Men det er ikke likegyldig hva slags fett vi stapper i oss. Mens noen typer fett skader kroppen din om du spiser for mye, er andre typer svært gunstig for helsen din.

Her får du en miniguide:

SPIS MER AV:

Flerumettede fettsyrer. Disse finner du først og fremst i fet fisk, men også noen planteoljer og enkelte typer nøtter inneholder flerumettet fett. Oljer med flerumettet fett kjennetegnes ved at de er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.

Enumettede fettsyrer. Disse finner du i olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø. De kjennetegnes ved at de er flytende i romtemperatur og får fast form i kjøleskapet.

SPIS MINDRE AV:

Transfett. Dette fettet finner du i kjeks og kaker med lang holdbarhet, frityrstekt fastfood, suppe- og sauspulver, samt frityr-laget som omgir en del frossenmat. Transfett kjennetegnes ved at det har fast form i romtemperatur. I varedeklarasjoner omtales det som herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett.

Mettet fett finner du i animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!