Spis riktig:

JA-fett og NEI-fett

Skal kropp og sjel ha det bra, trenger vi fett.

Også fett er en viktig ingrediens i god, næringsrik kost - men det er ikke ett fett hvilken type du bruker.
Også fett er en viktig ingrediens i god, næringsrik kost - men det er ikke ett fett hvilken type du bruker. Foto: Foto: Corbis
Sist oppdatert

Men det er ikke likegyldig hva slags fett vi stapper i oss. Mens noen typer fett skader kroppen din om du spiser for mye, er andre typer svært gunstig for helsen din.

Her får du en miniguide:

SPIS MER AV:

Flerumettede fettsyrer. Disse finner du først og fremst i fet fisk, men også noen planteoljer og enkelte typer nøtter inneholder flerumettet fett. Oljer med flerumettet fett kjennetegnes ved at de er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.

Enumettede fettsyrer. Disse finner du i olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø. De kjennetegnes ved at de er flytende i romtemperatur og får fast form i kjøleskapet.

SPIS MINDRE AV:

Transfett. Dette fettet finner du i kjeks og kaker med lang holdbarhet, frityrstekt fastfood, suppe- og sauspulver, samt frityr-laget som omgir en del frossenmat. Transfett kjennetegnes ved at det har fast form i romtemperatur. I varedeklarasjoner omtales det som herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett.

Mettet fett finner du i animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også