Kvipte-brød

Nybakt brød etter oppskrift fra Kvifte gård får tennene til å løpe i vann.

Kvipte-brød er verdt å prøve.
Kvipte-brød er verdt å prøve. Foto: Foto: Synnøve Dreyer
Sist oppdatert

(6 stk.)

400 g lettkokte­ havregryn

350 g grov sammalt hvetemel

2 ss lys sirup

6 ts salt

2 l vann (potetvann)

2 pk. gjær

5 dl skummet kulturmelk

2 dl solsikkekjerner

2 dl sesamfrø

Ca. 2 kg hvetemel

1 egg til pensling

Ha havregryn, grov sammalt hvetemel, sirup og salt i en stor bakebolle. Slå kokende potetvann over og rør om. La stå til det er blitt lunkent, ca. 1 t.

Rør ut gjæren i lunken melk og spe det i deigen. Ha i solsikkekjerner og sesamfrø. Rør inn nok hvetemel til deigen blir passe fast og kna deigen godt sammen. Sett deigen til heving under plast på et lunt sted i minst en time, helst to.

Hvelv deigen ut på et godt melet arbeidsbord og del den i 6 like store emner. Form deigemnene til avlange eller runde brød. La brødene etterheve i 30 min.

Pensles med sammenvispet egg og dryss over havregryn eller sesamfrø.

Stek brødene på nederste rille ved 200° i 45 min.

Avkjøles på rist.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også