditt, må du derfor bli en sukkerdetektiv, lese på varedeklarasjonen og lære deg hvilke ingredienser du skal unngå. En grei tommelfingerregel er å unngå alt som slutter på "-ose", f.eks. sukrose, sakkarose og fruktose.

Noen matvarer er merket som "sukkerfrie", andre er "uten tilsatt sukker", og andre igjen "inneholder ikke vanlig sukker". Det er sannelig ikke lett å orientere seg mot et mer sukkerfritt liv.

I boken "GI-oppskrifter for hele familien" gir Ulrika Davidsson en grei oversikt:

Sukkerfritt eller uten sukker betyr at produktet ikke inneholder tilsatte eller naturlige sukkerarter. Det kan derimot inneholde kunstig søtstoff.

Ikke tilsatt ekstra sukker betyr at produktet ikke er tilsatt sukker. Sukker kan imidlertid inngå som en naturlig del av råvarene. Melk og frukt er eksempler på slike råvarer.

Uten vanlig sukker innebærer at produktet ikke er tilsatt sakkarose, som vi kjenner som "vanlig" sukker. Produktet kan derimot inneholde sukker i form av frukt- eller melkesukker. Kunstig søtstoff kan også forekomme.

Usøtet eller ikke søtet betyr at ingen stoffer som gir søt smak, er tilsatt - heller ikke kunstig søtstoff.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!