TIPS

Alle typer fisk kan benyttes i fiskegratengen, både kokt og stekt. Frys ned fiskerester etter fiskemiddagen og ta dem opp når du skal lage grateng.

Lag gratengen nesten helt ferdig dagen i forveien og oppbevar den i kjøleskap. Da er det bare stekingen som gjenstår til dagen etter.

(4 porsjoner)

100 g makaroni

HVIT SAUS:

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

1/2 ts salt

1/2 ts revet muskatnøtt

500 g kokt torskefilet eller annen kokt, hvit fisk

3 egg

1 dl strøkavring

150 g revet gulost

Kok makaroni i vann etter anvisning på pakken. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca. 2 minutter.

Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt.

Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 5 minutter mens du rører av og til.

Smak til med salt og muskatnøtt.

Avkjøl sausen litt og bland den med kokt, avrent makarone, renset kokt fisk og lett sammenpiskede egg. Hell blandingen over i en smurt ildfast form, ca. 20x30 cm.

Dryss over strøkavring og stek den i forvarmet ovn på nederste rille ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Når det gjenstår ca. 15 minutter av steketiden, strøs revet ost på toppen av gratengen mens den står i ovnen.

Server gjerne med kokte poteter og råkostsalat laget av revet gulrot, revne rå rødbeter og litt appelsinjuice.

Smeltet smør eller rømme/kesam smaker deilig ved siden av fiskegratengen.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!